Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
9 minut temu, tytanowyJanusz napisał:

A może zamiast tego jesienią solo Ekspert Met 350g/ha załatwił by miotłę (83zł/ha), a wiosną Helm, Pixxaro, Mustang, Granstar i co tam się chce

Może i by załatwił, lecz warto dodać te 50 g DFF szczególnie na chwasty dolnego piętra, które ciężko się zwalcza wiosną. A na wiosnę koniecznie przytulia, chaber, samosiewy rzepaku, może mak (bo to odbije w różnym nasileniu).

3 minuty temu, Cheesburger napisał:

Wedlug etykiety styka 2l boxera. Ja planuje 2,5 dla pewnosci z diff ale to juz raczej max.

A bo to ma być bez wiosennej poprawki?

Opublikowano (edytowane)
8 godzin temu, Cheesburger napisał:

ale czy na pszenice 150g diff to bedzie za duzo?
Według ulotki producenta:

więc 2,5 litry boxera + 0,3 saper powinno byc tak akurat.

5 godzin temu, metrax12 napisał:

W tej tabelce jest tak jak piszę, w ostatniej rubryce dawka tyczy się produktu, nie substancji. Jacku, czy w tej tabelce widzisz tebukonazol?

To są zalecenia Syngenty, nie może być mowy o 100-200 g czystego DFF!

to diff jest w postaci proszku że o gramy substancji chodzi czy w postaci płynu gdzie litr ma w sobie500g s.cz. (a jakby zważył to by pewnie wyszło 1,2 kg bez butelki ;) )

5 godzin temu, yacenty napisał:

nie pasuje mi to 2l produktu

2 litry boxerta to 800g x 2 prosulfokarbu

2 litry pendimetaliny to ??? substancji czynnej, bo jest i 330g/l i 300g/l i 467g/l - tutaj jest lekka zagwozdka  ;)

15g tribenuronu to pewnie 15g s.cz. a nie 15 gramów produktu (bo to może być i 7,5 g s.cz- co by było bezsensem bo nic by nie likwidowało i 11,25g s.cz. co też jest trochę mało)

PS. I dobrze myślę bo... ze strony boxera syngenty

BOXER w mieszaninach - skuteczność zwalczania

Edytowane przez WiesiekTraktorzysta
  • Like 1
Opublikowano
6 godzin temu, WiesiekTraktorzysta napisał:

to diff jest w postaci proszku że o gramy substancji chodzi czy w postaci płynu gdzie litr ma w sobie500g s.cz. (a jakby zważył to by pewnie wyszło 1,2 kg bez butelki ;) )

2 litry pendimetaliny to ??? substancji czynnej, bo jest i 330g/l i 300g/l i 467g/l - tutaj jest lekka zagwozdka  ;)

15g tribenuronu to pewnie 15g s.cz. a nie 15 gramów produktu (bo to może być i 7,5 g s.cz- co by było bezsensem bo nic by nie likwidowało i 11,25g s.cz. co też jest trochę mało)

Czysty diflufenikan, jak większość substancji czynnych (bo są jakieś ciekłe?) jest w postaci stałej. 2 litry pendimetaliny, chodzi o formulację 333 EC lub 400 SC (mniej prawdopodobne). Trzeba dociec, z którego roku jest dana tabelka. 12 g tribenuronu odpowiada 16 g formulacji 75 WG (bo 50 SG jest chyba ledwie od kilku lat). 15 g tribenuronu, to 15 g formulacji 75 WG.

• Root Admin
Opublikowano
47 minut temu, metrax12 napisał:

Czysty diflufenikan, jak większość substancji czynnych (bo są jakieś ciekłe?) jest w postaci stałej. 2 litry pendimetaliny, chodzi o formulację 333 EC lub 400 SC (mniej prawdopodobne). Trzeba dociec, z którego roku jest dana tabelka. 12 g tribenuronu odpowiada 16 g formulacji 75 WG (bo 50 SG jest chyba ledwie od kilku lat). 15 g tribenuronu, to 15 g formulacji 75 WG.

dla mnie głupoty piszesz i tyle, 15g tribenuronu to 20g środka o formulacji 75WG!!!

I jakieś wymysły ze inaczej się liczy proszek a inaczej ciecz to kolejny wymysł nie wiem skąd.

HELM TRIBI® 75 WG Środek przeznaczony do stosowania przez użytkowników profesjonalnych Zawartość substancji czynnej: tribenuron metylowy (związek z grupy pochodnych sulfonylomocznika) - 750 g/kg (75%)

zrodło - etykieta rejestracyjna produktu: https://sobianek.pl/wp-content/uploads/2020/12/Etykieta-HelmTribi-75-WG.pdf

7 godzin temu, WiesiekTraktorzysta napisał:

o to to mi chodziło, 

jak krowie na rowie boxer 2l i dff 50g np Legato 500SC 0.1l, lub jak to wczesniej było nawet 100g dff czyli 0.2l Legato 500SC - czyli jednak byłem na właściwej ścieżce

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano
57 minut temu, yacenty napisał:

dla mnie głupoty piszesz i tyle, 15g tribenuronu to 20g środka o formulacji 75WG!!!

