Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Boisz się że nie będzie go na wiosne, naprodukują na 3 lata

Opublikowano (edytowane)

@leniwy27 Jedna z "ulubionych" przez większość firm Agrolok przy 11 szt. x 120 g + trend 0,4 L ponoć, cena brutto 445 lub 447 zł znajomy zamówił jakaś przedsprzedaż. Ogólnie wszędzie 529-580 za 120 g na necie brutto (przy 2 szt. 506 zł brutto). A ten Pan z Gwiezdnych Wojen to jak nie chce podać, żałuje że ktoś też tanio kupi to niech nic nie pisze, na marginesie jest też 60 g to i cena napewno niższa za szt.

Edytowane przez Norman
Opublikowano
52 minuty temu, Norman napisał:

@leniwy27 Jedna z "ulubionych" przez większość firm Agrolok przy 11 szt. x 120 g + trend 0,4 L ponoć, cena brutto 445 lub 447 zł znajomy zamówił jakaś przedsprzedaż. Ogólnie wszędzie 529-580 za 120 g na necie brutto (przy 2 szt. 506 zł brutto). A ten Pan z Gwiezdnych Wojen to jak nie chce podać, żałuje że ktoś też tanio kupi to niech nic nie pisze, na marginesie jest też 60 g to i cena napewno niższa za szt.

No widzisz a mi taka cene to też w agroloku podali to złodzieje jeszcze na zbożu mało zarobili. Teraz zaczym coś gdzieś zamówię to wszystkie firmy obdzwonię po 3 razy oni nas się nie litują to my przy zakupie też tak trzeba robić. 

Opublikowano (edytowane)
Dnia 2.12.2023 o 08:25, Mateusz1q napisał:

Jak dodaje w tylko dwóch cukrowniach zbiór buraków pozostał na starych zasadach i organizacja pracy przebiegała tam wzorcowo. Zaplanowany przez cukrownie termin zbioru i odwozu korzeni odbywał się według sztywnego harmonogramu. W pozostałych natomiast rejonach rolnicy wywalczyli możliwość decydowania o tym w większym zakresie i korzystania także z usług firm zewnętrznych.

Krzysztof Nykiel prezes Krajowego Związku Plantatorów Buraka Cukrowego.

Czy mi się wydaje czy człowiek opłacany z naszych składek pluje na nas?

Dwa razy to komentowałem na farmerze i dwa razy usunęli mój komentarz. CENZURA
A pisałem tam prawdę z pierwszej ręki. Mianowicie tam gdzie kopanie załatwia cukrownia, to właśnie jest problem.
W Nakle zostało do wykopania 2 tyś ha, Nowak się nie wyrabia. Ci co prywatnie załatwiali kombajn maja wykopane, a ci co na kolejce przez cukrownie to mają problem. Trzy dni temu zjechała ostatnia Ropa z wioski, bo idzie pół na pół z ziemią. Maxtrony nie kopią od 10 dni.
Sprawa jest prosta, wystarczy że cukrownia powie, że nie interesuje ja kopanie i każdy załatwia sobie sam, nie ma problemu, każdy sobie załatwi a jak nie to będzie miał problem. Tutaj jest sytuacja taka, że Ci co byli w kolejce przez cukrownie są w czarnej d*pie, a prezesik mydli oczy i kłamie w sponsorowanym artykule, bo jeżeli usuwają komentarze to musi taki być. Winna jest cukrownia, całego buraka jest w Polsce 40 tyś ha więcej posiane, a kombajnów nie przybyło. W mojej okolicy w promieniu 10 km jest do wykopania 200ha. Info od operatora.

Edytowane przez Izyth0r
  • Like 2
Opublikowano

No bo w założeniach kopanie przebiega bardzo sprawnie. Codziennie dwóch operatorów kopie , pogoda jest idealna. A tu przyszedł gorszy rok, do tego burakow więcej i jest problem. U mnie kombajnow dużo to rzutem na taśmę prawie wszyscy wykopali. Ale wyglądało to tak że do końca października kopanie było na bieżąco.  Od listopada pierwsi zaczęli kopać na zapas A od połowy listopada to nagle wszyscy się obudzili ze juz dziś chcą kopać i żałują że prędzej nie kopali. Także w listopadzie chcieli kopać wszyscy na bieżąco A dodatkowo ci którzy mają odbiór w grudniu i styczniu. 

Opublikowano

To normalne w październiku chcesz kopać jak odbiór po świętach

Opublikowano

Ale inne lata ten tydzień buraki leżały na polach A teraz cały czas kopane i brane w tym samym dniu lub następnego. Kopałem ostatniego października na późny odbiór dwa lata temu i jakoś żadnej różnicy nie było poza mniejszym zanieczyszczeniem. Jak się nie ma kombajnu i czeka na ostatni dni listopada albo początek grudnia to już ryzyko i pretensje do siebie. 

• Like 1
Opublikowano

Na początku byłem trochę niezadowolony, że oddawałem buraki na początku września (mały cukier, rekompensata 15zł za wczesną, ale -20zł za małą polaryzację), ale jak widzę jak teraz kopali na okolicy w zeszłym tygodniu i jak teraz te pryzmy leżą na tym mrozie już drugi tydzień, bo cukrownia odbiera w innym rejonie, to myślę że dobrze zrobiłem. Pszeniczka posiana w terminie i opryskana na chwasty sobie ładnie zimuje, a tak by gołe pole zostało i by jare trzeba było siać.

Opublikowano

W moim rejonie od połowy października praktycznie co trzeci dzień pada. Tam gdzie są górki to fizycznie nie da się tego kopąć bo kombajn się ślizga. Mimo to Ci co chcieli wykopać na płaskim to wykopali. Zostali Ci co chcieli kopać zaraz przed odstawą. Zostały plantacje +50 ha. Wszyscy mali kopali, kombajn jechał według listy. O ile na płaskim to jeszcze jest szansa że wykopią o tyle te górki to ciężki temat. 

Opublikowano (edytowane)
7 godzin temu, PawelWlkp napisał:

Ale inne lata ten tydzień buraki leżały na polach A teraz cały czas kopane i brane w tym samym dniu lub następnego. Kopałem ostatniego października na późny odbiór dwa lata temu i jakoś żadnej różnicy nie było poza mniejszym zanieczyszczeniem. Jak się nie ma kombajnu i czeka na ostatni dni listopada albo początek grudnia to już ryzyko i pretensje do siebie. 

Późny to kiedy po świętach, jest szansa że wszyscy wykopią kuj-pom , wlkp. idzie odwilż

Edytowane przez miwigos
Opublikowano

Nie termin tylko jak  mokro , bywały lata że w grudniu było fajnie i na glinie

Opublikowano
1 godzinę temu, miwigos napisał:

Późny to kiedy po świętach, jest szansa że wszyscy wykopią kuj-pom , wlkp. idzie odwilż

Późny to połowa stycznia w P&L.  No po tej odwilży to gorsze błoto niż w listopadzie ale teraz to już nikt się oglądał nie będzie. Jak kombajn przejdzie to będą kopać 

Opublikowano (edytowane)

Czyli mocno nie zamarzła, jaki rejon ?

Edytowane przez miwigos
Opublikowano

Teraz jak ziemia lekko zamarznięta , to najlepsze warumli do kopania, lepiej nie będzie , u nas próbowali to buraki w połowie połamane i pół na pół z ziemią