Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam kupiłem kombajn Claas senator i chce się dowiedzieć jakim smarem smaruje się kombajny. Ja mam łożyskowy smar taki zielony i czy mogę tym smarować czy musi być jakiś specjalny?
Opublikowano

Nie ważne czy nowoczesny sprzęt czy z połowy ubiegłego wieku, każdy wymaga smarowania i każdy pracuje w podobnych warunkach. Wysokotemperaturowy w najbardziej obciążonych miejscach jak wariator, sieczkarnia itp, reszta może być zwykły łożyskowy.

Opublikowano

Jakoś kiedyś nie było nanotechnologi i maszyny chodziły i chodzą dalej może i dłużej niż nowe tucana bo nie wiem czy takie tucano wytrzyma 60lat?

Godzio napisał:

a jest ktoś w stanie napisać wszystkie punkty smarowania ?

nowy nabytek? od prawej z przodu: wariator jazdy, mocarnia, odrzutnik, wariator jazdy, wał główny, wał wytrzasaczy, sieczkarnia. lewą od przodu: mocarnia, wariator mocarni 2szt odrzutnik, napinacz pasa 6kątnego, wał główny, wariator bębna na wale 4szt w tym 3 pod chiniolem, napinacz pasa jezdnego, wał wytrząsaczy, sieczkarnia. do tego wszystkiego dźwignię raz do roku.

Opublikowano
tak nowy nabytek. dzięki wielkie
Opublikowano
2 godziny temu, Grzechooo napisał:

Jakoś kiedyś nie było nanotechnologi i maszyny chodziły i chodzą dalej może i dłużej niż nowe tucana bo nie wiem czy takie tucano wytrzyma 60lat

Zdecydowanie nie. Na ogół 40-to letnie małe Claas-y  ( i inne też ) maja po 2-3 tys. godzin , a taki przykładowy  Tucano 3 tys. godzin  nastuka w 10 lat .

Opublikowano

Tylko taki stary Senator miał pewnie niewiele mniejsze łożyska, od nowego Tucano który przerób, a co za tym idzie naprężenia ma kilkukrotnie wyższe 🙂