I jakieś wymysły ze inaczej się liczy proszek a inaczej ciecz to kolejny wymysł nie wiem skąd.

HELM TRIBI® 75 WG Środek przeznaczony do stosowania przez użytkowników profesjonalnych Zawartość substancji czynnej: tribenuron metylowy (związek z grupy pochodnych sulfonylomocznika) - 750 g/kg (75%)

zrodło - etykieta rejestracyjna produktu: https://sobianek.pl/wp-content/uploads/2020/12/Etykieta-HelmTribi-75-WG.pdf

o to to mi chodziło, 

jak krowie na rowie boxer 2l i dff 50g np Legato 500SC 0.1l, lub jak to wczesniej było nawet 100g dff czyli 0.2l Legato 500SC - czyli jednak byłem na właściwej ścieżce

To co pisałem 15 g tribenuronu tyczyło się wcześniejszej tabelki!!! Tutaj nie ma 15 g w tabelce! Czy ktoś tam widzi 15 g, bo ja nie.

Opublikowano
10 godzin temu, tytanowyJanusz napisał:

A może zamiast tego jesienią solo Ekspert Met 350g/ha załatwił by miotłę (83zł/ha), a wiosną Helm, Pixxaro, Mustang, Granstar i co tam się chce

Mi wychodzi niecałe 72 zł , 410 za 2 kg

Opublikowano

Pany,

kws donovan, su tarroca czy rgt provision na klasy 4b-3b (+/- 150kg N)?

Czy Systiva jest rzeczywiście tak cudownym środkiem? Czy na takich klasach jak powyżej i plonie uzyskiwanym do 7-7,5 tony coś by więcej uczyniło? Głupie pytanie, ale człowiek ciekawy i może eksperymentalnue na jakimś działku się zaprawi.

• Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, yacenty napisał:

przetłumacz to ze swojego na nasze, albo po prostu powiedz ze się pomyliłeś - każdemu się zdarza

image.png

2l pendimetaliny- wcześniejsza tabelka

12 g tribenuronu- tabelka "szachownica zielona"

15 g tribenuronu- tabelka wcześniejsza

To dla tych, co nie wiedzą, które do którego. We wcześniejszej był Boxer 2l & (kilka komponentów) 

Opublikowano (edytowane)
46 minut temu, metrax12 napisał:

2l pendimetaliny- wcześniejsza tabelka

12 g tribenuronu- tabelka "szachownica zielona"

15 g tribenuronu- tabelka wcześniejsza

To dla tych, co nie wiedzą, które do którego. We wcześniejszej był Boxer 2l & (kilka komponentów) 

https://www.syngenta.pl/aktualnosci/aktualnosci-produkty/boxer-800-ec-doskonaly-partner-do-mieszanin

Pierwsza z tabelek jest z około 2015 roku i jest mało precyzyjna bo nikt tam nie podaje ani nazw środków (np. Legato) ani ilości s.cz. w jednostce wagi. Stąd 2l pendimetaliny może mieć i 800g s.cz. i ponad 900.

Pewną wskazówką jest jeszcze wskazana ilość Linturu tj. 150g, a wg. ulotki tegoż dawką byłoby 150g nie s.cz. a zawartość butelki ( czyli ponad 1/6 z kilograma).

Każdy miał rację. Ja mówiłem o ilości s.cz. która by pasowała do drugiej tabelki (szachownicy) ale też częściowo do pierwszej (bo nikt z syngenty nie pisał wprost o co chodzi) a Pan metrax pewnie miał na myśli ilość ogólną (tj. s.cz. łącznie z naftą, wodą czy co tam popadnie jest w butelkach firmowych) co by się zgadzało z pierwszą tabelką ale za to błędnie zakładało że każdy preparat ma takie same ilości s.cz. Nie jest to nikogo z nas winą, a tylko i wyłącznie specjalistów doradców co robią takie tabelki. Także bez spiny i trochę spokojniej- jest po żniwach i nikomu już nie zniszczy czy zaleje, chyba że chodzi o marne ceny skupu :)

Opublikowano

WiesiekTraktorzysta

Nikt nie podaje ilości preparatu ciekłego w gramach. Pomimo że można znaleźć gęstość w karcie charakterystyki, zakładamy że, 1 l preparatu= 1 kg (i proszę nie mylić z ilością substancji aktywnej).

Opublikowano
39 minut temu, metrax12 napisał:

WiesiekTraktorzysta

Nikt nie podaje ilości preparatu ciekłego w gramach. Pomimo że można znaleźć gęstość w karcie charakterystyki, zakładamy że, 1 l preparatu= 1 kg (i proszę nie mylić z ilością substancji aktywnej).

