Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

dwa tygodnie temu zasiałem grykę na poplon, zastanawiam się czy zdąży urosnąć by zasiać na zimę pszenicę czy lepiej już odpuścić i zasiać jęczmień na wiosnę, stanowisko po porzeczce 

Opublikowano

Poproszę bardziej szczegółowe informacje o odmianach RGT.

Linus mi zmarł w 2016, Metronom hit suszy 2018-nie nadawał się do uprawy pasowej.Teraz drugi i nie ostatni sezon Kilimandżaro.Na próbę Specjalista.

Opublikowano
59 minut temu, Kondominium napisał:

dwa tygodnie temu zasiałem grykę na poplon, zastanawiam się czy zdąży urosnąć by zasiać na zimę pszenicę czy lepiej już odpuścić i zasiać jęczmień na wiosnę, stanowisko po porzeczce 

Spokojnie, gryka bardzo szybko rośnie. Osobiście zrezygnował bym z poplonu pod ozimine z obawy że wyciągnie wilgoć

• Like 1
Opublikowano
18 godzin temu, yacenty napisał:

Jaką odmianę pszenicy polecicie po kukurydzy, czyli do późnego siewu i w dodatku taką, której susza nie straszna?

siew 28.10 odmiany u mnie prezentowały się tak 

mangold 5.2t

tonnage 6t

lg keramik 6.9t

rgt provision 7.2 dała najwięcej a wyglądała najgorzej ze wszystkich

• Like 1
Opublikowano
2 godziny temu, yacenty napisał:

fajne porównanie. ile wody było i jaki przedplon?

po kukurydzy. 140mm od wiosny

znajomy po burakach 5 ton 

a po kuku 7

odmiana kariatyda

Opublikowano
yacenty napisał:

tytanike już miałem, siana 15.10, na polu gdzie było 4 inne odmiany, już jej nie chce

zależy od wielu czynników, o dziwo u mnie na wschodzie 7t spokojnie odda. ale jest region i jest region

Opublikowano

znowu zaczyna się dylemat co zasiac. U mnie wyszlo tak arkadia 8t euforia 7.8 hymalaya max 7t i tu jestem najbardziej zawiedziony. jaka zasiac żeby przebić arkade albo chóc jej dorównac . plony szacunkowe ale za duzo zwykle się nie mylę

Opublikowano

Jak skosze to ci powiem bo mam : keramik , artist , findus i admond .

Keramik może być nie miarodajny bo po lucernie która dostała pod każdy pokos 15tys gnojowicy , pod pług 40t obornika + 170n w czystym 

Ostatni wygląda najgorzej a reszta podobnie z tym że findus leży plackiem .

W ubiegłym artist 8.4 rok przed 9120

Opublikowano

Pszenica patras po koniczynie  (6 przodu  było)  50ar i pastwisko 40ar 5,8-6,2t nakoszone. Tylko po pastwisku były bardzo kiepskie wschody z powodu niepotrzebnego przejazdu  i tu był plon mniejszy mimo nawożena azotowego

20220803_153733.jpg

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, Pafnucy napisał:

nie

Zauważyłem to w magazynie niby wypryskane a takie coś chodziło, a jutro będzie zasypany.. nie przejmować się tym ?

Edytowane przez Kubawww
Opublikowano
2 minuty temu, Kubawww napisał:

Zauważyłem to w magazynie niby wypryskane a takie coś chodziło, a jutro będzie zasypany.. nie przejmować się tym ?

no dobrze by było się pozbyć, ale nie zrobi takich szkód jak wołek.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Przez sports2011
      Witam , mam pytanie pszenica od kolanka w górę idzie w bok zamiast wptost oraz kłosy są poskręcane . Nigdy nie miałem takiego przypadku i nie wiem czy to objaw choroby czy oprysk jakiś zaszkodził ?

• Przez Siwecki97
      Witam, 
      Praktykował ktoś dużą ilość azotu w roztworze na nawożenie dolistne pszenicy po przekwitnieniu? Jeśli tak to jaka ona była i czy nie popaliło to flagowki oraz kłosa. Z góry dziękuję za odpowiedzi ☺️
  • Dodaj nową pozycję...
v