Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
19 minut temu, 3kusy3 napisał:

W jakich dawkach

125tebu i 45 Metkonazol .  Tu inne miejsce , zależy . Nic tam strasznego się nie stało . 
Tez nie wiem co ten cukier ma dać , choć pisza mi by spróbować . 

39A23DF0-F10B-47FC-9217-4F83473F2EDC.jpeg

Edytowane przez SawekBraczyk
Opublikowano
26 minut temu, SawekBraczyk napisał:

125tebu i 45 Metkonazol .  Tu inne miejsce , zależy . Nic tam strasznego się nie stało . 
Tez nie wiem co ten cukier ma dać , choć pisza mi by spróbować . 

39A23DF0-F10B-47FC-9217-4F83473F2EDC.jpeg

Tebu też dam 125g i mam trochę azoksy i myślę jej dać 62.5g  i nie wiem czy zmniejszyć jej dawkę czy taką zostawić?Żeby nie było efektu zieloności podając ja w t3.

Opublikowano
6 godzin temu, MajsterMarian napisał:

Priaxor 0.5 l/ha + tarcza łan 0.3 l/ha + karate zeon na mszyce, można to połączyć w jednym zabiegu? 

IMG_20220609_112726.jpg

IMG_20220609_112743.jpg

Połączenie bez problemu, co do dawek to się nie wypowiem bo większe dawałem...

• Like 1
Opublikowano
19 minut temu, szymon09875 napisał:

Tak wygląda. 

IMG_20220609_173347_1.jpg

O panie będzie ton 👍

Moje bez chemii w tym roku 👇🤷‍♂️ , w tamtym roku wzorowałem się na Yacentym ,ch*j przypalona i nic z tego ciekawego nie wyszło 🤨 , na dolnym Śląsku inne ziemie...

IMG20220608203926.jpg

Opublikowano
Piffpaff napisał:

Jaki adiuwant polecacie na t3 tebu + metko?

Tebu w formulacji EW nie wymaga żadnych adiuwantów.

Opublikowano

Jak da 5 to będę w zupełności zadowolony ;) ostatni rok chyba sieje pszenicę, okaże się jak wyjdzie po zbiorze ale z żyta na swojej ziemi lepszy pieniądz robię.

2 minuty temu, Tomek90 napisał:

Pszenica na 5-7t

Opublikowano
STIG13 napisał:

8 godzin temu, boogie7 napisał:

Bardziej chodziło mi o efekt działania trineksapaku w tej fazie.. Praktycznie żaden. Pryskałem Dubaja w bbch 37 dawką 0,35 moddusa i nawet na nakładce (zrobionej celowo) nie ma żadnej widocznej różnicy. Zresztą to zrozumiałe, gdyż trineksapak hamuje aktywność giberelin (tak samo jak CCC), a w fazie flagi ich aktywność dawno osłabła 😉

Zgadza się, największy sens jest w okolicy 1 kolanka. Z drugiej strony etefon powoduje wydzielanie etylenu, a warunkach posuchy nie wiem czy bym tego chciał. Z trzeciej strony argument jak apostel. lubi leżeć 

Dlatego zrezygnowałem z etefonu na rzecz trineksapaku. Właśnie z powodu wysokości i podatności na wyleganie zrezygnowałem z siewu Argumenta i Apostela 😋 chociaż plantacja nasienna 40 ha Apostela stała do żniw, natomiast. ha Argumenta było solidnie poturbowane przez deszcz i wiatr..

Opublikowano
21 minut temu, Desperado napisał:

Jak przypalone? po grzybówkach?

No litr tebukonazolu na kłosa przyjarało

A wcześniej też robiłem poprawkę na chwasty dwuliścienne po T1 i chyba za mały odstęp tydzień czasu bo końcówki żółte 

Opublikowano
4 minuty temu, Desperado napisał:

Nie słuchaj żadnych Yacentych, ich stać na robienie doświadczeń.

O Panie dokładnie teraz już to wiem , ale niestety szkoła kosztuje 🤷‍♂️

Opublikowano

U mnie poszło 0,8 priaxor i 0,7 tebu i bez żadnych przypaleń. A znowu na hektar mi zbrakło i dokupiłem Kier to już końcówki liści delikatnie jakby pożółkły/zasechły , nie wiem a może to po prostu grzyba zatrzymało?

Opublikowano (edytowane)

Ja przy T1 Tebukonazol dawałem i nic nie przypaliłem , za to teraz jak widać na zdjęciach to przyjarałem przy T3 z Metkonazol 😀 . A może temu ze ten Adiuwant Aditens Max dodałem i podkręciło działanie ? Zreszta tam trochę przypalone końcówki to tam szczegół , idealnie być nie może . 

Edytowane przez SawekBraczyk
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Przez sports2011
      Witam , mam pytanie pszenica od kolanka w górę idzie w bok zamiast wptost oraz kłosy są poskręcane . Nigdy nie miałem takiego przypadku i nie wiem czy to objaw choroby czy oprysk jakiś zaszkodził ?

• Przez Siwecki97
      Witam, 
      Praktykował ktoś dużą ilość azotu w roztworze na nawożenie dolistne pszenicy po przekwitnieniu? Jeśli tak to jaka ona była i czy nie popaliło to flagowki oraz kłosa. Z góry dziękuję za odpowiedzi ☺️
  • Dodaj nową pozycję...
v