Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Sąsiad w tamtym tygodniu zakontraktował przy okazji na następny sezon P L Glinojeck cena 40 euro, premia + 5 euro (jest 38 euro) do tegorocznych jest ale pod warunkiem zakontraktowania podobnego lub większego areału na przyszły sezon jak w tym roku. Pozakwotowe 34 euro ten sezon. Inspektor mówił że wracają plantatorzy po przerwie w uprawie, w mojej okolicy dużo zrezygnowało na ten sezon.

Opublikowano

Tak oczywiście wracają 😉 w mojej okolicy inspektor już 3 razy był nie rozumie słowa nie tak że przypuszczam iż mają braki w kontraktacji

Opublikowano (edytowane)
Dnia 3.07.2022 o 21:03, Y635 napisał:

Buraki po piątkowym gradobiciu

IMG20220702192422.jpg

Dostały mocno, ale w ubiegłym sezonie u mnie oberwały chyba bardziej. Po gradzie poszedł wtedy Topsin. Plon wyszedł 69 ton ale cukier tylko 14.7. W tym roku znów mi stłukło ale mniej i wcześniej. Z braku topsinu poszło wapno ze srebrem. JUż nie ma śladu po gradzie.

grad.jpg

Edytowane przez Alio
Opublikowano
6 godzin temu, Norman napisał:

Sąsiad w tamtym tygodniu zakontraktował przy okazji na następny sezon P L Glinojeck cena 40 euro, premia + 5 euro (jest 38 euro) do tegorocznych jest ale pod warunkiem zakontraktowania podobnego lub większego areału na przyszły sezon jak w tym roku. Pozakwotowe 34 euro ten sezon. Inspektor mówił że wracają plantatorzy po przerwie w uprawie, w mojej okolicy dużo zrezygnowało na ten sezon.

Premia 5 euro do tony należy się KAŻDEMU kto podpisze umowę na następny rok, nawet takiemu co ma 50 ha buraka, a w przyszłym zredukuje na 3 ha. Info z pierwszej ręki, od plantatora, który podpisał stosowne porozumienie. Prawda jest taka, że część ludzi podpisuje nowe umowy w P&L tylko ze względu na tegoroczną lojalnościówkę. Każdy boi się kosztów w nowym sezonie...

Opublikowano

@JanKrzysztof Może zależy od regionu lub inspektora, sąsiad mnie nie okłamał i wie co mówił inspektor. Sam jeszcze nie rozmawiałem z przedstawicielem cukrowni. Jak by było tak jak piszesz to raczej by woleli podwyższyć cenę na przyszły sezon a tak to jaki interes dla cukrowni nie mieć surowca w przyszłym sezonie a premiować plantatorów w tym jakoś nie chce mi się wierzyć. Ponoć mieli w planach uzależnić wysokość premii od wielkości areału w przyszłym sezonie - zrezygnowali.

Opublikowano (edytowane)

Tutaj nie ma złudzeń, boją się skokowego wzrostu kosztów produkcji rolniczej i do końca lata chcą mieć zapewnione jak najwięcej hektarów obsianych burakiem.  Ciśnienie wywierane na inspektorów raczej jest bardzo duże, bo podobno ograniczanie areału poszczególnych plantatorów było odbierane bardzo kiepsko na zebraniu i starano się ich nakłaniać do zmiany decyzji. Gdyby było wielu chętnych, mieliby to głęboko, dokładnie tam gdzie mają plantatora przez 364 dni w roku, poza dniem podpisywania umów na kolejny sezon. :) 

20220717221001.jpg

Edytowane przez JanKrzysztof
  • Like 3
Opublikowano
20 godzin temu, PawelWlkp napisał:

Inspektor ma rejonizację , on jest ze swojej roboty rozliczany to nie siedzi w oczekiwaniu na telefon tylko sam próbuje.

Żeby w KSC Nakło tak działali.Ledwie telefony nauczył ich ktoś odbierać i "głupio" nie dyskutować.To już sukces!i dobry kierunek...

