Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Kilka lat był oprysk expert met, lub legato z tolurexem, i zawsze jakieś problemy w żniwa. Od kiedy jadę tylko na wiosnę Ściął + Mustang Forte jest czysto i oko cieszy jak się ziarno zwala. Fakt że w kwietniu jest zielono nie tak jak po oprysku jesiennym ale docelowo nie widzę lepszego zabiegu.

Opublikowano
6 minut temu, masa24 napisał:

Uważam ze powoli poprawkę na dwuliścienne trzeba traktować jako obowiązek po zabiegu jesiennym. 

A już co niektórzy nawet robią wiosenną poprawkę od miotły po zabiegu jesiennym.

Opublikowano
17 minut temu, drobny napisał:

Ja od 3 lat na jesienny zabieg expert + 0,2dff+15g tribe 75 i bez poprawek.W tym pójdzie bacara 0,5l + 30g flame duo 👍

Tak, daj tą mieszankę i 0,5 Bacara, na wiosnę będziesz miotłę poprawiał (pewnie Axialem).

• Root Admin
Opublikowano
masa24 napisał:

Czemu ma poprawiać ? Narazie expert i bacara niezłe radzą sobie z miotła 

przy 0.5? a co z chabrem i przytulia? chyba dużo zależy od sytuacji na polu w momencie aplikacji. przy suchej jesieni nie podobał mi się efekt

Opublikowano

A takie mieszanki pany jak , Expert , Chlorotoluron , DFF , Tribenurom lub Boxer , Pendimetalina , DFF . Jest jeszcze opcja Axial na jesień stosować . A Quelex oprócz tam tych paru wiech miotły co przepuścił to źle nie było , może by tak dawkę jego zwiększył to byłoby lepiej . 

Opublikowano

Może coś z innej beczki zanim się posieje pszenicę. Zamierzam ja siać po rzepaku. Zaraz po zbiorze rzepaku zrobiłem płytko agregatem talerzowy +-5 cm. W ostatnich dniach trochę popadało więc samosiewy bardzo ładnie powschodzily (aż szkoda tego niszczyc) I tutaj mam dylemat co lepiej zrobic: 1. Drugi raz agregatem talerzowym i następnie orka?Czy 2. Spryskac to już glifosatem a potem orka? - proszę o podpowiedz

Orkę planuję wykonac ma 3 tyg przed siewem. Siew pszenicy planuje w optymalnym terminie tj +- 25.09 oczywiście wszystko zależy od pogody.

Opublikowano (edytowane)
6 godzin temu, SawekBraczyk napisał:

A takie mieszanki pany jak , Expert , Chlorotoluron , DFF , Tribenurom lub Boxer , Pendimetalina , DFF . Jest jeszcze opcja Axial na jesień stosować . A Quelex oprócz tam tych paru wiech miotły co przepuścił to źle nie było , może by tak dawkę jego zwiększył to byłoby lepiej .

Takie mieszanki są spoko. 1 substancja typowo nalistna tribenuron/florasulam + diflufenikan + flufenacet/prosulfokarb + pendimetalina/chlorotoluron/aklonifen/etofumesat (1 do 2 przy pewnych kombinacjach). Jak się dobrze dobierze substancje, trafi w warunki i fazę rozwojową chwastów, powinno być czysto).

Czy 150 zł za jesienny zabieg to dużo, jeśli mamy gwarancję braku wiosennych poprawek?

Edytowane przez metrax12
  • Root Admin
Opublikowano

w zeszłym roku jęczmień zrobiłem za 108zł, pszenice za 115 - bez wiosennych poprawek.

Rok temu w pszenicy, na jednym kawałku, robiłem urzędową poprawkę na ostrożeń. Wiosenna poprawka kosztowała 20zł chemia plus koszt zabiegu.

Opublikowano
5 godzin temu, tomala611 napisał:

Może coś z innej beczki zanim się posieje pszenicę. Zamierzam ja siać po rzepaku. Zaraz po zbiorze rzepaku zrobiłem płytko agregatem talerzowy +-5 cm. W ostatnich dniach trochę popadało więc samosiewy bardzo ładnie powschodzily (aż szkoda tego niszczyc) I tutaj mam dylemat co lepiej zrobic: 1. Drugi raz agregatem talerzowym i następnie orka?Czy 2. Spryskac to już glifosatem a potem orka? - proszę o podpowiedz

Orkę planuję wykonac ma 3 tyg przed siewem. Siew pszenicy planuje w optymalnym terminie tj +- 25.09 oczywiście wszystko zależy od pogody.

aż zazdroszczę...

U mnie zaraz będzie 2tyg od talerzowania, nie wzeszła ani jedna roślinka.

Jest popiół na polu:(

Generalnie tak samo jak Ty czekam na wschody, potem jak podrośnie to znowu talerzówka, a potem gruber na głęboko i siew..

Po rzepakach już raczej orać nie będę

Opublikowano
49 minut temu, Piffpaff napisał:

jeśli ktoś mi zagwarantuje że za 150zl zwalczę chwasty na 100% biore w ciemno

Jeżeli masz wyczyńca, stokłosy, życice, owies głuchy lub ostrożeń, nie podejmę wyzwania.

Opublikowano
39 minut temu, yacenty napisał:

w zeszłym roku jęczmień zrobiłem za 108zł, pszenice za 115 - bez wiosennych poprawek.

Rok temu w pszenicy, na jednym kawałku, robiłem urzędową poprawkę na ostrożeń. Wiosenna poprawka kosztowała 20zł chemia plus koszt zabiegu.

A czym pszenice?

To bacara też z czyms mieszac?

Opublikowano
39 minut temu, yacenty napisał:

A na ile obecnie wyceniasz koszt przejazdu opryskiwaczem na ha?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Przez sports2011
      Witam , mam pytanie pszenica od kolanka w górę idzie w bok zamiast wptost oraz kłosy są poskręcane . Nigdy nie miałem takiego przypadku i nie wiem czy to objaw choroby czy oprysk jakiś zaszkodził ?

• Przez Siwecki97
      Witam, 
      Praktykował ktoś dużą ilość azotu w roztworze na nawożenie dolistne pszenicy po przekwitnieniu? Jeśli tak to jaka ona była i czy nie popaliło to flagowki oraz kłosa. Z góry dziękuję za odpowiedzi ☺️
  • Dodaj nową pozycję...
v