Tak, ale w 1. tabelce jest pomieszanie z poplątaniem- trzeba się domyślać- 2l boxera to 2 l boxera, 15g tribenuronu to chodzi o s.czynną czy o 15g np. Tribe75., 2l Activusa ma zupełnie inne parametry co 2l Pendifoxa (a ta sama s.cz. tyle że inny % s.cz.).

Pomijając to, że ta tabelka nie cała została zamieszczona (swoją drogą, niezły troling Panie Chessburger :)) to sam dział reklamowy syngenty dał d*py.

Opublikowano (edytowane)
13 godzin temu, metrax12 napisał:

A bo to ma być bez wiosennej poprawki?

Tak. Powinno się udać.

Zamawiałem produkty z dlaroslin i było ok.

Z pakosa zamawiał ktoś? Długo sie czeka? Wsystko gra?

Edytowane przez Cheesburger
Opublikowano
12 minut temu, Cheesburger napisał:

Tak. Powinno się udać.

Zamawiałem produkty z dlaroslin i było ok.

Z pakosa zamawiał ktoś? Długo sie czeka? Wsystko gra?

Z pakosa, z sklepfarnera, z dlaroślin, z agrosimex (te sklepy wysyłają na bierząco), ostatnio od sobianka- trochę długa realizacja ale wszystko ok. Najgorzej pamiętam że było z twojeplony- towar w sklepie niby jest, dzwonią po tygodniu że nie ma ale stanu na stronie już nie aktualizują- może za tanio chciałem kupić :)

• Thanks 1
Opublikowano

Pakosa polecam, zaopatrzyłem się na cały sezon u nich w tym roku. Nawet przysłali mi bańkę 5l boxera mniej, na fakturze oczywiście była opłacona. Skapnąłem się miesiąc później że czegoś brakuje ale sprawdzili stany magazynowe i przysłali, nie robili problemów mimo że reklamacje uznają max do 2 tygodni. Wysyłka dość szybka, porównywalnie z dlaroslin.

Opublikowano (edytowane)

Nie wiem jak wy ale ja zauważyłem, że w sklepach internetowych np dlaroślin mają tanie nawozy dolistne, natomiast hericydy tańsze były w lokalnym sklepie. Przynajmniej już pare razy tak było.

Edytowane przez sylwek23111
Opublikowano (edytowane)
12 minut temu, sylwek23111 napisał:

Nie wiem jak wy ale ja zauważyłem, że w sklepach internetowych np dlaroślin mają tanie nawozy dolistne, natomiast hericydy tańsze były w lokalnym sklepie. Przynajmniej już pare razy tak było.

W pakosie mieli tanie śor, w sklepfarmera odżywki, w agrosimex antywylegacze, w dlaroślin było mniejwięcej pomiędzy, ostatni sezon to się trochę pozmieniało i teraz jest różnie. 

Trzeba uważać np w dlaroslin jak wysyłają np dpd- mi cofnęli paczkę bo expert się ponoć rozszczelnił, ale wysłali inpostem drugi raz i bez problemu. Ponoć dpd dość często takie kwiatki uskutecznia.

Za to z pakosem i agrosimex nigdy nie było jakichś przygód.

Za to w lokalnych to zależy od miejscówki- środek miasta to ceny z kosmosu (np. worek kredy pastewnej 20zł, a na obrzeżach u innego już 10-12zł ja kupuję po 6 prosto z wytwórni). 5l Mustanga w zagłębiu świniarskim na terenach rolniczych 307zł, u sobianka 310zł, a w innym składzie ale po drugiej stronie miasta to 325zł więc to już różnie.

Opublikowano

U mnie w lokalnym sklepie herbicydy są tańsze jak dla roślin, natomiast siarczan magnezu był o 50% droższy, a inne odżywki 15-20% droższe. Jak kupiłem odżywek za 5000 zł to w lokalnym sklepie bym zapłacił 6000 zł. 

Opublikowano

Panowie mam 7ha w 3 kawałkach i czy opcja pszenica pszenica łubin(albo inne motylkowe) pszenica pszenica będzie ok? jest jeszcze opcja pszenica pszenica owies pszenica... która opcja będzie lepsza dla uprawy hobbystycznej?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Przez sports2011
      Witam , mam pytanie pszenica od kolanka w górę idzie w bok zamiast wptost oraz kłosy są poskręcane . Nigdy nie miałem takiego przypadku i nie wiem czy to objaw choroby czy oprysk jakiś zaszkodził ?

• Przez Siwecki97
      Witam, 
      Praktykował ktoś dużą ilość azotu w roztworze na nawożenie dolistne pszenicy po przekwitnieniu? Jeśli tak to jaka ona była i czy nie popaliło to flagowki oraz kłosa. Z góry dziękuję za odpowiedzi ☺️
  • Dodaj nową pozycję...
v