Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zamykam temat . Stig 13 pochwal się fakturą za pszenicę jak ci wychodzi . i temat zamknięty. Pozdrawiam i nie będę się upierać i nie ma o co się sprzeczać.

Opublikowano (edytowane)

Nie pochwalę się bo leży i czeka. To co było sprzedane bo się nie mieściło średnia wychodziła mniej więcej 9,5 t/ha. Jak się sprzeda resztę to się dokładnie okaże. A zdarzył się i taki rodzynek 3 albo 4 lata temu jak zważone w ZZZ Zamość 11,5 t/ha, całe to pole miało 1,7 ha, ale parametry do potrącenia, białko było 12%. Zdjęcia upraw możesz sobie obejrzeć w galerii.

Nie sprzeczamy się, pokazuje Ci że za te same pieniądze można mieć coś dużo lepszego 

Edytowane przez STIG13
Opublikowano
1 godzinę temu, STIG13 napisał:

Nie pochwalę się bo leży i czeka. To co było sprzedane bo się nie mieściło średnia wychodziła mniej więcej 9,5 t/ha. Jak się sprzeda resztę to się dokładnie okaże. A zdarzył się i taki rodzynek 3 albo 4 lata temu jak zważone w ZZZ Zamość 11,5 t/ha, całe to pole miało 1,7 ha, ale parametry do potrącenia, białko było 12%. Zdjęcia upraw możesz sobie obejrzeć w galerii.

Nie sprzeczamy się, pokazuje Ci że za te same pieniądze można mieć coś dużo lepszego 

Stosujesz Proleaf i NHCADelta dalej ? W galerii widziałem pod zdjęciem pszenicy i opisywałeś agrotechnike . 

Opublikowano

Sąsiad z 10 lat nie miał zboża.posial pszenicę.dal obornik.na wiosnę 200 kg saletry.z raz od grzyba  i 10,5 t z ha.fakt że parametrów nie miała na konsumpcyjną ale i tak z radości skakał 

Opublikowano
18 minut temu, SawekBraczyk napisał:

Stosujesz Proleaf i NHCADelta dalej ? W galerii widziałem pod zdjęciem pszenicy i opisywałeś agrotechnike . 

W tym sezonie nie. Deltę miałem raz na próbę tylko. Proleaf Max spoko, ale ostatnie dwie wiosny u nas dość zimne. Tam są same chelaty więc wolałem kupić dr green. Na drugi zabieg jego nie można dać. Popali. W rzepaku nie odpowiada mi skład trochę. Do kukurydzy trzeba dolać cynku i boru. Ale nawóz ogólnie bardzo dobry. Wymaga temperatury jak to chelaty. Świetnie się miesza, pokrywa liść 

11 minut temu, VonVegans napisał:

Sąsiad z 10 lat nie miał zboża.posial pszenicę.dal obornik.na wiosnę 200 kg saletry.z raz od grzyba  i 10,5 t z ha.fakt że parametrów nie miała na konsumpcyjną ale i tak z radości skakał 

Zdarza się i tak. Kiedyś, wiele lat temu tato pryskał od chwastu, rozsiewał 150 saletry i to było wszystko. Kosił 2-3 tony bo jak to mówił to nie Hrubieszów. Namówiłem go, zrobiliśmy dwa budżetowe zabiegi fungicydowe, jakaś pierwsza lepsza odżywka, saletra zwiększona na astronomiczne 2x150kg 😂 raz moddus i żniwa. Plon po zważeniu na skupie 8 ton. Od tamtej pory całkowita zmiana podejścia ;)

19 minut temu, Szu15000 napisał:

najpierw porównajcie swoje gleby, z tymi na których gospodarzy Stig, bo większość z nas takich ziem nie ma :)

Wcale tego nie ukrywam, myślę że można zaryzykować stwierdzenie że to jedne z najlepszych w kraju terenów rolniczych 

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano

Stig z jakiej części Lubelszczyzny jesteś jeśli można wiedzieć.

Opublikowano
13 godzin temu, dexter1908 napisał:

Czy wie ktoś moze czy miedź z Amino Ultra gryzie się z prochlorazem? Czy tylko Dr Green się nie lubi?

Stosowałem jedno i drugie i mi się z prochlorazem nie gryzło. Ale prochloraz Amon szedł w rozwadniacz, więc może dlatego. 

Opublikowano

a okolice jakiego większej miejscowości.

nie dopisałem ze ja też jestem z okolic zamościa

Opublikowano

A to już wiem.

za dobrych ziem tam nie macie same gliny tam są ale w 3 klasie

bo borowiny ty chyba nie masz ?

