Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
4 godziny temu, tytanowyJanusz napisał:

Żali się jedna prostytutka drugiej:

-Miałam wczoraj rolnika.

-Skąd wiesz, że to był rolnik?

-Najpierw za sucho, potem za mokro, a na koniec za drogo.

Śmieszne i prawdziwe 😄

Inaczej 

Żali się jedna prostytutka drugiej:

-Miałam wczoraj rolnika.

-Skąd wiesz, że to był rolnik?

-Najpierw za sucho, potem za mokro, potem za drogo, a na koniec jeszcze DOPŁATĘ CHCIAŁ ZA USŁUGĘ.

• Like 2
  • Root Admin
Opublikowano
42 minuty temu, pawelol111 napisał:

Euforia przereklamowana. Lepiej susze zniosła Arkadia.

bo jest dużo wcześniejszą odmianą, co przy suszy pokazuje duzy plus. Potrafi uciec przed suszą tak jak jęczmień ozimy

• Like 2
Opublikowano
9 godzin temu, zetorr6441 napisał:

BWM dużo pszenic leży plackiem , szwagier dzwonił że u nich nawet kukurydzę leżą 

U mnie to co widzę z podwórka dzisiaj rano to każda kukurydza leży strach na pole jechać   ile u ciebie poszło deszczu? U mnie 70 i dalej cały dzień ma padać.  Wszędzie woda stoi gdzie nie spojrzeć 

Opublikowano (edytowane)
10 godzin temu, pawelol111 napisał:

Euforia przereklamowana. Lepiej susze zniosła Arkadia.

Już skoszone że znasz plon

Edytowane przez miwigos
Opublikowano

o cholera, trochę wiało u was... Dziś byłem na polu i w miejscach gdzie pszenicę wypaliło słońce a teraz w 2 tygodnie spadlo 130l to teraz cale rośliny z kłosem włącznie robią się czarnemimo 0.6tebu na t3

Opublikowano

I u mnie czerń kłosów masakryczna. Tego nie opryskasz, jak roślina przedwcześnie "dojrzeje". W sobotę myślę pszenżyto na piaskach ściachać, bo jak będzie popadywać, to i porastać zacznie. Z dwojga złego to już wołabym teraz powalone, niż w czerwcu wypalone. Trudniej zebrać, ale jednak więcej.

Opublikowano
na zeszłorocznej pryzmie zboża zauważyłem pajęczyny na grubości 2 cm z góry, a po magazynie latają takie małe ćmy, jak się tego pozbyć? świecą dymna actelic sobie z tym poradzi? zboże będzie leżało do przyszłego roku
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Bambi14 napisał:

na zeszłorocznej pryzmie zboża zauważyłem pajęczyny na grubości 2 cm z góry, a po magazynie latają takie małe ćmy, jak się tego pozbyć? świecą dymna actelic sobie z tym poradzi? zboże będzie leżało do przyszłego roku

Edytowane przez rafffffff
Mkilk pewnie
  • Root Admin
Opublikowano
szwagier24 napisał:

22 godziny temu, yacenty napisał:

pod pszenice

Pod jęczmień ozimy miałby sens taki poplon? 

nie

2 miesiące to tylko poplon unijny ma sens

Opublikowano

Poplon pod zboża ozime to jest nie porozumienie chyba że masz piaski i czy pada czy nie to i tak jest sucho, posiej na 1-3 klasie i niech deszczu nie będzie to potem tego zaorać nie idzie bo się robi beton z góry.

Opublikowano

W tamtym roku osypało mi się trochę owsa z nadmiaru deszczu, samosiewy urosły na ponad pół metra, wyciągnęły całą wodę i naprawdę był problem to zaorać na zimę (glina i ił). Ja całkowicie zszedłem z poplonów.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Przez sports2011
      Witam , mam pytanie pszenica od kolanka w górę idzie w bok zamiast wptost oraz kłosy są poskręcane . Nigdy nie miałem takiego przypadku i nie wiem czy to objaw choroby czy oprysk jakiś zaszkodził ?

• Przez Siwecki97
      Witam, 
      Praktykował ktoś dużą ilość azotu w roztworze na nawożenie dolistne pszenicy po przekwitnieniu? Jeśli tak to jaka ona była i czy nie popaliło to flagowki oraz kłosa. Z góry dziękuję za odpowiedzi ☺️
  • Dodaj nową pozycję...
v