Polecane posty

Wybrane dla Ciebie
kamil2222    0

Witam mam jumza ze wspomaganiem na orbitrol jakiś czas temu przestało ono działać jako,że orbitrol i siłownik mają dwa lata postawiłem na awarie pompy. Po wymianie sytuacja się pogorszyła przestał działać podnośnik a koła wcale nie reagują na ruchy kierownicą przy próbie odpowietrzania powietrze cały czas wydostaje sie z odpowietrznika (wylorzystuje odpowietrznik przy siłowniku podnośnika) pompę założyłem 14l i kierunek jest zgodny z tym ze starej pompy

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Alchemik    183
Napisano (edytowany)

Wygląda na jakąś nieszczelność na ssaniu, bo pompy na podnośnik i od wspomagania są osobno, ale mają wspólne doprowadzenie oleju. Chyba, że coś mocno pozmieniano.

 

Edytowano przez Alchemik

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
kamil2222    0

Wszystko zostało w oryginale przy pompach. Zmieniono tylko serwo na orbitrol i siłownik. Ze zbiornika oleju wychodzi rura zasilająca i przy pompach rozgałęzia się na dwie pompy dodam,że problem z podnośnikiem zaczął się po spuszczeniu oleju i zalaniu zbiornika jeszcze raz

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Wiadomość z agroFakt.pl

kamil2222    0

Ten po lewej stronie w rozdzielaczu? Zaglądałem tam nic nie stwierdziłem i czy zacięty zawór powodował by ciągłe zapowietrzanie układu?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Mariuszjat    6
Napisano (edytowany)
10 godzin temu, kamil2222 napisał:

Gdzie ich szukać?🤔

Jest filtr na górze zbiornika pod tą dużą sześciokątną  pokrywą. Zawór też mi się zaciął to było niskie cisnienie w hydraulicy, po rozebraniu przeczyszczeniu problem ustał.

spacer.png

Edytowano przez Mariuszjat

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Alchemik    183

Jak się nie zacina tragicznie, to można też wyłączyc dźwignią pompę główną od hydrauliki i zobaczyć jak zachowuje się samo wspomaganie.

 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
kamil2222    0

Wyczyściłem filtr był zasyfiony ale to nie pomogło. Sprawdziłem przepływ oleju do pomp i tu zdziwienie bo oleju brak😲 . Sprawdziłem stan oleju w silniku a tam cały bagnet zalany, wykręciłem nową pompę a tam uszczelniacz wypchnięty. Zawiozłem pompę na gwarancję facet powiedział, że były takie przypadki uszczelniacz podwinięty przy montażu. Teraz kolejne pytanie a mianowicie liczyć ,że nowa pompa była wadliwa czy szukać czegoś co blokuje przepływ jeśli szukać to gdzie? Schemat połączenia jest prosty pompa orbitrol siłownik powrót do zbiornika po drodze nie ma żadnych zaworów czy dławików.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Alchemik    183

A kierunek pompy napewno był dobry? Bo mała pompa ma chyba odwrotny kierunek niż T25, a w ładowarce rolniczej któreś pompy chodzą odwrotnie niż MTZ, ale nie wiem, czy przy silniku, czy z tyłu. 

Są też uniwersalne pompy, ale niektóre są całkowicie uniwersalne, a w części trzeba je rozkręcić i wybrać kierunek pracy ustawiając wkład. 

Pamięta kolega oznaczenia tej pompy?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
kamil2222    0
Napisano (edytowany)

Dokładnie nie pamiętam ale na starej i na nowej było ruskie L poza tym na nowej była strzałka gdzie ma wchodzić zasilanie i to też się zgadzało. Jedna różnica to taka ,że stara pompa miała 10l a ta ma 14l

Edytowano przez kamil2222

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się

  • Podobna zawartość

    • Przez XBerserkerX
      Dzisiaj robiłem bele i przy dobijaniu końca każdej  beli dusiło mi ciągnik - po prostu słabnął nawet parę razy zgasł. Nie wiem czy się zapowietrzył czy jakiś syf się gdzieś dostał? Nigdy wcześniej tak nie robił. Później ledwo zjechałem z pola bo co chwilę gaz sam wariował - gasł mi na asfalcie - pod dom  nie dojechałem.Pompowałem pompką, dolałem paliwa, odkręcałem te dwie śruby z przewodami przy pompce, ale tam było czysto. Zostawiłem ciągnik na drodze i wynająłem znajomego do sholowania pod dom drugim ciągnikiem, ale o dziwo za drugą próbą zapalił i już nim sam dojechałem i odkładałem bele z owijarki i nic już się nie działo.  Dziś kupię filtr paliwa bo od nowości nie wymieniałem - ciągnik ma ponad 700 mth. Tam idzie chyba taki aluminiowy bez wkładu - normalnie go odkręcać rękoma - nie będzie tam leciało paliwo?Czy po założeniu nowego muszę jakoś odpowietrzać ciągnik  ? Jeśli tak to jak odpowietrzyć? Czy może być inna przyczyna takiego zachowania ciągnika czy to ten filtr może zasyfiony jest? 
    • Przez ilovemtz
      Prosze aby w tym temacie wypowiadali sie posiadacze mtz[nie pronarów].
      My mamy mtz-a z 1983r i ojciec nic złego na silnik nie moze powiedziec wał jeszcze nie byl robiony. Ciagnik zrobil okolo 15000mth nie wiem czy to duzo czy mało. Co prawda ceiknie ale one juz takie sa. Co do awaryjnosci to moge powiedziec ze wiekszosc czesc zaczynamy dopiero teraz wymieniac tj. po 24latach wczesnije nie było potzreby. Co do spalania to jest małe w orce okolo 14l/ha napewno mniej niz ursus czy zetor z tych rocznikow nie mowie o nowych forterrach. Jest mały problrm z czesciami bo nie mozna ich dostac musimy po nie jezdzc do oddalonego o 50km żmigrodu bo nigdzie w poblizu ich nie dostaniemy .Powiedzcie co na ich temat mowia wasi ojcowie czy wy sami. Sami wiecie ze nie taki rusek straszny jak go piszą.
    • Przez Kamilcnh11
      Czy ten przekaźnik jest dobrze podłoczony?

      Jak dodać tu zdjęcie do tematu? nie mogę dodać zdjęcia.
    • Przez zwc18
      Witam panowie 
      Powiedzcie proszę czy w tylnym moście by dobrać się do satelit trzeba wyjąć półoś i zdjąć to duże koło zębate ? Gdyż są spore luzy na satelitach i ataku 
    • Przez Cristof
      Jumz stał pare lat. Teraz nawet na luzie przy puszczaniu sprzęgła ciągnik przygasa a jak całkowicie puszcze to do tego dochodzi strzelanie z okolic skrzyni. Ciągnik i tak bedzie rozpoławiany ale może ktoś miał taką awarie i da jakieś rady? Pozdrawiam.
×
×
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Używamy plików cookies, aby poprawić funkcjonowanie strony Agrofoto.pl. Pliki cookies dopasowują treść strony, w tym wyświetlanych reklam, do indywidualnych potrzeb i zainteresowań użytkownika, pozwalają nam również zrozumieć, w jaki sposób korzystasz z naszej strony. Korzystanie z Agrofoto.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Możesz dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej Polityce prywatności i plików cookies.

Agrofoto.pl Google Play App

Zainstaluj aplikację
Agrofoto
na telefonie

Zainstaluj