Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

T1- Unix 0,6kg + Andros 750 (fenpropidyna) 0,4l
T2- Priaxor 1l
T3 w zależności od warunków- Orius (tebu) 0,6l + X-Met 100(metko) 0,5l lub sam X-Met 100, ale z uwagi na to, że bardzo często w mojej okolicy występują deszcze na przełomie czerwiec-lipiec pewnie pójdzie 1 wersja.

Koszt fungi~480zł/ha. Cena brutto. Ujdzie? T1 mam kupione. Resztę chciałbym zamówić na dniach. A może ktoś ma jakieś inne pomysły? A, pszenice prowadzone na 6-7t.

Edytowane przez sadownik12
Opublikowano
17 minut temu, sadownik12 napisał:

T1- Unix 0,6kg + Andros 750 (fenpropidyna) 0,4l
T2- Priaxor 1l
T3 w zależności od warunków- Orius (tebu) 0,6l + X-Met 100(metko) 0,5l lub sam X-Met 100, ale z uwagi na to, że bardzo często w mojej okolicy występują deszcze na przełomie czerwiec-lipiec pewnie pójdzie 1 wersja.

Koszt fungi~480zł/ha. Cena brutto. Ujdzie? T1 mam kupione. Resztę chciałbym zamówić na dniach. A może ktoś ma jakieś inne pomysły? A, pszenice prowadzone na 6-7t.

A jak w T1 unix wypada z zwalczaniem septoriozy? 

Opublikowano
7 minut temu, yacenty napisał:

ilu z was leci t1 z regulacją? kto robi najpierw regulacje a później t1?

Zawsze razem . W tym roku t 1 chce zrobić wcześniej , nawet koniec krzewienia początek strzelania w źdźbło jak będzie temp. Sporo czarnych klosow mam drugi rok i szukam przyczyny 

• Root Admin
Opublikowano
masa24 napisał:

7 minut temu, yacenty napisał:

ilu z was leci t1 z regulacją? kto robi najpierw regulacje a później t1?

Zawsze razem . W tym roku t 1 chce zrobić wcześniej , nawet koniec krzewienia początek strzelania w źdźbło jak będzie temp. Sporo czarnych klosow mam drugi rok i szukam przyczyny 

a odchwaszczanie jak robisz?

Opublikowano

Na T1 zaplanowałem Unix 0.5 +0.15 cyflufenamid + 0.8 tebu (250). Miałem maczniak w zeszłym roku i cyflufenamid się sprawdził. Protiokonazol na t1 też pewnie byłby bardzo dobry, ale triazole wymagają temp., więc wolę tańszy tebu. Na t2 się zastanawiam, bo delaro i priaxor, jak się okazuje, to świetne preparaty, ale wybrać trzeba. Nawet cena podobna :)

Opublikowano
58 minut temu, androproteam napisał:

Wg danych książkowych wychodziłoby że bardzo średnio ale stosowałem 2 lata temu i było bardzo czysto po unix 0.6 i 0.4 fenpro. W tym roku gdzie pszenica po pszenicy dodam 0.3 tebu.(bo mam spory zapas )

Opublikowano
1 godzinę temu, Siedzacybyk napisał:

Na T1 zaplanowałem Unix 0.5 +0.15 cyflufenamid + 0.8 tebu (250). Miałem maczniak w zeszłym roku i cyflufenamid się sprawdził. Protiokonazol na t1 też pewnie byłby bardzo dobry, ale triazole wymagają temp., więc wolę tańszy tebu. Na t2 się zastanawiam, bo delaro i priaxor, jak się okazuje, to świetne preparaty, ale wybrać trzeba. Nawet cena podobna :)

Dlatego ja T1 rozdziele , Unix na pierwszy strzał a jak się cieplej zrobi to Protio z Fenpropidyna . 

Opublikowano
Nh89 napisał:

58 minut temu, androproteam napisał:

Wg danych książkowych wychodziłoby że bardzo średnio ale stosowałem 2 lata temu i było bardzo czysto po unix 0.6 i 0.4 fenpro. W tym roku gdzie pszenica po pszenicy dodam 0.3 tebu.(bo mam spory zapas )

A co myślisz o dodaniu 0.4 prochlorazu zamiast 0.3 tebu ?

Opublikowano (edytowane)

Z  innej beczki:

Krążyła opinia, że dff przyhamowuje rozwój pszenicy jesienią. U siebie stosowałem expert met 0.35 Legato ok 0,16- 0,17 i tribenuron ok 16g. W fazie ok 3 liścia. I mam wrażenie że to przyhamowalo pszenicę. Kilka dni temu rozmawiam z "specjalistą" z agroloku i stwierdził że to nie dff tylko metrybuzyna z expert meta i zbyt późna faza pszenicy. 

Spotkał się ktoś z taką opinią ?

Edytowane przez Nh89
Opublikowano
23 minuty temu, SawekBraczyk napisał:

Dlatego ja T1 rozdziele , Unix na pierwszy strzał a jak się cieplej zrobi to Protio z Fenpropidyna . 

To ile cię to T1 wyniesie , bo trochę to protio jest bez sensu w tym układzie ,

Opublikowano

Jak już dajesz unix który jest bardzo dobry na podstawę , to z priotiokonazolu bym zrezygnował który też działa na podstawę  a w zamian za niego dać chociażby tebu żeby choroby liści wyeliminować 

Opublikowano
1 godzinę temu, JanKrzysztof napisał:

Protiokonazol nie działa na rdze i septoriozę? To najlepszy i najbardziej wszechstronny triazol. 

Tu trzeba by się zastanowić czy już nie nr 2. Teoretycznie przebija go mefentriflukonazol (revysol)

Opublikowano (edytowane)

W t1 dałem tebu zamiast protio, ponieważ zimna wiosna może ograniczyć działanie triazoli. Nie będę ryzykował osłabionego działania dobrego środka chimeryczna pogoda. Drugi powód, to chyba lepsza dystrybucja tebukonazolu w roślinie niż protiokonazolu. Wydaje mi się, że o wiele korzystniejsze będzie wykorzystanie szerokiej skuteczności, w bezpiecznych warunkach protiokonazolu w t2.

Edytowane przez Siedzacybyk
Opublikowano
5 godzin temu, masa24 napisał:

czarne kłosy to tylko zaprawą można.czym zaprawiane zboże do siewu?

Opublikowano
androproteam napisał:

Unix wcale nie działa na septorioze i rdze. chcąc zrobić zabieg 'na wszystko' musiał byś zrobić taki Turbo Pak + Unix czyli dać któryś z triazoli który by się rozprawił z septoriozą

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Przez sports2011
      Witam , mam pytanie pszenica od kolanka w górę idzie w bok zamiast wptost oraz kłosy są poskręcane . Nigdy nie miałem takiego przypadku i nie wiem czy to objaw choroby czy oprysk jakiś zaszkodził ?

• Przez Siwecki97
      Witam, 
      Praktykował ktoś dużą ilość azotu w roztworze na nawożenie dolistne pszenicy po przekwitnieniu? Jeśli tak to jaka ona była i czy nie popaliło to flagowki oraz kłosa. Z góry dziękuję za odpowiedzi ☺️
  • Dodaj nową pozycję...
v