Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
  • Root Admin
Opublikowano
19 minut temu, statham7 napisał:

Jest sens siać jeszcze siarczan magnezu a  po nim zaraz rsm ? Czy już darować sobie siarczan 

Czemu darować? ja sialem jednego dnia. on zadzała z lekkim opóźnieniem ale bedzie działał. idealnie jest go podać wcześniej, ale tylko idealnie a pole to nie zawsze apteka

Opublikowano
SawekBraczyk napisał:

Ja na sobotę rano się szykuje bo pracuje od 5-13 . Pytanie czy sasiady nie przyczepia się ze o 5 rano już w polu jeździ . Nikt nie czepiał się was jak tak wcześnie robiliście ? 

Powiedz że to pytanie było żartobliwe 😋

Opublikowano
4 godziny temu, Audi213 napisał:

Panowie mam dylemat co zrobić z nawożeniem azotowym w pszenicy głównie po kukurydzy. Obecnie są szpilki, w tym tygodniu w nocy temp średnio -3/-4, w dzień do 5, a na drugi tydzień ma padać deszcz i temp w nocy ma wychodzić do plusa. Zastanawiam się czy nie wyjechać końcem tego tygodnia z azotem dopóki się będzie dało, żeby pszenica miała azot wcześniej żeby fajnie się pokrzewiła, czy czekać.

Mam tak samo, planuję w sobotę sypnąć.

Opublikowano
4 godziny temu, SawekBraczyk napisał:

Ja na sobotę rano się szykuje bo pracuje od 5-13 . Pytanie czy sasiady nie przyczepia się ze o 5 rano już w polu jeździ . Nikt nie czepiał się was jak tak wcześnie robiliście ? 

Ja wstaję dopiero  o 9😁 więc ci  nie doradzę ,ale z tego co  wiem  to od 22 do 6 rano obowiązuje cisza nocna.😄

Opublikowano

Witam. Zastanawiam się nad dawkami N1.

1.Pszenica KWS Emil 1-2 rozkrzewienia planuję około 67 kg N.

2.Pszenica Euforia 2-3 rozkrzewienia planuję około 50 kg N.

Jak myślicie, wystarczy? Prawdopodobnie pójdzie ZAKSAN 33,5.

IMG_20220228_162040.jpg

IMG_20220228_161321.jpg

Opublikowano
Audi213 napisał:

Saletra ma formy szybciej działające, rsm jest bardziej rozłożony w działaniu. Jak widzisz że dużo rozkrzewień to raczej RSM.

Jutro ocenie, ogólnie na dobrze rozkrzewione myślę o rsm.

Opublikowano
7 minut temu, Zbyszek3939 napisał:

Na zamojszcyznie  czy jutro  siać  czy za tydzień to nie wiele co zmienia nadają cały tydzień przymrozki po 5 /6 stopni  a w dzień nie wiele  na plusie  tak że spokojnie 

Różnica tylko taka, że teraz jest wilgoc, a z każdym dniem będzie jej coraz mniej.

Opublikowano

Jakie jest lepsze rozwiązanie na pierwszą dawkę azotu? Saletra czy saletrzak? Pszenica słabo zeszła ze względu na suchą jesien. Zapowiadają nocami przymrozki czy saletra zadziała jak nie ruszy wegetacja a się wcześniej rozpuści? Proszę o poradę

Opublikowano

Witam zamierzam rzucić saletrę i saletrosan na pierwszą dawkę w pszenżycie, ale najbliższe opady zapowiadają dopiero na kwiecień. Czekać na opady czy rzucać nie patrząc na nie? Boje się, że azot się nie przemieści do strefy korzeniowej gdy nie będzie opadów i nie podziała. Co myślicie o tym?

• Confused 1
Opublikowano
7 godzin temu, Marglo napisał:

Jakie jest lepsze rozwiązanie na pierwszą dawkę azotu? Saletra czy saletrzak? Pszenica słabo zeszła ze względu na suchą jesien. Zapowiadają nocami przymrozki czy saletra zadziała jak nie ruszy wegetacja a się wcześniej rozpuści? Proszę o poradę

Saletra

Opublikowano
15 godzin temu, miwigos napisał:

Pszenica OK ,rzepak mało

Na razie wystarczy, to nie jest ostateczna dawka. Miałem dawać na rzepak na raz 400kg ale nie zanosi się na opady i boję się o straty

Opublikowano
27 minut temu, Mati17 napisał:

Na razie wystarczy, to nie jest ostateczna dawka. Miałem dawać na rzepak na raz 400kg ale nie zanosi się na opady i boję się o straty

Straty to będziesz miał za 2 tyg jak rozsiejesz i deszczu nie będzie teraz wilgoci w ziemi opór  

Opublikowano

RSM 28 rozlany. Warunki idealne, z prognoz wynika ze w nastepnych dniach u mnie przymrozki rzedu -2 -3 a dzis -5.5 nad ranem. na pszenice poszło jakies 67N a na rzepak około 75N. Za dwa tygodnie albo jak warunki pozwolą na rzepak pojdzie druga dawka z 80N i tyle. Na pszenice to aż kwiecień.

Opublikowano

dziś poszła saletra tylko na pszenicę siana w listopadzie a z resztą czekam, do 10 marca zapowiadają przymrozki w nocy, w dzień do +5 i bez opadów. Zastanowię się jeszcze w sobotę czy cis się zmienia, jeśli będą opady dopiero tuszami z resztą. dziś warunki super, najgorsze miejsca zrobione bez najmniejszej koleiny

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Przez sports2011
      Witam , mam pytanie pszenica od kolanka w górę idzie w bok zamiast wptost oraz kłosy są poskręcane . Nigdy nie miałem takiego przypadku i nie wiem czy to objaw choroby czy oprysk jakiś zaszkodził ?

• Przez Siwecki97
      Witam, 
      Praktykował ktoś dużą ilość azotu w roztworze na nawożenie dolistne pszenicy po przekwitnieniu? Jeśli tak to jaka ona była i czy nie popaliło to flagowki oraz kłosa. Z góry dziękuję za odpowiedzi ☺️
  • Dodaj nową pozycję...
v