Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
6 godzin temu, miwigos napisał:

Coś chyba pomyliłeś z tymi opadami 

Mnie wtedy ominęły te ulewy w końcu sierpnia.Do dziś od 26 lutego (nowy deszczomierz)mam 264 mm.

Innvigo mnie zawiodło: kierowcy się zatrzymywali z zapytaniem do jakiego "herbapolu" mam komose zakontraktowaną.

Na drugim polu rzepak buraki wydusił.Teraz się zastanawiam, czy można bez kosztów przyszłoroczną umowę zerwać.

Posiał bym groch i pszenżyto.

Opublikowano (edytowane)

Cukrownia Kluczewo, kopane 21 wrzesień, odbiór 3 październik, plon 69,69t/ha, cukier 17,2, zanieczyszczenie 6,9. Pierwszy raz takie małe zanieczyszczenie i porządna cena 247zł/t. netto. I gdzie są teraz ci co krzyczeli że buraki nie opłaca się siać. 

Edytowane przez poosa21
Opublikowano
Pawlak81 napisał:

6 godzin temu, miwigos napisał:

Coś chyba pomyliłeś z tymi opadami 

Mnie wtedy ominęły te ulewy w końcu sierpnia.Do dziś od 26 lutego (nowy deszczomierz)mam 264 mm.

Innvigo mnie zawiodło: kierowcy się zatrzymywali z zapytaniem do jakiego "herbapolu" mam komose zakontraktowaną.

Na drugim polu rzepak buraki wydusił.Teraz się zastanawiam, czy można bez kosztów przyszłoroczną umowę zerwać.

Posiał bym groch i pszenżyto.

Zasiej konviso. Zrób do 7 dni po siewie torrero i później na raz litr konviso i już.

Opublikowano
poosa21 napisał:

Cukrownia Kluczewo, kopane 21 wrzesień, odbiór 3 październik, plon 69,69t/ha, cukier 17,2, zanieczyszczenie 6,9. Pierwszy raz takie małe zanieczyszczenie i porządna cena 247zł/t. netto. I gdzie są teraz ci co krzyczeli że buraki nie opłaca się siać. 

to pewnie ci wyżej. Co zasiali na 5 klasie ,nawozem tylko poruszyli bo drogi a później płaczą bo 30t uleciało

Opublikowano

Ja mam dopiero na grudzień ale plonu nie przewiduje. Wiosna była idealna pod zasiewy buraka. Piękne wschody, wody też było ale od czerwca katastrofa. Susza. Ci co na dołach maja to jeszcze ładne buraki a u mnie na górce to zamiast rosnąć to lezakowaly plackiem. Z 20 ary przy dołku to jak '' wiaderka'' a reszta to jak marchewki. Nie wiem czy do 50 ton dobije z ha. W połowie listopada zamierzam kopać. Ile mogą jeszcze urosnac przez miesiąc? 

Opublikowano
3 godziny temu, poosa21 napisał:

Jestem tu, jak się masz, cześć?

Porządna cena to byłaby10lat temu jeśli taka by była, teraz to można powiedzieć, że podąża wraz ze zwiększonymi kosztami, ale to moim zdaniem powinno być 250zl przy 16% cukru na tą chwilę. Ale ludzie na wsi są tacy durni że będą się cieszyć z 200zl i nawozów po 5k...

Opublikowano
4 godziny temu, poosa21 napisał:

Nie pamietam dokładnie kiedy ale 15-20 lat temu tez buraki wychodziły ojcu po 240 tona a koszty wtedy a teraz to przepaść. Też sieje buraki.

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, hardkor113 napisał:

Co nie zmienia faktu że buraki wychodzia najlepiej z podstawowych upraw typu (pszenica,rzepak,kukurydzi,jeczmien) Mowa oczywiście o tym roku

Co Ty piep zysz? 

