Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Cześć,
Szykuje mi się w tym roku jeszcze jeden zakup. Mój wiekowy rozsiewacz lejkowy już jest tak pospawany i połatany że powoli zaczynam łatać łaty. Czy się z nim rozstać. Dlatego rozglądam się za jego następcą. Początkowo myślałem o czymś zachodnim. Amazone raczej nie chcę. Firma niby osławiona że taka dobra a jak rozmawiam z ludźmi którzy mają te rozsiewacze to narzekają. Nie wiem, może te wielkie, za kilkadziesiąt tysięcy są lepsze ale te tańsze wersje opinie mają kiepskie. Potrzebuję rozsiewacza 600 - 800l. Tak żeby wszedł mi bez problemu cały big bag 500/600kg. Rozglądałem się Kuhn'em i Rauch'em ale te marki w budżecie jaki mam czyli tak do 5 tysięcy, to już wiekowe, dość zmęczone egzemplarze. Dziś wpadły mi w oko rozsiewacze unii. W budżecie który mam, można kupić już coś fajnego, po 2000r i co najważniejsze, z pełną hydrauliką. W tych zachodnich w takich pieniądzach, hydrauliki to ze świecą szukać. Stąd też moje pytanie. Ktoś używał lub używa rozsiewacza tej firmy? Warto w niego iść? Talerze z tego co widzę, podobnie jak Rauch, Unia również ma z kwasówki. Nie wiem jak dno. No i podejrzewam że Unia była by tańsza w ewentualnych naprawach. A co do wysiewu ... Wydaje mi się że każdy jeden rozsiewacz będzie lepiej siał niż ten mój z lat '80 :). 

Edytowane przez włodek
Opublikowano

Mam MX1600 i jest to spoko rozsiewacz, w miarę dokładnie wysiewa, ale trzeba sobie samemu wyliczyć/zrobić tabelę wysiewu pod dany nawóz bo ta ichniejsza tabela nie ma się nijak do rzeczywistości. Konstrukcja prosta i wytrzymała.  Dno i talerze z kwasówki, rok 2005 i zaczyna skrzynię ruda brać, jak bym miał kupować nowy to również Unia tylko ze skrzynią z kwasówki.

Opublikowano (edytowane)

Tak, z tą tabelą wysiewu to też słyszałem. Poczytałem już sobie trochę opinii w sieci. Obejrzałem kilka prezentacji i każdy twierdzi, że jeżeli już polski rozsiewacz, to tylko unia. Żadne Strumyki, Dexwal'e czy inne wynalazki. Ja początkowo byłem nastawiony na zachodni ale zachodni w tej cenie to tylko otwierany ręcznie no i z lat '90 w stanie powiedział bym średnim. A unię da radę znaleźć bez problemu w bardzo fajnym stanie z hydrauliką. I zacząłem zastanawiać się, czy na kilkanaście hektarów, ja faktycznie potrzebuję zachodniego rozsiewacza. 

Teraz na rozsianie wapna będę pożyczał bo ten mój tego nie wytrzyma, że już pomijam fakt, że nawet cały big bag do niego nie wejdzie bo do niego z czubkiem ładuję 350kg a big bag ma 500kg. Ale docelowo w tym roku muszę kupić sobie swój a ten poleci na złom. 

Edytowane przez włodek
Opublikowano (edytowane)

MX czy MS? Bo MX'y są tylko 850 i chyba 1200. Natomiast czterysetki to seria MS. Ja jestem z mazowieckiego ale wyjazd w polskę też wchodzi w grę. Byle by nie jakieś 500 czy 600km. Musiał byś podrzucić jakieś zdjęcia jak on wygląda i w jakim jest stanie bo w uniach lubi rama korodować jak ktoś nie dba lub co gorsza, maszyna stoi pod chmurką. Aaa i jeszcze pytanie czy ma na hydraulice czy nie. Bo seria MX była na hydraulice a ta seria MS zależy jak klient chciał. Były hydrauliczne ale były też ręczne. 

