Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Przed chwilą, przemek28_28 napisał:

W 22 nie stali a od uja wozili do Glinojecka bo tam nie mieli co robić, popierdolone to wszystko. 
wożą do miasta, śmierdzi w ch*j, dookoła Środy duży ruch, w mieście cukrownia, a mieli zajebistą lokalizacje w gosławicach, poza miastem

no tak, dlatego mówię że 21. Środa ma ogólnie super politykę ,co roku jakieś przygody. Co zabawne, zawsze ale to zawsze jest problem z transportem wapna . o wysłodkach nawet nie wspomnę

• Like 1
Opublikowano

Mnie też się wczoraj udało posiać. LOP. Pogoda i warunki do siewu idealne. Nawet na przesmykach iłów robiło się już sucho-pył. Poleciało 10,5 ha starym poczciwym kleine. siew jak od lat co 16 cm. W nocy poszedł piękny deszcz i git. Czekam na wschody. Wcześniej za 6-10 dni glifosat+wenzar.

Opublikowano
2 godziny temu, przemek28_28 napisał:

Dla jednego błoto to 2cm pod kaloszem a dla innego 30 cm na glinie🤣 mam takie pola że moze spaść 50l i na drugi dzień wjade ale mam takie że spadnie 10l i 3 dni nie mam po co wjeżdżać 

Pierdolamento. Środa Wielkopolska co roku startuje 7-10 wrzesnia w teorii a praktycznie 2-3 tygodnie pozniej bo coś wypada

A jaka to cukrownie masz w srodzie? Pewnie jakas szwabska bo polskiej tam nie ma. WIec szwab robi z wami co chce

30 minut temu, Alio napisał:

Mnie też się wczoraj udało posiać. LOP. Pogoda i warunki do siewu idealne. Nawet na przesmykach iłów robiło się już sucho-pył. Poleciało 10,5 ha starym poczciwym kleine. siew jak od lat co 16 cm. W nocy poszedł piękny deszcz i git. Czekam na wschody. Wcześniej za 6-10 dni glifosat+wenzar.

To ja zawsze sialem 18 ale chyba w tym roku zasieje co 19 coby nasionka zaoszczedzic. A ci co u nas sieja conviso to i co 20 sieja

Opublikowano
1 minutę temu, mds212 napisał:

A jaka to cukrownie masz w srodzie? Pewnie jakas szwabska bo polskiej tam nie ma. WIec szwab robi z wami co chce

To ja zawsze sialem 18 ale chyba w tym roku zasieje co 19 coby nasionka zaoszczedzic. A ci co u nas sieja conviso to i co 20 sieja

No…. Szwabska…. A Polska tak dba o ciebie???? 

Opublikowano (edytowane)

Nie wiem. Dostałem pismo, ale nie pamietam, to było jakieś 2 miesiace temu. Jakby tak dbali ostro o polskiego rolnika to niemieckie nie wlazłyby tu. Pamiętaj że każdy z tych ,,dobrodzieji” dba tylko o sobie, my jesteśmy dawcą a oni patrzą żeby tak wypijać krew żeby ofiara nie padła, jak wampir

Edytowane przez przemek28_28
Opublikowano (edytowane)

Włazly bo chciwe chłopy akcje  wysprzedali za marny  grosz co by na winko bylo a potem przez 10 lat płakali ze niemeic mniej palic jak w polskiej :D

Edytowane przez mds212
Opublikowano

Musialbym byc inteligentny na Twoim poziomie ale to mi narazie nie grozi ( wtedy moze bym tak jak Ty nie wiedzial ktora cukropwnia do kogo nalezy i kttora maszyna skad pochodzi)

Opublikowano (edytowane)

nie rozumiem ciut twojej postawy mds212. Ja mam praktycznie niedaleko siebie 4 cukrownie wszystkie niemieckie. Teraz mam zażądać żeby przyjechał polski cukier te buraki wziąść? Ty masz akurat rejon polski gdzie bierze polska, wielkopolskę dużą część ogarniają niemcy. Więc przygadywanie kto komu kopie jest totalnie bez sensu, wszystko zależy od regionu.

Edytowane przez ŻakowskiSławomir
  • Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

Wiadomo ze teraz to juz nic nie zrobisz. Wasi rodzice i mieszkancy 15 lat temu za marne grosze oddali akcje. Teraz juz nic nie zrobicie, mozecie siac buraki i liczyc na łaske szwaba .

Dopoki KSC bedzie dla nich konkurencja i bedzie mialo wyzsze ceny to oni tez jakois beda musieli podnosic ale nie daj Bog KSC padnie to dla szwaba bedzie el dorado w polsce

Edytowane przez mds212
Opublikowano
7 minut temu, mds212 napisał:

Włazly bo chciwe chłopy akcje  wysprzedali za marny  grosz co by na winko bylo a potem przez 10 lat płakali ze niemeic mniej palic jak w polskiej :D

Coś mało wiesz jak to się odbyło. A co do ceny jak w ksc są takie eksperty jak sasin i obajtek to się domyśl czy liczy się dla nich cena buraków czy ich zysk, ICH nie spółki. narazie o tym cisza ale to wyjedzie jak skok na mleczarnie chcieli zrobić ale nie pykło.

Opublikowano
Przed chwilą, mds212 napisał:

Wiadomo ze teraz to juz nic nie zrobisz. Wasi rodzice i mieszkancy 15 lat temu za marne grosze oddali akcje. Teraz juz nic nie zrobicie, mozecie siac buraki i liczyc na łaske szwaba 

ahh liczyć na łaskę? jaką łaskę ? Różnica w ubiegłym sezonie między tym szwabem a twoim kochanym polskim odbiorcą była znikoma więc nie wiem gdzie tu widzisz łaskę, ale w porządku , nie ma co się kłócić :D 

Opublikowano

To pochwal sie ile dostajes ojro :D

a co ja będę teraz umowy szukał, choć chętnie bym się poświęcił by ci udowodnić. Nawet po podniesieniu stawki przez polski cukier, pfeifer i tak przysłał wyrównanie, więc różnica nadal znikoma, pomijam nawet fakt że w zeszłym roku jak się nie myle wszystkie buraki szły na jedną cenę, nawet te niekontraktacyjne. A co do sprzętu, przeważnie kopie neptun z 413 :) 

Opublikowano

Ciekawe jest to ze potrafisz porownac 2 kwoty nie znajac ani jednej. :D

Ja wiem ile KSC zaplacilo jakbys powiedzial ile ty dostales moglbym porownac ale widze ze ty bez dokladnych kwot juz porownales :D Normalnie Bóg ekonomi

Opublikowano

Ciekawe jest to ze potrafisz porownac 2 kwoty nie znajac ani jednej. :D

Ja wiem ile KSC zaplacilo jakbys powiedzial ile ty dostales moglbym porownac ale widze ze ty bez dokladnych kwot juz porownales :D Normalnie Bóg ekonomi

tak mogę porównać bo w momencie szczytu wiem że była śmieszna różnica między 1 a 2, a po podwyżce w polskim cukrze i tak przyszło wyrównanie. Pozatym co tu dużo dyskutować z kimś kto uważa że można sobie dobrowolnie wybierać między jednymi a drugimi. Jak duuuża część wielkopolski takiego wyboru nie ma, ale co tu tłumaczyć :)