Jęczmień jak ktoś miał na browar i trafił z umową to blisko po 2k mógł sprzedac, ale srednio niech będzie 1,5k

U mnie rzepak lepiej wyjdzie nawet jak go sprzedam po 3k, chyba że wyjdzie mi burak powyżej 70t na czysto I cukier z 18

Kuku mokra coraz śmielej stawki 900-1000zl, policzyć plon u nas 10-12t na pewno  będzie 

Sam se robisz wszystko jak masz swój kombajn itp, nikogo o nic nie prosisz jak nie masz pola przy drodze, wcześniej sobie zasiejesz wszystko. A przy kuku I jęczmieniu roboty tyle co nic w porównaniu do buraka, a kto nie liczy czasu swojej pracy to się nie szanuje 

Edytowane przez skywalker89
  • Like 1
Opublikowano
skywalker89 napisał:

2 godziny temu, hardkor113 napisał:

Co nie zmienia faktu że buraki wychodzia najlepiej z podstawowych upraw typu (pszenica,rzepak,kukurydzi,jeczmien) Mowa oczywiście o tym roku

Co Ty piep zysz? 

Jęczmień jak ktoś miał na browar i trafił z umową to blisko po 2k mógł sprzedac, ale srednio niech będzie 1,5k

U mnie rzepak lepiej wyjdzie nawet jak go sprzedam po 3k, chyba że wyjdzie mi burak powyżej 70t na czysto I cukier z 18

Kuku mokra coraz śmielej stawki 900-1000zl, policzyć plon u nas 10-12t na pewno  będzie 

Sam se robisz wszystko jak masz swój kombajn itp, nikogo o nic nie prosisz jak nie masz pola przy drodze, wcześniej sobie zasiejesz wszystko. A przy kuku I jęczmieniu roboty tyle co nic w porównaniu do buraka, a kto nie liczy czasu swojej pracy to się nie szanuje 

Nie chce mi się tłumaczyć. A cena za kukurydzie Nie osiągalna na wschodzie kraju

Opublikowano
hardkor113 napisał:

Coooo! Rzepak 4.2 średnia sprzedana w sierpniu po3350 to 14000 buraki 60 po 240 14000 i co ci lepiej wyjdzie... Samo kopanie to 1500 z odwozem, nasiona 1000 i sam chwast 1000 a grzybowka robisz taka ja w rzepaku, nawozu też tyle samo... A w buraku jeszcze opłata za odbiór...

Opublikowano

Niektórzy liczą 80t/ha buraków w porównaniu do 5-6t pszenicy, moim zdaniem powinno się w takim przypadku porównywać 8t pszenicy. Obecnie wzrostem ceny za buraki cukrownie mniej więcej wyrównały cenę w stosunku do wzrostów kosztów i nic więcej. 

Opublikowano
9 godzin temu, przemek28_28 napisał:

Nie pamietam dokładnie kiedy ale 15-20 lat temu tez buraki wychodziły ojcu po 240 tona a koszty wtedy a teraz to przepaść. Też sieje buraki.

Tylko jakie wtedy plony były. I wtedy dużo było fizycznej pracy przy burakach, a teraz naj mniej. 

W moim przypadku w tym roku czy to burak 70t, rzepak 4,6t, pszenica 8,5t czy jęczmień zimowy 8,9t zysk z ha wyszedł praktycznie taki sam z każdej uprawy. A dodatkowo 1,7tys większą dopłata do buraka. 

Opublikowano (edytowane)

To w takim przypadku jest jedyne na plus buraka. Kupmy sobie teraz tak kiedyś 300kg soli, 300kg superfosfatu potrójnego i 300kg saletry. To będzie na dzień dobry 5k/ha

Niekoniecznie mnie stać na mrożenie takiego kapitału, zimy ma nie być, wiec wody będzie tyle co kot naplacze 

Edytowane przez skywalker89
Opublikowano
15 godzin temu, poosa21 napisał:

z tego wynika, że do tej pory cena (zanieczyszczenie pomijam - to losowa sprawa) była "nie porządna". to wcześniej się opłacało siać czy nie skoro PIERWSZY RAZ jesteś zadowolony z ceny?

Opublikowano

Tak to jest, jak się nie używa interpunkcji i pisze nie logicznie. Może mu chodziło "pierwszy raz takie małe zanieczyszczenie a dodatkowo i porządna cena 247zł/t. netto

Opublikowano
1 godzinę temu, Shaun napisał:

z tego wynika, że do tej pory cena (zanieczyszczenie pomijam - to losowa sprawa) była "nie porządna". to wcześniej się opłacało siać czy nie skoro PIERWSZY RAZ jesteś zadowolony z ceny?

W zeszłym roku cena była o 100zl mniejsza a i tak był zysk na poziomie pszenicy, w tym roku myślałem że zboże i rzepak dadzą rekordowy zysk ale buraki im dorównały. W tym roku tylko łubin zawiódł.