Edytowane przez włodek
Opublikowano
włodek napisał:

Cześć,
Szykuje mi się w tym roku jeszcze jeden zakup. Mój wiekowy rozsiewacz lejkowy już jest tak pospawany i połatany że powoli zaczynam łatać łaty. Czy się z nim rozstać. Dlatego rozglądam się za jego następcą. Początkowo myślałem o czymś zachodnim. Amazone raczej nie chcę. Firma niby osławiona że taka dobra a jak rozmawiam z ludźmi którzy mają te rozsiewacze to narzekają. Nie wiem, może te wielkie, za kilkadziesiąt tysięcy są lepsze ale te tańsze wersje opinie mają kiepskie. Potrzebuję rozsiewacza 600 - 800l. Tak żeby wszedł mi bez problemu cały big bag 500/600kg. Rozglądałem się Kuhn'em i Rauch'em ale te marki w budżecie jaki mam czyli tak do 5 tysięcy, to już wiekowe, dość zmęczone egzemplarze. Dziś wpadły mi w oko rozsiewacze unii. W budżecie który mam, można kupić już coś fajnego, po 2000r i co najważniejsze, z pełną hydrauliką. W tych zachodnich w takich pieniądzach, hydrauliki to ze świecą szukać. Stąd też moje pytanie. Ktoś używał lub używa rozsiewacza tej firmy? Warto w niego iść? Talerze z tego co widzę, podobnie jak Rauch, Unia również ma z kwasówki. Nie wiem jak dno. No i podejrzewam że Unia była by tańsza w ewentualnych naprawach. A co do wysiewu ... Wydaje mi się że każdy jeden rozsiewacz będzie lepiej siał niż ten mój z lat '80 :). 

rauch kunh to dobry wybor jedna skrzynia zasypowa na 2 talerze wolne mieszadlo

Opublikowano (edytowane)

Jadę jutro tu niedaleko siebie oglądać właśnie kuhn'a ZSA 800. Dostałem namiary od kuzyna, że ktoś tam sprzedaje bo wziął na dotacje większy. Zobaczymy ile to warte. Wyceniony na 4500zł. Bardziej mnie interesuje stan techniczny bo to że będzie trochę podkorodowany to sobie zwalę skrzynię, odkręcę przekładnie, ramę dam do wypiaskowania, później podkład epoksydowy, farba i jak się będzie dbało to będzie wieki. A jak mechanicznie przekładnia będzie rozwalona to niestety z tego co się orientowałem, to zarówno kuhn jak i rauch, tanie w naprawach nie są i części do nich swoje kosztują. 

Edytowane przez włodek
Opublikowano (edytowane)

Dziś byłem oglądać kolejnego Kuhn'a. Model ZSB 900. Cena niespełna 4000zł. Na zdjęciach wyglądał nie najgorzej. Nawet pojechałem już samochodem dostawczym z myślą że go wezmę ale na miejscu czar prysł. Rama była cała skorodowana i podmalowana trochę. Widać pod spodem olbrzymie wżery. Przekładnia pracowała naprawdę fajnie i cichutko ale za to regulacja stała na dębowo. Nawet nie drgnęła. Hydraulika stała. Siłownik cały zarzygany olejem. W rozsiewacz trzeba by jeszcze ze 2000zł włożyć żeby to działało i wyglądało a za 6000zł to spokojnie kupi w super stanie gotowy do pracy a nie do remontu. No i znowu wróciłem z niczym. Coraz mocniej zastanawiam się nad jakimś polskim. Poza Unią coś jeszcze wato wziąć pod uwagę? Widziałem też że JANPOL robi rozsiewacze, również z talerzami i dnem z kwasówki. Sieje to? Trzyma normy? Komentarze sprzed kilku lat były słabe ale może od tamtej pory coś poprawili. 

Edytowane przez włodek
Opublikowano
1 godzinę temu, włodek napisał:

Trochę spory. Jakby to był model MS400/500 to bym wziął ale 700 jak dla mnie za duża :(. 

To jest mały rozsiewacz, bb mocznika trudno zmieścić.  Nie kupuj mniejszego. Bo będziesz żałował. I nie pisze tego żeby cię na mój namawiać bo jak go ogłosze to się sprzeda. Kup taki żeby bb spokojnie się zmieścił. Ja jak kupie to żeby tona weszła.

Opublikowano

Abstrahując od tematu. Montował ktoś coś takiego do MS 500? Będzie pasować? https://allegro.pl/oferta/kpl-silownik-brzeg-amazone-sprezyna-wtyk-euro-waz-8772565102?utm_feed=aa34192d-eee2-4419-9a9a-de66b9dfae24&utm_content=lvsku&utm_term=desc-yes&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=_mtrzcj_czesci_czesci-samochodowe_pla_pmax&ev_campaign_id=17996333742&gclid=CjwKCAjwmJeYBhAwEiwAXlg0AW2upfDA9XCr0k4UMreUnPNnHUcWasCzfOBtz9Cw1sOHU0b1D_HAPxoCx9wQAvD_BwE