Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

dodzwoniłem się do przedstawiciela coreva w sprawie blueN to mówił że bakterie podaję się wcześnie wiosna wczesnie rano i temp ok 10* jak rośliny będą już intensywnie zielone a efekt widoczny będzie dopiero po ok 2-3 tygodni jak namnożą się na roslinie. Dla tego zalecają N1 robić standardowo ewentualnie można zejść z dawki N2 bo dopiero w tym czasie bakterie zaczną działać albo wogole nie schodzić z dawki tylko bakterie traktować jako dodatkowy azot. Ja dziś zamawiam już na przyszły rok bo coś czuję że rolnicy rzuca się na ten wynalazek

• Haha 1
  • Confused 1
Opublikowano
1 godzinę temu, Piffpaff napisał:

dodzwoniłem się do przedstawiciela coreva w sprawie blueN to mówił że bakterie podaję się wcześnie wiosna wczesnie rano i temp ok 10* jak rośliny będą już intensywnie zielone a efekt widoczny będzie dopiero po ok 2-3 tygodni jak namnożą się na roslinie. Dla tego zalecają N1 robić standardowo ewentualnie można zejść z dawki N2 bo dopiero w tym czasie bakterie zaczną działać albo wogole nie schodzić z dawki tylko bakterie traktować jako dodatkowy azot. Ja dziś zamawiam już na przyszły rok bo coś czuję że rolnicy rzuca się na ten wynalazek

Czyli nawet przedstawiciel podchodzi do tematu bardzo ostrożnie a Ty chcesz robić zapasy?

Opublikowano
1 godzinę temu, Piffpaff napisał:

Ja też nie skorzystam w tym sezonie...

Te bakteria mają może sens w uprawach roślin o dużej powierzchni liścia (np. kukurydza, rzepak). W zbożach jak da 15-20 kg N to wszystko (ot na jedną tonę więcej)- tyle co 1,5-2 woreczki mocznika w oprysku (cena tego będzie obecnie podobna, a mocznik będzie działał w przeciwieństwie do bakterii- które to jak specjalista powiedział- muszą mieć warunki do namnożenia).

• Like 1
Opublikowano
Andpol napisał:

Ja na pewno nie.

ja tylko na 3ha i to zrobię eksperyment. Jedna działka tylko saletra, druga działka zmniejszę o 30kg N a 3 mała 40a tylko N1 + bakterie

oregano napisał:

Czyli nawet przedstawiciel podchodzi do tematu bardzo ostrożnie a Ty chcesz robić zapasy?

1kg to nie duże zapasy hehe

WiesiekTraktorzysta napisał:

Ja też nie skorzystam w tym sezonie... Te bakteria mają może sens w uprawach roślin o dużej powierzchni liścia (np. kukurydza, rzepak). W zbożach jak da 15-20 kg N to wszystko (ot na jedną tonę więcej)- tyle co 1,5-2 woreczki mocznika w oprysku (cena tego będzie obecnie podobna, a mocznik będzie działał w przeciwieństwie do bakterii- które to jak specjalista powiedział- muszą mieć warunki do namnożenia).

w tym momencie wychodzi 220zl/ha czyli licząc po dzisiejszej cenie saletry 6 tys to jeśli bakterie dadzą 20kgN to koszt ok 350zl nawozu. Nie jestem zagorzałym zwolennikiem bo pierwszy raz próbuje ale na papierze złe to nie wyglada

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, MatiRol92 napisał:

probowal ktoś z was dodawać odrobine rsmu do ziarna podczas zaprawiania zboża?

jakbys robil , daj znac

Edytowane przez GABBER85
Opublikowano
21 godzin temu, fcbarcelonacule napisał:

jak Wam sypnęła w Tym roku jara ? wiele osób mówiiło że każda ozima lepsza niż jara, u mnie zblizone wartości... no ale nie bede sie chwalil ile  ; P

U mnie bardzo słabo, chwyciła wiosennej suszy i już się nie zebrała. 

Opublikowano (edytowane)
Dnia 11.09.2022 o 15:21, marcianjargit napisał:

Ile siales szt na m eufori?

350szt. Euforia podobno słabo się krzewi. Szczerze to nie widziałem różnicy np vs Dubaj. Te 350 w normalnym terminie było na styk, bo jesień 2021 była zimna i nie było szału z krzewieniem. 

Edytowane przez odrion
  • Like 1
Opublikowano
Dnia 2.09.2022 o 08:16, STIG13 napisał:

Wrażliwa jest Hondia, Sacramento, większość KWS, 

Co to znaczy że jest wrażliwa. Chlorotoluron ją przypali, spali czy powstrzyma wzrost?

Czy ktos moze z praktycznej strony cos powiedzieć?

W tamtym roku na jesieni poszedł tylko diflufenikan i flufenacet. Z dwuliściennymi zero preblemów, jednak miotłe słabo wzieły

W tym roku bedzię Hondia i chciałem do powyższej mixtury dodać  właśnie chlorotoluron dla pewności na miotłe

Opublikowano
3 godziny temu, jackowski11 napisał:

Co to znaczy że jest wrażliwa. Chlorotoluron ją przypali, spali czy powstrzyma wzrost?

Czy ktos moze z praktycznej strony cos powiedzieć?

W tamtym roku na jesieni poszedł tylko diflufenikan i flufenacet. Z dwuliściennymi zero preblemów, jednak miotłe słabo wzieły

W tym roku bedzię Hondia i chciałem do powyższej mixtury dodać  właśnie chlorotoluron dla pewności na miotłe

Dla pewności to nawet nie próbuj dawać CTU w Hondi. Chyba że chcesz się przekonać efektów 

Opublikowano (edytowane)

Piszesz to z doświadczenia czy za opinią producenta?

Rozmawiałem dziś z ciekawości z przedstawicielem Danko, stwierdził ze miał faktycznie  kilka zgłoszonych przypadków ujemnego wpływu na Hondie po CTU, ale mogło na to wpłynąć też warunki atmosferyczne po zabiegu (temperatura, susza). Zna przypadki stosowania gdzie obyło się bez "skuchy"

Edytowane przez jackowski11
Opublikowano
2 godziny temu, jackowski11 napisał:

Piszesz to z doświadczenia czy za opinią producenta?

Rozmawiałem dziś z ciekawości z przedstawicielem Danko, stwierdził ze miał faktycznie  kilka zgłoszonych przypadków ujemnego wpływu na Hondie po CTU, ale mogło na to wpłynąć też warunki atmosferyczne po zabiegu (temperatura, susza). Zna przypadki stosowania gdzie obyło się bez "skuchy"

Z doświadczenia z pracy w rolnictwie 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Przez sports2011
      Witam , mam pytanie pszenica od kolanka w górę idzie w bok zamiast wptost oraz kłosy są poskręcane . Nigdy nie miałem takiego przypadku i nie wiem czy to objaw choroby czy oprysk jakiś zaszkodził ?

• Przez Siwecki97
      Witam, 
      Praktykował ktoś dużą ilość azotu w roztworze na nawożenie dolistne pszenicy po przekwitnieniu? Jeśli tak to jaka ona była i czy nie popaliło to flagowki oraz kłosa. Z góry dziękuję za odpowiedzi ☺️
  • Dodaj nową pozycję...
v