Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dziś pytałem to 881zl na 5 ha. Drogo

jajonasz napisał:

58 minut temu, roLnik_pk napisał: Macie możliwość kupić już axial comlept pak? W jakich cenach? 333 pak na 2ha Dzisiaj pytałem cena 881 zł na 5 ha. Drogo

Opublikowano
6 minut temu, Tomek90 napisał:

Tragedia, jesienne odchwaszczanie z poprawka wiosna na dwuliscienne tyle nie kosztuje 🕵️

Może to nauczy co poniektórych że trzeba jesienia odchwaszczac a co najwyzej poprawiać wiosna o ile jest co.

Opublikowano

Skoro mowa o odchwaszczaniu, to mam pszenicę siana ok 10.11 i w tym momencie ma 1 listek, czym pryskac na wiosnę od chwastow?

Siedzacybyk napisał:

Różni się w działaniu azoksystrobina od trifloxystrobiny? Warto jest kombinować z mieszankami, czy lepiej Delaro?

dzwoniłem do przedstawiciele Bayeru to mówił że delaro lepiej na T2 więc odpuszczam

Opublikowano
1 godzinę temu, Siedzacybyk napisał:

Różni się w działaniu azoksystrobina od trifloxystrobiny? Warto jest kombinować z mieszankami, czy lepiej Delaro?

trifloksystrobina ma gorsze działanie na rdzę, ogólnie nic specjalnego i chyba dużo lepiej sprawdza się w sadownictwie niż w zbożach

Opublikowano
52 minuty temu, Piffpaff napisał:

Skoro mowa o odchwaszczaniu, to mam pszenicę siana ok 10.11 i w tym momencie ma 1 listek, czym pryskac na wiosnę od chwastow?

dzwoniłem do przedstawiciele Bayeru to mówił że delaro lepiej na T2 więc odpuszczam

Ja siałem 06.11, pryskałem za radą 13.11 bo nie było przymrozków przez kilka dni (mgliście było). Ciekawe jak to na wiosnę wyjdzie 🤔. Poszedł expert 0,35 + dff 0,25. Typowo doglebowe środki, trzeba obserwować.

Opublikowano
4 godziny temu, Siedzacybyk napisał:

Jeśli wykonał bym T0 z samego cyflufenikanu i cyprodynilu, a potem w takim opuźnionym T1 wykonał zabieg tebu+ azoksystrobina, to czy T2 mógłbym robić zaraz po wykłoszeniu, czy to za późno?

Ja w tamtym roku podobnie zrobiłem tylko że na innych opryskach . T1 miało być prochloraz +tebu , ale że było chłodno poszedł sam prochloraz , a tebu poszło za jakieś 2-3 tygodnie , potem na T2 poszedł ala soligor który był trochę przeciągnięty i poszedł jak pszenica była w 90% wykłoszona . I muszę przyznać że w sumie fajnie to się u mnie sprawdziło , i w tym roku prawdopodobnie też tak zrobię z T1 , ale jeszcze wszystko zależy od pogody 

Opublikowano

W zeszłym roku było zimno, a maczniak na początku kwietnia rzucił się na mojego Fenomena, jak Reksio na szynkę. Musiałem to wyczyścić, więc do ceando dokupiłem kendo. Potem zimny kwiecień, przeciągnąl się termin t2. Zbyt długi odstęp czasu między t1 i t2, spowodował rozwój septoriozy. Chcę tego uniknąć, dlatego myślę o rozdzieleniu t1.

Opublikowano (edytowane)

@SawekBraczyk azoksy 150  + protio 90 starczy spokojnie . W takim soligor masz protio 54 g i jakoś daje radę , to i taki skład jak napisałem też zda egzamin i cenowo wyjdzie 115 zł , czyli taniej o 80 zł/ha od delaro

Edytowane przez mysza103
Opublikowano
25 minut temu, Siedzacybyk napisał:

W zeszłym roku było zimno, a maczniak na początku kwietnia rzucił się na mojego Fenomena, jak Reksio na szynkę. Musiałem to wyczyścić, więc do ceando dokupiłem kendo. Potem zimny kwiecień, przeciągnąl się termin t2. Zbyt długi odstęp czasu między t1 i t2, spowodował rozwój septoriozy. Chcę tego uniknąć, dlatego myślę o rozdzieleniu t1.

Oo, też miałem fenomena ale zdrowiutki był bardzo, tyle że nie miało kiedy go co brać, bo dopiero w marcu szpilkowal. Duetem na start był opryskany tylko, że tym pakiem na 8 ha zrobiłem niecałe 6, potem przy flagowce tebu z azoksy i liście długo zdrowe były. Jedynie zauważyłem podatność na fuzarioze kłosa, ale protio z tebu zrobiły robotę i ogólnie plon i jakość bardzo ładne wyszły. 

