Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ale pie.... olicie okolice Zamościa przyjedzie ci skop ,trusek , marynczak, rechul i dubas może i kuzniarski. Także każdy co narzeka sfrajerowal sam. W mróz 17 stopni i okrywę śnieżna 20cm minimum darli na machnowie 170 ha na 5 rop i wykopali

• Thanks 1
Opublikowano

Kiedy Werbkowice ruszaly 8 października część oddali wcześniej, później 2 tyg deszcz, na redzine po deszczu nie wjedziesz, a cokolwiek co można było kopać to od końca października do 15 listopada, ale nie na borowinie. Czekali aż będzie mróz a tu przyszedł śnieg miejscami po j. ja. 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
9 godzin temu, Nakata5555 napisał:

Ja w tym roku dwa w jednym, umowa z Krasnymstawie a buraki zabrali do Werbkowic, bo Krasnystaw szybciej kampanię skończył. Okolice Zamościa to albo kopiesz swoim, albo szukasz jakiegoś amatora z kombajnem, który łaskawie przyjedzie i wykopie. A że tu jest większe rozdrobnienie i dużo gorsza wydajność niż pod Hrubieszowem to sprzętu jest mało. Zostali sami hobbiści.

A jaka ziemia i okolice oraz ile brali za usługę? Ten rok po prostu był tragiczny pogodowo dla borowiny, cały wrzesień padało w październiku było dwa tygodnie okna pogodowego i wtedy wszyscy siali a i kombajny kopały tym co mięli odbiory w październiku. A potem to już tragedia.

Okolice Werbkowic jestem. Ziemia u mnie akurat I-IV realnie patrząc . Mokro było bo pod górę na polu nie mógł wyjechać 180 km id i koliba 16 ton ale żeby topić się to nikt nie topił bo było mocno sucho więc raczej ta woda na bierzaco wchodziła w ziemię. Zresztą u mnie są góry i dolinki nie ma równin to trochę inna bajka ziemi. Ale jeżeli chodzi o zasiewy to każdy leżał u mnie,. Może z 2 proc ludzi posiali przed deszczami a reszta wszystko ok 3-6 października. Ja kopałem dopiero 15 października+- a 19 był odbior.

Z odwozem policzył 1500 h marynczak 

Edytowane przez Damianek20
Opublikowano

No to jak nie ma warunków do uprawy buraka to się nie sieje a nie pretensje do całego świata, jak masz okno pogodowe do zbioru 2 tyg w całym sezonie to musisz mieć super pewnego usługodawce najlepiej znajomego a nie polegać na jakimś pracowniku cukrowni 

Opublikowano
11 godzin temu, przemek28_28 napisał:

To na ,,łatwiejszych” ziemiach cukrownia w środzie rusza początkiem wrzesnia 

I jesteś zadowolny jak masz kopane we wrześniu

Opublikowano
1 godzinę temu, miwigos napisał:

I jesteś zadowolny jak masz kopane we wrześniu

Kopali w listopadzie, ale w tej części wielkopolski gdzie ja mieszkam nie ma problemow wykopaniem, u nas musiałoby padać z tydzień żeby nie wjechać w pole albo inne cyrki

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, mds212 napisał:

a ty nie? u nas się biją żeby im we wrześniu wykopali

Najgorszy okres , buraki wrzesień/ październik dużo rosną , kopane 20 wrzesień a 20 listopad 20 ton więcej cukier 0,5 % lepszy, gdyby nie tęgie mrozy to 1-1,5 % był by lepszy, kampania rusza 15-20 wrzesień chętni mogą jak chcą odstawiać , ale w całej cukrowni jest ich  tylko na 3-4 dni odbioru

Edytowane przez miwigos
Opublikowano
Przed chwilą, miwigos napisał:

Najgorszy okres , buraki wrzesień/ październik dużo rosną , kopane 20 wrzesień a 20 listopad 20 ton więcej cukier 0,5 % lepszy, gdyby nie tęgie mrozy to 1-1,5 % był by lepszy, kampania rusza 15-20 wrzesień chętni mogą , ale w całej cukrowni jest ich chętnych tylko na 3-4 dni odbioru

Doplaty do wczesnego odbioru rekompensuja te straty + pszencia zasiana w terminie to min tona wiecej

Opublikowano (edytowane)

Te dopłaty są śmieszne odstawa 15 września 17,50 dopłaty, 20 września 12 zł po buraku nie sieje pszenicy

Przy plonie 60 ton  odstawa  20 wrzesień masz dopłaty 12,06 x 60 ton = 723,6, odstawiająć 20 grudnia   zbierając 80 ton x 9,04 dopłata za poźne masz 723,2 zł do tego 10 ton wysłodków po 38 = 380 zł , jak przykryjesz  2,5 zł do tony,dodatkowo kasa za te 20 ton co urosło, kukurydza lepiej sie sprawdza po buraku , sprawdzone u siebie od kiku lat tak sieje

Zdarzają się lata że urośnie tyko 10 ton więcej , 

Edytowane przez miwigos
Opublikowano

liście z buraków mineralizują się w okresie gdy kukurydza potrzebuje najwieej skladników , dlatego  buraki są idealnym przedplonem

Opublikowano
Dnia 23.12.2022 o 10:10, Norman napisał:

P&L ostatnio ruszyło zamawianie nasion, ja wszedłem w zakładkę to części nasion nie było dostępnych (np. Wojownik nic z KWS, conviso) w porównaniu do oferty. Znajomy pytał inspektora to ponoć były ale kilka minut się rozeszły. Chyba kto kontraktuje duże ilości to jest jakaś przedsprzedaż dla nich, kto ponad 100 ha sieje to raczej tylko conviso. 

Convisio jest na zamówienie u inspektora, na portalu nie zamówisz tych nasion. W przyszłym roku spróbuje właśnie z convisio, jak policzyłem 3-4 zabiegi na 2-liścienne (niektórzy nawet 5 zabiegów w tym roku i d*pa), kolejny zabieg na 1-liścienne to cenowo wyjdzie podobnie.

Opublikowano

Uprawiasz buraki w tej technologii czy coś gdzieś usłyszałeś? Operator kombajnu kopał w zeszłym sezonie i wyszło ponad 70t/ha. Mi tyle wystarczy. W tym roku miałem odmianę Golf i plon nie powalił, o polaryzacji nawet nie wspomnę, najniższa jaką miałem.

Opublikowano
3 godziny temu, Pajej napisał:

A ja słyszałem że kukurydza nie lubi stanowiska po okopowych. U mnie po marchwi była najgorsza a u kolegi po burakach. Jak to z tym jest?

Nie lubi jak zrobisz płytką uprawę, chodzi o ubicie ziemi kombajnem, tego nie lubi kukurydza, ale jak ruszysz głębiej to kukurydza piekna, byle nie przyorać odrazu liści na 25 cm bo to lipa. 

Opublikowano

Super odmiana warta tej ceny, jeden zabieg na chwościka by starczył , jak da rade biore na całe pole