Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Wczoraj zasiałem buraki, chciałbym zastosować venzar doglebowo. W związku z tym mam pytanie czy muszę go dać np. do 3 dni po siewie, czy mogę np, za tydzień, ma byc pogoda wiec chwasty bd kielkowac, wydaje mi się ze jak za tydzien dam to dluzej przytrzyma. Dobrze kombinuje?

Opublikowano

OPIS DZIAŁANIA Venzar 80 WP jest herbicydem selektywnym o działaniu układowym, stosowanym doglebowo lub nalistnie, występującym w formie proszku do sporządzania zawiesiny wodnej. Zgodnie z klasyfikacją HRAC substancja czynna lenacyl zaliczana jest do grupy C1.

Burak cukrowy

Środek Venzar 80 WP stosuje się po wschodach roślin buraka według jednego z poniższych schematów: 1. Zabieg jednorazowy Termin stosowania: Środek stosować od wschodów do fazy 2 liści chwastów, nie wcześniej niż w fazie liścieni buraka (BBCH 10), ale nie później niż do 10% pokrycia powierzchni gleby przez rośliny buraka (BBCH 31). Maksymalna /zalecana dawka dla jednorazowego zastosowania: 0,6 kg/ha. Maksymalna liczba zabiegów w sezonie wegetacyjnym: 1. Zalecana ilość wody: 200-300 l/ha. Zalecane opryskiwanie: średniokropliste. Lub 2. System dawek dzielonych – Pierwszy zabieg Termin stosowania: Środek zastosować od wschodów do fazy 2 liści chwastów, ale nie wcześniej niż w fazie liścieni buraka (BBCH 10). Maksymalna /zalecana dawka dla jednorazowego zastosowania: 0,3 kg/ha. – Drugi zabieg Termin stosowania: Środek zastosować w momencie ponownych wschodów chwastów, ale nie później niż do 10% pokrycia powierzchni gleby przez rośliny buraka (BBCH 31). Maksymalna /zalecana dawka dla jednorazowego zastosowania: 0,3 kg/ha Maksymalna liczba zabiegów w sezonie wegetacyjnym: 2. Odstęp między zabiegami: 7-14 dni. Zalecana ilość wody: 200-300 l/ha. Zalecane opryskiwanie: średniokropliste.

No i co? Na początku piszą, że może byc doglebowo a pozniej w buraku ze po wschodach, dlatego pytam jak robicie?

Opublikowano

I ja dziś posiałem. 10 ha udało się za 1 dzień małym siewnikiem.

Co do Venzaru to jaki pisałem u mnie pójdzie w dawce 0,2/ha razem z glifosatem tuz przed wschodami czyli tak 8-12 dzień.

Opublikowano

Po 7 dniach to musi być ciepła glebai ciepło, takiej pogody nie wróże obecnie

Opublikowano

Wszystko zależy od pogody i dobrej analizy sytuacji, u nas kilka lat temu znajomy pojechał na 7 dzień od siewu i dobrze że jak rozkładał lance to spojrzał na ziemię a tam było już buraki widać. Ale wtedy buraki późno siane i było ciepło i wilgotno. 

Opublikowano (edytowane)

Jak można jecheć pryskać i wcześniej nie zobaczyć, niech zmini zawód

Raz miałem że na 6 dzień wychodziły, teraz 21 i jeszcze nie wychodzą

Edytowane przez miwigos
Opublikowano
4 godziny temu, poosa21 napisał:

Wszystko zależy od pogody i dobrej analizy sytuacji, u nas kilka lat temu znajomy pojechał na 7 dzień od siewu i dobrze że jak rozkładał lance to spojrzał na ziemię a tam było już buraki widać. Ale wtedy buraki późno siane i było ciepło i wilgotno. 

u mnie sasiad na 7 dzień wszyskie spalił 15 ha glifosatem trzeba uważać 

Opublikowano (edytowane)

8-12 dzień napisałem przykładowo a wszyscy się na mnie rzucili jak głodny pies na kość😄

Glifosat stosuję w buraku ponad 15 lat i mam w tym spore doświadczenie.

Najważniejsza obserwacja. Bywały zabiegi w 7-8 dzień a miałem też i 16 dni po siewie. Bywało że żjechałem z pola z opryskiwaczem.

Każdy rok inny. pogoda inna warunki inne. Nie ma generalnej zasady.

Za to ma być głowa na karku.

Dlatego czasem śmieszą mnie pytania typu: co będzie jak opryskam a podają deszcz?

Wystarczy ze zrozumieniem przeczytać etykietę stosowanego środka. w tym przypadku Glifosatu.

Edytowane przez Alio
  • Thanks 1
Opublikowano
2 godziny temu, Alio napisał:

8-12 dzień napisałem przykładowo a wszyscy się na mnie rzucili jak głodny pies na kość😄

Glifosat stosuję w buraku ponad 15 lat i mam w tym spore doświadczenie.

Najważniejsza obserwacja. Bywały zabiegi w 7-8 dzień a miałem też i 16 dni po siewie. Bywało że żjechałem z pola z opryskiwaczem.

Każdy rok inny. pogoda inna warunki inne. Nie ma generalnej zasady.

Za to ma być głowa na karku.

Dlatego czasem śmieszą mnie pytania typu: co będzie jak opryskam a podają deszcz?

Wystarczy ze zrozumieniem przeczytać etykietę stosowanego środka. w tym przypadku Glifosatu.

Zjechałeś z pola i co wylałeś do rowu

Opublikowano
3 godziny temu, Broody napisał:

Buraki posiane 26 marca w sucho, tydzień po deszcz i w czwartek pierwsze wschody pomimo zimnych nocy. 

Nasiona pbudzane, moje zwykłe nie wschodzą jeszcze 

Opublikowano (edytowane)

Jakby były pobudzane to byś wuedział ,droższe

Moje były głęboko siane bo sucho było,pojedynczy wychodzą , niech popaduje bo skorupa się zrobiła 

Edytowane przez miwigos
Opublikowano

Zapewne tak, jak zamawiałem to inspektor nic nie wspominał o nasionach pobudzanych. 

U mnie na 3 były siane a sucho było na 7 cm. Głębiej nie było sensu siać bo i tak sucho a dwa że ciężko byłoby im wyjść potem a prognozy zapowiadały deszcz wtedy na weekend, który ostatecznie spadł tydzień później. 

Ani ja ani ojciec nie pamietamy, aby podczas siewu była tak sucha ziemia z wierzchu, ale za to struktura gruzełkowata jak nigdy na ciężkich  iłach gdzie zawsze jest ciasto i problem z dobrym uprawieniem.