Opublikowano
29 minut temu, Siedzacybyk napisał:

Ja miałem za gęsty łan w Fenomenie i jakoś mącznika nie było, robiłem juwel i prochloraz po 0.6l. 

Może każdą substancja jeźdźcie osobno, regulacje z micro też. 

Opublikowano

Zależy od zmianowania, tam gdzie byla pszenica-rzepak-pszenica to maczniak był. Po soi i łubinie było czysto. Każdy robi jak mu pasuje, sądzę że jeśli ktoś ma gospodarstwo wielkoobszarowe, nie ma na takie rzeczy czasu. Nie każdy dysponuje setkami hektarów, gdzie ilość wynagrodzi małe niedociągnięcia, spowodowane niedostatkami czasowymi. Jeśli ilości są niewielki, można bardziej dopieścić uprawę. Maczniak masakrował plantacje, to trzeba było wjeżdżać. Szkoda było tego ceando, bo zbyt niska temp. ograniczyła jego działanie.

Opublikowano
8 godzin temu, Piffpaff napisał:

rozmawiałem dziś z doradcą to potwierdził to co piszesz Jego zdaniem najlepsza opcja był by unix 0.6 fempropidyna 300g o 120g protio ale to już grubo 260zl brutto w necie więc tańsza o ok 50zl opcja jest tebu 150g

rok temu tak pryskałem, protio wymaga wyższej temp dlatego w tym roku pojdzie prochloraz unix i fenpropidyna

T2 jeszcze nie myślałem ale pewnie protiokonazol i coś jak azyskorbina do tego jest sens dodać tebukonazol?

Opublikowano
mat22889 napisał:

8 godzin temu, Piffpaff napisał:

rozmawiałem dziś z doradcą to potwierdził to co piszesz Jego zdaniem najlepsza opcja był by unix 0.6 fempropidyna 300g o 120g protio ale to już grubo 260zl brutto w necie więc tańsza o ok 50zl opcja jest tebu 150g

rok temu tak pryskałem, protio wymaga wyższej temp dlatego w tym roku pojdzie prochloraz unix i fenpropidyna

T2 jeszcze nie myślałem ale pewnie protiokonazol i coś jak azyskorbina do tego jest sens dodać tebukonazol?

ile chcesz dac prochlorazu ?

Opublikowano
43 minuty temu, mat22889 napisał:

Jak na T2 ma iść protiokonazol plus cos do tego, to nie lepiej pójść w fandango/Sokół max?

Opublikowano
tytanowyJanusz napisał:

Cheesburger napisał:

A czy w waszej ocenie na T2 lepiej miesznaka 125g azoksy + 150g tebu lub protio czy poprostu 0,75 Priaxora?

azoksy+ protio i będzie elegancko. samym Priaxorem w dawce 0.7 niewiele zdziałasz bez wzmocnienia tego triazolem

Piffpaff napisał:

Panowie a jakie macie opinie o delaro według etykiety 1l kosztuje ok 190zl, cenowo wygląda ok Czy warto w pszenicy po pszenicy?

według mnie warto, 125g protio w niczym nie ustępuje pełnej dawce prochlorazu, a nawet jest mocniejszy na podstawe bo działa systemicznie, porochloraz wgłębnie

Delaro zawiera 175 g. protiokonazolu, nie 125.

Opublikowano
1 godzinę temu, karola134 napisał:

Mieszał ktoś może prochloraz z proleaf max ? Ciekaw jestem czy się nie zrobi galaretka  jak z greenem 

Nie zrobi się, tylko proleaf ma iść pierwszy. 

Opublikowano

Stary Input 460 w dawce 1 - 1,1l. na T1 i finito. T2 Priaxor ew. z dodatkiem epoksykonazolu, T3 w razie konieczności 1-1.2 l. tebu 250. Pszenice po rzepaku i trochę po ziemniaku.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Przez sports2011
      Witam , mam pytanie pszenica od kolanka w górę idzie w bok zamiast wptost oraz kłosy są poskręcane . Nigdy nie miałem takiego przypadku i nie wiem czy to objaw choroby czy oprysk jakiś zaszkodził ?

• Przez Siwecki97
      Witam, 
      Praktykował ktoś dużą ilość azotu w roztworze na nawożenie dolistne pszenicy po przekwitnieniu? Jeśli tak to jaka ona była i czy nie popaliło to flagowki oraz kłosa. Z góry dziękuję za odpowiedzi ☺️
  • Dodaj nową pozycję...
v