Opublikowano

Panowie zauważyłem na plantacji trochę porażonych liści być może już zCzyna pojawiać się chwościk. Chciałem już zabezpieczyć plantacjie tylko czy można pryskać gdy temp wynosi w dzień 30 stopni i buraki leżą w dużej części plackiem bo mają mało wody? Oczywiście oprysk wieczorem bądź rano.? 

Opublikowano

https://www.money.pl/gospodarka/beda-spore-podwyzki-cen-cukru-nie-da-sie-ich-uniknac-6775871737641632a.html

Nie rozumiem tylko stwierdzenia, że buraki potrzebują mniej nawozu niż zboża.. nie rozumiem zachwytów nad cenami za buraki rzędu 40-45e, na siłę próbują wpoic rolnikom że to super cena jest.  

Do tego dla plantatora powinni zagwarantować przynajmniej z 500kg nawozu, w ksc zrobić zanieczyszczenia do 10%.. 

Na jesieni jak pójdzie energia do góry, dowalą za odbory i kopania to nie będzie już tak kolorowo. Za zboża 50% do góry sobie krzyczą za usługi to tutaj będzie tak samo. Nawozy będą droższe. Poniżej 300zl/t nie ma sensu siać, błędne jest porównywanie się do lat wcześniejszych No ale coż...

Opublikowano

Pytałem się wstępnie ile za kopanie i jak cena paliwa i stopy nie pójdą już do góry bo oni mają w lizing te kombaje to 1300 za ha netto tak że te podwyżki cen buraka akurat wystarcza na koszty 

Opublikowano (edytowane)
Dnia 20.07.2022 o 22:31, skywalker89 napisał:

https://www.money.pl/gospodarka/beda-spore-podwyzki-cen-cukru-nie-da-sie-ich-uniknac-6775871737641632a.html

Nie rozumiem tylko stwierdzenia, że buraki potrzebują mniej nawozu niż zboża.. nie rozumiem zachwytów nad cenami za buraki rzędu 40-45e, na siłę próbują wpoic rolnikom że to super cena jest.  

Do tego dla plantatora powinni zagwarantować przynajmniej z 500kg nawozu, w ksc zrobić zanieczyszczenia do 10%.. 

Na jesieni jak pójdzie energia do góry, dowalą za odbory i kopania to nie będzie już tak kolorowo. Za zboża 50% do góry sobie krzyczą za usługi to tutaj będzie tak samo. Nawozy będą droższe. Poniżej 300zl/t nie ma sensu siać, błędne jest porównywanie się do lat wcześniejszych No ale coż...

dokładnie, żaden plantator nie powinien teraz kontraktować na przyszły sezon najwcześniej to marzec 2023 a jak nie to niech sobie sami sieją w cukrowni za 40 euro ,trzeba się zjednoczyć i pokazać kto tu rządzi, a co do umowy to zlikwidować te podziały na kwotowe i pozakwotowe przecież to czyste okradanie rolnika !!! Jedna cena z ewentualnymi dopłatami za wcześniejszy lub późniejsze dostawy bez względu na zawartość azotanów i innych pierdół  czarno na białym napisane ile za co a nie jakieś chore tabelki i wyliczenie nie wiadomo skąd, ludzie szanujcie się i nie podpisujcie tych bzdurnych umów z cukrowniami 

Edytowane przez jan88
  • Like 1
  • Haha 1
  • Confused 1
Opublikowano
Dnia 20.07.2022 o 22:31, skywalker89 napisał:

Zagwarantować 500 kg nawozu, zanieczyszczenia do 10% polaryzację pewnie ustalić ustawowo na 18% transport zrobić za darmo, może nasiona jeszcze dać  a na koniec 300 pln zapłacić by rolnik miał ponad 20 tys przychodu i kilkanaście tysiecy zysku z hektara. A może niech płacą nie 300 a 400 pln? Jak szaleć to szaleć🤣

Nie ma sensu siać a zasiałeś? Robienie rzeczy bez sensu to twoje hobby?😁

Opublikowano

Zaczyna chwościk wchodzić czym pryskacie , co najskuteczniejsze , podobno delaro dobre

Opublikowano
14 minut temu, Ulman napisał:

