Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
42 minuty temu, androproteam napisał:

Co polecacie na wiosnę na przytulie czepna i mak polny żeby poprawić w pszenicy? Na jesieni było robione bacara trio po 0,55l

fundamentum

Opublikowano
2 godziny temu, androproteam napisał:

Co polecacie na wiosnę na przytulie czepna i mak polny żeby poprawić w pszenicy? Na jesieni było robione bacara trio po 0,55l

flurokxypr

Opublikowano

W tamtym sezonie poprawke robilem 0.5 fluroksypyr+20g tribenuron i kiepsko to wyszlo. Na flage musialem poprawiac jeszcze raz starane na przytulie a po mustangu problemu nigdy nie bylo.Ale calkiem mozliwe ze winowajca byla temperatura.

Opublikowano

Ja jesienią stosuje expert 0.35kg, tribenuron ok 16g i legato 0.16 l.(kiedyś jeszcze do tego szło 5g gleanu) Jest czysciutenko. Jak nie da się jesienią to na wiosnę axial komplet i też jest czysto. 

Opublikowano (edytowane)

Fluroksypyr (helm flurox) 0,5l/ha i tribenuron(helm tribi) 15g/ha. 

Rok  temu koszt tego zabiegu około 45zl/ha. 

Helm flurox 75zl za 1l

Helm tribi 57zl za 100g

Edytowane przez Aroo22
  • Like 1
Opublikowano
Dnia 8.01.2022 o 12:09, outstanding napisał:

Jaka dawka metko?

Nie wiem jeszcze  , chyba pełna 1,2 l , chociaż teraz myślę może dołożyć tebukonazol 

A jakie minimalne dawki Artemisa w pszenicy i pszenżycie dać ? 

Opublikowano

To zależy,

- co było przedponem?

- ile azotu zamierzasz dać?

- ile zabiegów T wykonać?

- jaka była dotychczas presja patogenów?

- jaki jest u Ciebie przebieg pogody?

- w jaki plon celujesz?

Opublikowano

W pszenżycie przy nakładach do 6t, przy planowanym kolejnym zabiegu 1,2 wystarczy.

Ale jak napisałem wyżej to zależy (zapomniałem dodać zaprawiania materiału).

Opublikowano
27 minut temu, PanAres napisał:

To zależy,

- co było przedponem?

- ile azotu zamierzasz dać?

- ile zabiegów T wykonać?

- jaka była dotychczas presja patogenów?

- jaki jest u Ciebie przebieg pogody?

- w jaki plon celujesz?

Przedplon owiesbl i pszenice 

Azotu 170 pszenica , pszenżyto  mniej 140 

Trzy zabiegi fungi w pszenicy a dwa na pszenżyto 

A pogoda, susza przeważnie 

Celuje w 12 ton 😛 

44 minuty temu, tytanowyJanusz napisał:

minimum Artemisa to 1.8L/ha. na T3 lepiej dać metko+ tebu niż walić na pełnej samym metko

To może lepiej prochloraz 315g+fenpropidyna 250g+protiokonazol 100g 🤔 cenowo wyjdzie podobnie do 1,8 l Artemisa , to na pszenice T2 azoksy+tebu a T3 metko + ? Jeszcze raz tebu 🤔

Opublikowano
PanAres napisał:

W pszenżycie przy nakładach do 6t, przy planowanym kolejnym zabiegu 1,2 wystarczy.

Ale jak napisałem wyżej to zależy (zapomniałem dodać zaprawiania materiału).

w 1,2L Artemisa masz 240g prochlorazu, 180g fenpropidyny i 120g tebukonazolu- jak dla mnie śmieszne dawki przede wszystkim prochlorazu i fenpropidyny. budżetowe T1 to wlasna mieszanina 360- 450g proch + 225- 300g fenpro. albo gotowiec Fossa 633EC 1.25L/ha ( 375g proch + 416g fenpro, bardzo dużo fenpro ale trzeba pamiętać że trochę działa na seprorioze i rdze)

Opublikowano (edytowane)
38 minut temu, tytanowyJanusz napisał:

w 1,2L Artemisa masz 240g prochlorazu, 180g fenpropidyny i 120g tebukonazolu- jak dla mnie śmieszne dawki przede wszystkim prochlorazu i fenpropidyny. budżetowe T1 to wlasna mieszanina 360- 450g proch + 225- 300g fenpro. albo gotowiec Fossa 633EC 1.25L/ha ( 375g proch + 416g fenpro, bardzo dużo fenpro ale trzeba pamiętać że trochę działa na seprorioze i rdze)

W pszenicy po pszenicy pewnie bym się nie zdecydował i pewnie dałbym unixa.

Ale uprawiam, pszenżyto i na własnym przykładzie mogę powiedzieć, że taka mieszanina może całkowicie się sprawdzić.

W tym roku dam 225 g prochlorazu, ale podstawą na podsuszkowe są zaprawy (pomyślałem co mam i na jaki areał i wyjdzie jakoś 260 g, ale zamysł był na 225)

Fenpropidyny dam powiedzmy 250 g, do tego ze 125 g tebukonazolu, myślę, że pszenżyto do czasu T2 będzie ok. 🙂 

Każdy musi poznać jaką ma presję u siebie*

Edytowane przez PanAres
Opublikowano
15 minut temu, tytanowyJanusz napisał:

tabele HGCA tak mówią: na rdze słabo działa, a na septorioze bardzo słabo

Rzeczywiście coś tam są gwiazdki jakieś, można spróbować prochloraz i morfoliny bez triazol. 

Opublikowano
23 godziny temu, yacenty napisał:

tak, t1 to istna zupa. fungi i mikro a czasem jeszcze regulator

A może to przyczyna że niektóra pszenica u ciebie leży. 

Od kiedy jadę osobno z odżywkami to ani razu pszenica nie leżała. 

Opublikowano
4 minuty temu, poosa21 napisał:

A może to przyczyna że niektóra pszenica u ciebie leży. 

Od kiedy jadę osobno z odżywkami to ani razu pszenica nie leżała. 

To by jedynie mogło oznaczać, że mieszanina osłabia działanie regulatora w co wątpię 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Przez sports2011
      Witam , mam pytanie pszenica od kolanka w górę idzie w bok zamiast wptost oraz kłosy są poskręcane . Nigdy nie miałem takiego przypadku i nie wiem czy to objaw choroby czy oprysk jakiś zaszkodził ?

• Przez Siwecki97
      Witam, 
      Praktykował ktoś dużą ilość azotu w roztworze na nawożenie dolistne pszenicy po przekwitnieniu? Jeśli tak to jaka ona była i czy nie popaliło to flagowki oraz kłosa. Z góry dziękuję za odpowiedzi ☺️
  • Dodaj nową pozycję...
v