Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Panowie, planuje w tym roku zaprawic pszenicę sistivia swoje ziarno. Planowałem wysiac 170kg/ha 25.09 ale plany się zmieniły i będę siał 17.09 więc jak podejść do ilości wysiewu, zmniejszyc o 10% bo sistivia i wczesny siew a może więcej? wschód kraju, gleba mozaika piaski i glina

Opublikowano
1 godzinę temu, Piffpaff napisał:

Panowie, planuje w tym roku zaprawic pszenicę sistivia swoje ziarno. Planowałem wysiac 170kg/ha 25.09 ale plany się zmieniły i będę siał 17.09 więc jak podejść do ilości wysiewu, zmniejszyc o 10% bo sistivia i wczesny siew a może więcej? wschód kraju, gleba mozaika piaski i glina

Jak grube ziarno to ja bym siał te 170kg

Opublikowano
2 minuty temu, Piffpaff napisał:

320szt

Jaka odmiana , ja sieje 230 do 250 szt. eufori będzie 120 kg , a kilimanjari 110 kg, matriał kwalifikowany już na gospodarstwie czeka

• Root Admin
Opublikowano
Piffpaff napisał:

1. policzyć MTZ, 2. zrobić próbę kiełkowania. wtedy wszystko będzie jasne, to kosztuje pół godziny roboty i 3 dni czekania na próbę kiełkowania. pszenica w mokrych żniwach potrafi splatać brzydkiego figla i ile byś nie posiał to wzejdzie 10 procent

Opublikowano

Robił ktoś może doświadczenie z siewem co trzecią redlicę zamkniętą i może podzielić się spostrzeżeniami ? Szczególnie interesuje mnie różnica w plonowaniu i stopień porażenia chorobami grzybowymi, który w teorii powinien być mniejszy w porównaniu z tradycyjnym rozstawem siewu.

Opublikowano
1 godzinę temu, yacenty napisał:

1. policzyć MTZ, 2. zrobić próbę kiełkowania. wtedy wszystko będzie jasne, to kosztuje pół godziny roboty i 3 dni czekania na próbę kiełkowania. pszenica w mokrych żniwach potrafi splatać brzydkiego figla i ile byś nie posiał to wzejdzie 10 procent

W suchych też, w późnych też i wczesnych też potrafi minąć się z zaleceniami... 

U mnie Fenomen (swój) MTZ 41-42, ZDK 95-96%; Tonnage (swoja) odpowiejnio 36-37 , 95-97%; Tarroca (kwalifikat) 48.7 i 98%; Treffer (kwalifikat) 42 i 96%. Swoje zaczęły kiełkować po 2 dniach i w wyjątkowo wysokim procencie (w tamtym roku próby były trochę słabsze słabsze).

Opublikowano
3 godziny temu, marcianjargit napisał:

Ile płaciłeś za nasiona ?

Euforia 3100, kilimanjaro 3800

Opublikowano

Odnośnie bluen, trzeba spełnić masę warunków, tj. termin (tu kłania się pogoda, może maj być dopiero odpowiedni do aplikacji), temperatura powietrza, woda żeby jakiś efekt uzyskać, druga sprawa może i warto ale w uprawach długo zielonych czyli kukurydza, buraki. Znajomy trochę się zagłębił w to i w tym roku ma testować nawet już zakupił, powyżej to co mówił poktóre.

Trzeba by wypróbować, na wiosnę za 900 zł/3 kg szło kupić, teraz 1600-1900 zł.

Opublikowano

Mam okazję kupić obornik po 200zł za rozrzutnik jednoosiowy czarna białostocka. I moje pytanie lepiej kupić obornika pod pszenice czy kupić polifoske 6? Co będzie bardziej korzystne ? Pszenica miała by być posiana na działce 1ha gleba I miejscami II klasa.

Opublikowano

Panowie czy ktoś już się chwalił wynikami blueN ? rzeczywiście daję to jakiś azot dodatkowy?

W kukurydzy efekt widoczny w kolbie i lekko w kolorze w pszenicy nie ważyłem z bluen jaka różnica ale do pokazania kłosa była ciemniejsza i jakby lepiej trochę w zniwa wyglądała ale o płonie się nie wypowiem bo ważone miałem pelne pierwsze przyczepy ile ważą i później sobie dodawałem plon ale akurat tu areału nie szło wyszacowac bo bluen był na takiej pokręconej działce i hektar takiej górki ma polu także może w przyszłym roku przewaze dokładnie co i jak 

Opublikowano
alfa napisał:

Panowie czy ktoś już się chwalił wynikami blueN ? rzeczywiście daję to jakiś azot dodatkowy?

W kukurydzy efekt widoczny w kolbie i lekko w kolorze w pszenicy nie ważyłem z bluen jaka różnica ale do pokazania kłosa była ciemniejsza i jakby lepiej trochę w zniwa wyglądała ale o płonie się nie wypowiem bo ważone miałem pelne pierwsze przyczepy ile ważą i później sobie dodawałem plon ale akurat tu areału nie szło wyszacowac bo bluen był na takiej pokręconej działce i hektar takiej górki ma polu także może w przyszłym roku przewaze dokładnie co i jak 

Czyli będziesz stosował w przyszłym roku?

Opublikowano

Działka po burakach 5,5 pH, wapno leży na pryzmie, jest sens rozsiewać zaraz po buraku, 2-3 t/ha ( węglanowe, reaktywność 60%) wymieszać gruberem, orka i siew tydzień max dwa później z polifoską ? Czy odpuścić, żeby wpływu na wschody nie było ? 

Opublikowano
Dnia 3.09.2022 o 13:54, WiesiekTraktorzysta napisał:

5000 pinkny kawalerze :), sam jestem ciekaw co to (a ma z tego co widzę dużo siary- pytanie czy nadmiernie nie zakwasza jak siarczan amonu ?)... no i standardowo- dlaczego tak drogo?(nie znam ceny jakby co) ;)

4000

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Przez sports2011
      Witam , mam pytanie pszenica od kolanka w górę idzie w bok zamiast wptost oraz kłosy są poskręcane . Nigdy nie miałem takiego przypadku i nie wiem czy to objaw choroby czy oprysk jakiś zaszkodził ?

• Przez Siwecki97
      Witam, 
      Praktykował ktoś dużą ilość azotu w roztworze na nawożenie dolistne pszenicy po przekwitnieniu? Jeśli tak to jaka ona była i czy nie popaliło to flagowki oraz kłosa. Z góry dziękuję za odpowiedzi ☺️
  • Dodaj nową pozycję...
v