Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam mam pytanie mam silnik z motoreduktorem chciałbym go wykożystać do podnoszenia wrut w garażu i pytanie brzmi tak potrzebuje zamontować przełącznik który bendzie zmieniał obroty ślinka tak aby ten podnośł bramę i opuszczał . Podpowie ktoś?

Opublikowano

kierunek obrotów  w silniku 3-faz zmieniasz poprzez zamianę podłączenia faz na uzwojenie silnika czyli L1L2L3 na L2L1L3  i zrobi to każdy przełącznik dedykowany do tego. Ważniejszym pytaniem jest czy konstrukcja motoreduktora jest przystosowana do zmian kierunków obrotów?

Zdecydowanie droższym ale wygodniejszym jest zastosowanie falownika odpowiedniego do mocy silnika.

Opublikowano
8 godzin temu, agromatik napisał:

kierunek obrotów  w silniku 3-faz zmieniasz poprzez zamianę podłączenia faz na uzwojenie silnika czyli L1L2L3 na L2L1L3  i zrobi to każdy przełącznik dedykowany do tego. Ważniejszym pytaniem jest czy konstrukcja motoreduktora jest przystosowana do zmian kierunków obrotów?

Zdecydowanie droższym ale wygodniejszym jest zastosowanie falownika odpowiedniego do mocy silnika.

Falownikiem można zmieniać kierunek obrotów? czy tu chodzi o zastąpienie przekładni mechanicznej na falownik. Jestem mało wtajemniczony w te sprawy i mam pytanie czy falownikiem steruje się moc sinika czy tylko obroty?

Będę wdzięczny za odpowiedz.

Opublikowano

Falownik z reguły ma możliwość zmiany obrotów silnika czyli bez przekładania kabli, mało tego, obojętnie jak podłączysz fazy na wejściu falownika to silnik zawsze będzie kręcił się w jedną stronę a dopiero po zmianie kierunku w falowniku w przeciwną. Falownik to przemiennik częstotliwości czyli zmienia częstotliwość wirowania pola magnetycznego w stojanie a co za tym idzie prędkość obrotową wirnika, ze spadkiem obrotów maleje opór silnika więc wzrasta prąd i falownik musi obniżyć napięcie aby nie przekroczyć prądu silnika a wtedy spada moc silnika. Długotrwałe znaczne zmniejszanie obrotów silnika powoduje problemy z chłodzeniem silnika a tym samym jego przegrzewanie. To tak prosto i po króciaku bo falowniki i ich dobór oraz programowanie to temat rzeka.

Opublikowano (edytowane)

Jakoś jednak z ta wadą sobie poradzono bądź ją zminimalizowano, bo coraz więcej urządzeń zamiast motoreduktora ma falownik,  znacznie upraszczając konstrukcję. Wygodą jest to ze nie mając sieci 3faz można zasilać silniki 3faz małej mocy bez kombinacji z uzwojeniem.

Edytowane przez agromatik
Opublikowano
22 godziny temu, agromatik napisał:

Jakoś jednak z ta wadą sobie poradzono bądź ją zminimalizowano, bo coraz więcej urządzeń zamiast motoreduktora ma falownik,  znacznie upraszczając konstrukcję. Wygodą jest to ze nie mając sieci 3faz można zasilać silniki 3faz małej mocy bez kombinacji z uzwojeniem.

Nie poradzono sobie z przegrzewaniem, zejście z obrotami powoduje przegrzewanie bo wiatrak nie chłodzi dostatecznie silnika, nie da się oszukać fizyki. Falownik nie zastąpi przekładni i żaden normalny producent maszyn tak nie zrobi, takie fantazje mają jedynie firmy garażowe. Ceny falowników, szczególnie chińskich, tak mocno spadły że biedakonstruktorzy pchają je gdzie popadnie. Z sieci 1 fazowej możesz poprzez falownik zasilać "normalny" silnik trójfazowy ale uzwojenia stojana trzeba przełączyć w trójkąt, bo na wyjściu jest 3x230V.