Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

W środe zasiejesz ,a deszcz we wtorek , ziemia zimna w dwa tyg. nie wzejdą , nastepne dwie noce przymrozek pokazują u nas

To zdjęcie z zeszłego roku ?

Edytowane przez miwigos
Opublikowano

To siejesz w niedziele a nie środe , nie pisz głupot , gdzie tak ciepło , przydało by się do oprysku

Opublikowano
Przed chwilą, miwigos napisał:

To siejesz w niedziele a nie środe , nie pisz głupot , gdzie tak ciepło , przydało by się do oprysku

sieje buraki w środę i czwartek, dzisiaj siałem buraki ćwikłowe, wielkopolska PJA, nikt w okolicy nie pryska ale pół wsi ma od piątku opryskiwacze zapięte :D 

Opublikowano
1 godzinę temu, ŻakowskiSławomir napisał:

sieje buraki w środę i czwartek, dzisiaj siałem buraki ćwikłowe, wielkopolska PJA, nikt w okolicy nie pryska ale pół wsi ma od piątku opryskiwacze zapięte :D 

I do wtorku po świętach mają wsejść ?

1 godzinę temu, ŻakowskiSławomir napisał:

zdjęcie z dzisiaj. u mnie deszcz pokazuje w piątek i to całe 1,5l. jak ziemia zimna jak od wtorku w dzień 18 a w nocy 10, u mnie przymrozków brak.

Dzisiaj też miałęś 18, na ventyscy widze że w całej Polsce było 7-8 stopni, jutro i pojutrze w nocy 2-3 stopnie

Opublikowano
11 minut temu, miwigos napisał:

I do wtorku po świętach mają wsejść ?

Dzisiaj też miałęś 18, na ventyscy widze że w całej Polsce było 7-8 stopni, jutro i pojutrze w nocy 2-3 stopnie

No więc właśnie, jak będę siał zacznie się ciepło. W tydzień nie wzejdą ale 10 dni wystarczy im. Poza tym u mnie nie nadają 18 l tylko 7 , nie powinno im zaszkodzić.

Opublikowano

Tydzień do 2 tygodni za wcześnie w zależności jaki to rejon. Co ma dać tak wczesny siew? Jakie korzyści ma przynieść i co takiego stracisz jak zasiejesz tydzień później?

• Haha 1
Opublikowano
2 minuty temu, Ulman napisał:

Tydzień do 2 tygodni za wcześnie w zależności jaki to rejon. Co ma dać tak wczesny siew? Jakie korzyści ma przynieść i co takiego stracisz jak zasiejesz tydzień później?

jak co stracisz, przy warunkach książkowych buraki są na wierzchu po 10-12 dniach. po świętach spadnie miejscami 15-20l. 4-5 dni nie wjedziesz. W momencie jak u mnie będą na wierzchu to ktoś będzie siał, taka będzie różnica. jak chce kopać 25 sierpnia, to muszę siać jak najwcześniej, w optymalnych warunkach sieje co 18cm ,w zeszłym roku co 15cm  i też było super.

Opublikowano

To jakaś pokrętna logika i myślenie życzeniowe. Po pierwsze siane za kilka dni nie maja najmniejszych szans że wzejdą za 10 12 dni a najprawdopodobniej będą wschodzić 15-20 dni. Do tego duży opad na zimną ziemie zapewne je uklepie i spieprzy strukturę  na resztę sezonu. Jak ktoś zasieje ok 7 kwietnia to uprawi sobie elegancko po deszczyku, zasieje w cieplejsza ziemie i będzie miał buraki na wierzchu w max 10 dni. 3-4 dni szybsze wschody podejmując ryzyko zaklepania, przesiewania lub słabszej obsady a licząc że w sposób zauważalny wpłyną na plon to iluzja. Wczesny siew do dużo do stracenia i bardzo niewiele lub nic do zyskania. 

• Like 1
Opublikowano
4 minuty temu, Ulman napisał:

To jakaś pokrętna logika i myślenie życzeniowe. Po pierwsze siane za kilka dni nie maja najmniejszych szans że wzejdą za 10 12 dni a najprawdopodobniej będą wschodzić 15-20 dni. Do tego duży opad na zimną ziemie zapewne je uklepie i spieprzy strukturę  na resztę sezonu. Jak ktoś zasieje ok 7 kwietnia to uprawi sobie elegancko po deszczyku, zasieje w cieplejsza ziemie i będzie miał buraki na wierzchu w max 10 dni. 3-4 dni szybsze wschody podejmując ryzyko zaklepania, przesiewania lub słabszej obsady a licząc że w sposób zauważalny wpłyną na plon to iluzja. Wczesny siew do dużo do stracenia i bardzo niewiele lub nic do zyskania. 

nie wiem jaką masz prognozę ale u mnie pokazuje na najbliższe 10 dni 16-22 stopnie a po 7 kwietnia 10-12 więc zobaczymy jak to będzie z tym wschodami. jak napada chociażby te 15 litrów i będzie 10 stopni to na pewno  zasieją sobie w super warunkach :D 

Opublikowano

Jak zasiejesz przed deszczami, deszcz zasklepi ziemię a potem będzie 10 stopni to co zyskasz? Klepisko z kiełkami w zimnej ziemi?

Jakoś tak się zawsze składa że najwięcej problemów dotyka najwcześniej sianych plantacji😀 

Opublikowano

To zasieją za 3 tygodnie podczas gdy twoje kiełki będą gnić w zimnej ziemi. Skończy się max tygodniem róznicy we wschodach z tym że  ty ryzykujesz opcje przesiewania lub kiepskiej obsady i problemy ze strukturą ziemi. 

Opublikowano
9 godzin temu, Ulman napisał:

To zasieją za 3 tygodnie podczas gdy twoje kiełki będą gnić w zimnej ziemi. Skończy się max tygodniem róznicy we wschodach z tym że  ty ryzykujesz opcje przesiewania lub kiepskiej obsady i problemy ze strukturą ziemi. 

Ale powiedz mi w jakim zimnie jak od jutra ciepło w dzień i w nocy.

Opublikowano

Za wcześnie nie jest , bo wegetacja jest szybsza , u mnie pszenica jeszcze nigdy nie miała kolanka 1cm nad węzłem 25 marca , powinna juz być opryskana, najwcześniej do tej pory to był 7 kwiecień, a z regułu 15-20 kwiecień

Opublikowano
27 minut temu, JanKrzysztof napisał:

Wystarczy że tydzień po świętach nie będzie padać i jego buraki zdążą wzejść, a Ty będziesz dalej się zastanawiał kiedy będzie przynajmniej półtoratygodniowe okienko z brakiem opadów. 

A po co mi brak opadów jak od 2 tygodni spadło 4 litry. Warunki idealne do siewu u mnie.