Zagwarantować 500 kg nawozu, zanieczyszczenia do 10% polaryzację pewnie ustalić ustawowo na 18% transport zrobić za darmo, może nasiona jeszcze dać  a na koniec 300 pln zapłacić by rolnik miał ponad 20 tys przychodu i kilkanaście tysiecy zysku z hektara. A może niech płacą nie 300 a 400 pln? Jak szaleć to szaleć🤣

20 tyś przychodu w dzisiejszych czasach to minimum opłacalności 

Opublikowano
9 godzin temu, Ulman napisał:

Pis dużo rzeczy zaczyna w taki sposób robić, to czemuby w cukrowni takich rzeczy nie zrobić 

9 godzin temu, jan88 napisał:

20 tyś przychodu w dzisiejszych czasach to minimum opłacalności 

Właśnie, przychodu, bo dochodu guzik będzie

Większość jest głupia i łyka propagandę, jakiś czas temu teść kumpla opowiadał że sąsiad jak usłyszał że buraki będą "drogie" od razu poleciał buraki pryskac odżywkami... ja mówię, siejcie. Ja raczej robię przerwę od następnego sezonu, buraki teraz coś tam rosły, przyszły upały, w wielu miejscach  pożółkły,  to nie wiem czy to nie ta żółtaczka jaka, zwierzyna na jednym kawałku całą poprzeczkę prawie mi uje bała.. 

Na chwoscika niby najlepszą skuteczność wykazuje protiokonazol i metkonazol, do tego tlenochlorek miedzi. Miwigos zrobić jednym z tych składników + ta  miedź, w razie konieczności drugi raz drugim składnikiem z miedzią..

Opublikowano
54 minuty temu, skywalker89 napisał:

Pis dużo rzeczy zaczyna w taki sposób robić, to czemuby w cukrowni takich rzeczy nie zrobić 

PIS to komunisci ktorzy nie maja pojecia o gospodarce wiec moga ciemnocie obiecac wszystko. Lud w to uwietzy a jak sie nie uda to zawsze powiedza ze to wina Tuska, Putina, niemcow oraz obcego kapitału, LGBT i postkomuny.🤣

10 tys zysku? To moze lepiej 15? 😆

Zejdzcie na ziemie i nie twórzcie sobie urojeń bo czekają was tylko rozczarowania. Nie ma masowej produkcji rolnej ktora daje regularnie 10 tys zysku z ha. Wydaje sie wam ze jak wy zagrozicie zaprzestaniem uprawy to ktos sie zlęknie? Ze wy cos wymusicie na cukrowni? Po co te zludzenia? Macie juz po 30 lat z okladem a zachowanie jak nieswiadomych nastolatków. Ogarnijcie sie Panowie bo czas spoważnieć 

• Like 2
  • Thanks 1
Opublikowano

W normalnych latach się zgodze, ale gdzie na prostszych uprawach idzie pod 10k wyciągnąć na czysto, to za buraka powinno być z 5k więcej. Jestem świadomy tego co mowisz, ale jak będzie te 45-50e to werbkowice pewnie nie będą miały co robić w przyszłym roku. Poczekajmy do jesieni, zobaczymy jakie będą ceny nawozów i środków do produkcji, jesli tylko wyższe to życzę um powodzenia z tymi cenami.

• Confused 1
Opublikowano

Na jakiej prostszej uprawie idzie 10 tys wyciągnąć? 

15 tys zysku na buraku? Ty tak na serio? W uprawach rolnych taka rentowność nie występuje. Nic dziwnego że ty wiecznie nieszczęśliwy i pokrzywdzony jak takie nadzieje masz. 

W normalnych, średnich  latach pszenica czy rzepak to ok 2,5-3 tys zysku z ha. Burak może koło 5-6 tys jak się zadba i ma trochę szczęścia. Takie są realia a 15 tys to jakaś fantastyka rolnicza🤣

Werbkowice za 45 euro będą mieły w 2023 baaardzo dużo chętnych.

• Like 2
Opublikowano

Na pszenicy czy rzepaku masz 10 tys z ha na czysto? Nie licz tego roku bo kto zmagazynował i dobrze sprzedał to może i tyle mu zostało. W tym roku to z rzepaku zostanie zostanie 3-6 tys zależy jaki plon I naklad