Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
1 minutę temu, Murphys napisał:

musztarda po obiedzie według mnie

Jak wierzchołek kłosa nie wyszedł z źdźbła, tylko widać delikatnie kłos od boku z rozwiniętego źdźbła, według mnie, można jeszcze zastosować. No oczywiście istnieje ryzyko, że kłosy mogą się lekko powyginać. Zboże jeszcze przez ok. 2 tygodnie powinno rosnąć. 

Opublikowano
29 minut temu, metrax12 napisał:

Może amidosulfuron, jeśli gdzieś dostaniesz. Ale robisz to na własną odpowiedzialność. I oczywiście, po wykłoszeniu.

Tak, sam modus, oczywiście dawka w granicach rozsądku. 

W planach modus + Fungicyd .

Mam obawy. Zrobię test na połowie działki. Zobaczymy.

Opublikowano

Ziarno akurat było grube że hej, bo pszenica w końcu zaczęła porastać 😁 Odm. Ostroga. Chodziło mi o to, że mimo przekropnej pogody w fazie dojrzałości, kłosy nie zostały porażone grzybami typu alternaria. To że porosły, to inna kwestia 😋

JD1052 napisał:

15 godzin temu, boogie7 napisał:

W 2014 roku na T3 szedł tebu + 0.5 l. Acanto. Co chwilę lało, nie było okna pogodowego by wjechać kombajnem, pszenica do końca miała kłosy "złote", podczas gdy inne były czarne jak sadza w kominie 😉

Tak z ciekawości zapytam, jakie było ziarno z tych złotych kłosów? Bo czy u mnie czy u kogoś jak ma takie złote kłosy to jest poślad i nie ogarniam od czego tak się dzieje... Oczywiście z czarnych też poślad ale zawsze najładniejsze ziarno jest z roślin o zwykłtm matowym odcieniu.

Ziarno akurat było grube że hej, bo pszenica w końcu zaczęła porastać 😁 Odm. Ostroga. Chodziło mi o to, że mimo przekropnej pogody w fazie dojrzałości, kłosy nie zostały porażone grzybami typu alternaria. To że porosły, to inna kwestia 😋

Opublikowano
25 minut temu, Agra napisał:

Teraz temp 23 st. Pełne słońce . Kiedy wyjechać z fungicydem ??? 

Ja wyjezdżam o 19:30 , nim się zajedzie w pole zanim się porozkłada , to będzie prawie 20 . Ze trzy opryskiwacze myślę dzisiaj zrobić (7 ha)

Opublikowano

Ja zaczynam o 20 ale jeden opryskiwacz 15 ha, jak nie ma rosy to o 21,15 drugi zaczynam

Opublikowano

Pryskam po 170 -200litrów i nie patrzę czy rosa jest czy nie ma , rosa musiała by być taka że rosa by się lała z roślin na ziemie to wtedy nie pryskam , ale jak jest zboże wilgotne , to nawet lepiej idzie bo mniej oprysku odparuje , a spłynąć też nie spłynie na ziemię , idę po mału mieszać miksturę 

Opublikowano

Mam azoksystrobinę Sinstar 250SC w bańce 5l z 2021r. i 10l z 2022r..

Środek w bańce 10l ma biały kolor i jest płynny natomiast w bańce 5l jest żółty i ma konsystencję kremową. Czy to normalna sytuacja, że po prostu z wiekiem zmieniła się jego konsystencja. Czy mogę go użyć?

Opublikowano
27 minut temu, darekbarcz napisał:

Środek w bańce 10l ma biały kolor i jest płynny natomiast w bańce 5l jest żółty i ma konsystencję kremową

tez miałem tak z tebu i jakims na chwasty, mieszalem ,a co bede osobno jechał?

Opublikowano
38 minut temu, GABBER85 napisał:

tez miałem tak z tebu i jakims na chwasty, mieszalem ,a co bede osobno jechał

Tylko czy to normalne, że ten starszy środek zrobił się żółty i  konsystencja się zmieniła? 

Opublikowano

Powiedzcie mi... Zawsze robiłem takie t2-t3 jak już kłos wychodził. Teraz zrobiłem dobrą t2. Czy zabieg T3 na kłos jest konieczny ? znam rolników co robią tylko t1 i wcale głupio to nie wygląda. Co wy na to ?

Opublikowano
Dnia 2.06.2022 o 20:16, tytanowyJanusz napisał:

według mnie dużo za bogato z azoksy, proponował bym zejść do 150g co według niektórych też będzie za dużo (125g już robi robote), noo ale skoro ma być dobry zabieg... tebu podkręcił bym do 200g

A 125 azoksy + 150 tebu to coś warte , czy szkoda paliwa na taki zabieg ? To ma być T2/T3 pszenica w miarę zdrowa, zabieg poniedzialek /wtorek 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Przez sports2011
      Witam , mam pytanie pszenica od kolanka w górę idzie w bok zamiast wptost oraz kłosy są poskręcane . Nigdy nie miałem takiego przypadku i nie wiem czy to objaw choroby czy oprysk jakiś zaszkodził ?

• Przez Siwecki97
      Witam, 
      Praktykował ktoś dużą ilość azotu w roztworze na nawożenie dolistne pszenicy po przekwitnieniu? Jeśli tak to jaka ona była i czy nie popaliło to flagowki oraz kłosa. Z góry dziękuję za odpowiedzi ☺️
  • Dodaj nową pozycję...
v