Opublikowano
50 minut temu, STIG13 napisał:

Na północny zachód od Zamościa 

Stig skad wniosek ze proleaf popali przy drugim zabiegu ? Bo podejrzewam właśnie ze u mnie palił i to w dawce 1 l 

Opublikowano (edytowane)

Nie jest typowa czerwona glina. W mojej części okolicy 2/3A. 

16 minut temu, masa24 napisał:

Stig skad wniosek ze proleaf popali przy drugim zabiegu ? Bo podejrzewam właśnie ze u mnie palił i to w dawce 1 l 

W dawce litr na bank. Duża ilość chelatu miedzi. Miedź przy T2 pali. Kiedyś dałem pół litra i też były ślady.

IMG_20200924_160457.jpg

Edytowane przez STIG13
Opublikowano

Tez to zauważyłem i to dość mocne przypalenia. Mimo ze etykieta dopuszcza litr na flagę. Tak podejrzewałem ze temperatura , miedź , troazole i jeszcze to ze proleaf to adiutant , to wszystko razem mogło narobić biedy . Szkoda ze po fakcie na to wpadłem 

Opublikowano (edytowane)

Używam ostatnio Dr Green, dodaje molibden, bor czy co mi trzeba. Jak robię sam koktajl to przeważnie Adob lub robione przez nich dla różnych hurtowni typu OSD, czy Procamowskie, kobalt kupuje w Chemirolu, niektóre rzeczy z Intermagu

1 godzinę temu, malinalbe napisał:

A to już wiem.

za dobrych ziem tam nie macie same gliny tam są ale w 3 klasie

bo borowiny ty chyba nie masz ?

Są borowiny, ale ja mam tam tylko jedno pole i na moim jest dosłownie mały fragment. Takiej typowej z kamieniem.

Ale są i takie kwiatki

received_884603298907480.jpeg

Edytowane przez STIG13
Opublikowano
3 godziny temu, masa24 napisał:

Bo ma za dużo miedzi, to samo tyczy się greena on jeszcze więcej ma. 

2 godziny temu, masa24 napisał:

Mało który ma o czymkolwiek pojęcie . Z jakiej firmy komponujesz swoje mikro ? 

Masz złego przedstawiciela bo mój mnie przed tym ostrzegał, pozatym na dniach pola wspomina o tym Wyczling czy jak on tam. 

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, STIG13 napisał:

Używam ostatnio Dr Green, dodaje molibden, bor czy co mi trzeba. Jak robię sam koktajl to przeważnie Adob lub robione przez nich dla różnych hurtowni typu OSD, czy Procamowskie, kobalt kupuje w Chemirolu, niektóre rzeczy z Intermagu

Są borowiny, ale ja mam tam tylko jedno pole i na moim jest dosłownie mały fragment. Takiej typowej z kamieniem.

Ale są i takie kwiatki

received_884603298907480.jpeg

hehe, ojciec by zawału dostał.... znaczy się ma być uprawione do kącika i bez grudek, a i tak nieważne czy uprawione na glanc czy od łepka, urośnie od 6 do 8 i to na przekór klasie na IVb więcej na IIIb mniej lub tyle samo

Edytowane przez WiesiekTraktorzysta
Opublikowano (edytowane)
Dnia 3.12.2022 o 16:38, STIG13 napisał:

Z gotowych można dać dr green zboża. Jak ma być dobrze dodać molibdenu bo jest za mało i 50 gram boru.

Dokładnie green ma za mało molibdenu, albo za dużo miedzi - zależy od dawki. Pozatym niepotrzebne żelazo w tej fazie rozwojowej. Na pierwszy zabieg fajne proporcje ma z Agrii miedź z manganem.

Edytowane przez Tomek90
Opublikowano
19 godzin temu, STIG13 napisał:

Bardzo, bardzo słabe odżywianie. Powiedzenie że to najlepsza cena za składniki to co najmniej nadużycie...

Cynku, molibdenu dałbym nieco więcej i git

To ile razy dajecie mikro, dzielicie te dawki, czy jednorazowo ?

Mieszacie z zabiegami T1, T2, czy osobno ?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Przez sports2011
      Witam , mam pytanie pszenica od kolanka w górę idzie w bok zamiast wptost oraz kłosy są poskręcane . Nigdy nie miałem takiego przypadku i nie wiem czy to objaw choroby czy oprysk jakiś zaszkodził ?

• Przez Siwecki97
      Witam, 
      Praktykował ktoś dużą ilość azotu w roztworze na nawożenie dolistne pszenicy po przekwitnieniu? Jeśli tak to jaka ona była i czy nie popaliło to flagowki oraz kłosa. Z góry dziękuję za odpowiedzi ☺️
  • Dodaj nową pozycję...
v