Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, Miejscowy napisał:

U mnie na euforii sianej po kukurydzy kłos dopiero co wyszedł. Ale mimo wszystko za tydzień planuje zrobić t3 pomimo, że raczej pylnikow jeszcze nie wyrzuci, ale chyba dłużej niż do 20 czerwca nie ma co czekać. Od t2 minie 3 tygodnie. Waszym zdaniem pryskać czy czekać na pylniki do końca czerwca?

Tu też euforia . Pylniki już były jak pryskalem . Też po kukurydzy.  Wczoraj od południa taki lekki rowny deszcz do 20 padał cos na nalewanie będzie ale od jutra  20 dni bez deszcz nadają 

Opublikowano

Kto to takie prognozy na 20 dni tworzy ? "fani pogody" ? 🤣

Opublikowano

Co prawda to prawda ale nie zdziwiłbym się jak by tak było bo u mnie często jak pada to pada a jak nie pada to miesiąc ani kropli . A nalewanie ziarna trochę zapewne trwa 

Opublikowano

u mnie spadło 60 litrów na metr więc nalewania ziarna i wykształcanie łuszczyn mam zapewnioną 😀

Opublikowano

tytanowy z jakich okolic jesteś ? ja okolice Zamościa nie dodałem że wczoraj dopadało jeszcze 6 litrów

Opublikowano

Co myślicie o takiej wymianie ? 4t obornika za 1t słomy. Dodam że obornik po przewiezieniu na pryzmę jakoś znika zanim się go rozwiezie po polu. A może to takie wrażenie. Zarówno jedno i drugie chyba spora wartość ma w tym roku.

Opublikowano
5 minut temu, jezyk_nh napisał:

Co myślicie o takiej wymianie ? 4t obornika za 1t słomy. Dodam że obornik po przewiezieniu na pryzmę jakoś znika zanim się go rozwiezie po polu. A może to takie wrażenie. Zarówno jedno i drugie chyba spora wartość ma w tym roku.

Ten przelicznik to odwrotny chyba 4 tony słomy za 1 tonę obornika ?

• Haha 1
Opublikowano

2 tygodnie temu pryskales ostrogę 0.5 makler i 0.4 bukat do z agroloku po kilogramie nawóz 20-20-20 jechałem pod wieczór nie było za gorąca i mi przypaliło liście i kłosy jakieś dziwne są tak do połowy jak by uschnięte powyginane dlaczego?? Przedtem taka sama mikstura pryskales pszenżyta i tam też się trafiają ale sporadycznie 

Opublikowano
11 minut temu, tytanowyJanusz napisał:

Radzyń Podlaski

Wczoraj pierwszy opad w czerwcu całe 3L... 

To Ty masz jeszcze gorzej niż ja?

Wczoraj 17mm

Jęczmień piękny, pszenica w mono już zamiotła plon.

Pszenżyta na górkach upaliło, dołki/ i takie dłuższe równiny jeszcze ok. 

Chmura budowała się nad nami i była niczym pokorne ciele.

Na Wiśle złapała arsenał, urosła i poszła siać zniszczenie w lubelskim.

Bełżyce , Poniatowa... Tu ponoć pozamiatała gradem.

To była ta chmura

Screenshot_20220613-221306_Chrome.jpg

Opublikowano

Witam. Panowie macie jakies doświadczenia w pryskaniu Axialem na miotle w wykloszonej pszenicy ? Po ostatnich intensywnych opadach dzieje się armagedon gdzie nigdy wcześniej nie mialem miotły na polu. 

Opublikowano
7 minut temu, Freek napisał:

Witam. Panowie macie jakies doświadczenia w pryskaniu Axialem na miotle w wykloszonej pszenicy ? Po ostatnich intensywnych opadach dzieje się armagedon gdzie nigdy wcześniej nie mialem miotły na polu. 

Tak mam doświadczenie ale nie przy wykloszonej po pełnej dawce plus winetu gdzieś w okolicach końca  kwietnia mam teraz dosyć sporo miotły 

Opublikowano
6 godzin temu, SawekBraczyk napisał:

Wczoraj 11l , już jest 75l w czerwcu . 

u mnie w czerwcu spadło 89l z czego 60l w zeszły czwartek

Opublikowano
58 minut temu, Agrest napisał:

To Ty masz jeszcze gorzej niż ja?

Wczoraj 17mm

Jęczmień piękny, pszenica w mono już zamiotła plon.

Pszenżyta na górkach upaliło, dołki/ i takie dłuższe równiny jeszcze ok. 

Chmura budowała się nad nami i była niczym pokorne ciele.

Na Wiśle złapała arsenał, urosła i poszła siać zniszczenie w lubelskim.

Bełżyce , Poniatowa... Tu ponoć pozamiatała gradem.

To była ta chmura

Screenshot_20220613-221306_Chrome.jpg

Za maj mam 37L

Od 1 do 20 maja miałem 2L, potem w stu opadach cała reszta

Ii sorry, pomyłka, za czerwiec mam 11L 

A w Bełżycach ładny grad nawalał

IMG-a24b7d54b6dc0eea783bd276cb363547-V.jpg

Opublikowano
15 minut temu, Szczepek22 napisał:

Tak mam doświadczenie ale nie przy wykloszonej po pełnej dawce plus winetu gdzieś w okolicach końca  kwietnia mam teraz dosyć sporo miotły 

Ja chcem poprawic bo czytałem na forum ze niby było robione ale żadnych potwierdzonych informacji 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Przez sports2011
      Witam , mam pytanie pszenica od kolanka w górę idzie w bok zamiast wptost oraz kłosy są poskręcane . Nigdy nie miałem takiego przypadku i nie wiem czy to objaw choroby czy oprysk jakiś zaszkodził ?

• Przez Siwecki97
      Witam, 
      Praktykował ktoś dużą ilość azotu w roztworze na nawożenie dolistne pszenicy po przekwitnieniu? Jeśli tak to jaka ona była i czy nie popaliło to flagowki oraz kłosa. Z góry dziękuję za odpowiedzi ☺️
  • Dodaj nową pozycję...
v