Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
16 minut temu, yacenty napisał:

Teraz Ci nie powiem czy z tej czy innej firmy, ale spotkałem się z takim rozwiązaniem jak szukałem środków na T3 w zbożach w sezonie 20/21

A co proponujesz na t3

Opublikowano
1 godzinę temu, miwigos napisał:

pewnie z invigo takie cuda, nie interesuje mnie ta firma

Dokładnie, o to mi chodziło. W przypadku zastosowania X-Met w Dawce 0,5l/ha wprowadzamy 50 g czystego metkonazolu co odpowiada 0,81 l/ha Caramby. Wolał bym Carambe, ale zobaczymy jak to będzie wychodziło finansowo w porównaniu z innymi producentami metkonazolu. 

Opublikowano

Jak bedziesz patrzył na cene to kupisz invigo, ze mną ta firma by zbankrutowała

Opublikowano
3 godziny temu, Troker1979 napisał:

Stosujecie na mieszankę owsa z jęczmieniem i ciutkę pszenicy jarej(by było w temacie) grzybówkę? Głównie chodzi mi o owies bo nie ma zarejestrowanych środków i by mu nie zaszkodzić.

Nic mu się nie stanie, po prostu zabiegi fungicydowe w owsie nie przyczyniają się do wzrostu plonu, stąd myślę brak rejestracji czegokolwiek z tej grupy pestycydów w owsie.

Siałem mieszankę 70% jęczmień 30% owies, na flagowy pokropiłem tebukonazolem i w miarę to do żniw wytrzymało.

• Thanks 1
Opublikowano

X-Met 100 SL dawkowanie - jak stosować środek?

Pszenica ozima
rdza brunatna pszenicy, septorioza paskowana liści pszenicy (średni poziom zwalczania), septorioza plew (średni poziom zwalczania)

Sirena 60 EC dawkowanie - jak stosować środek?
Pszenica ozima
Septorioza paskowana liści i fuzarioza kłosów

W jednym i drugim środku jest metkonazol a tylko w sirena ma w ulotce działanie na fuzarioze kłosów może mi to ktoś wytłumaczyć ?

• Root Admin
Opublikowano
Marcin34 napisał:

16 minut temu, yacenty napisał:

Teraz Ci nie powiem czy z tej czy innej firmy, ale spotkałem się z takim rozwiązaniem jak szukałem środków na T3 w zbożach w sezonie 20/21

A co proponujesz na t3

metko i tebu

6MaaJsTeR9 napisał:

X-Met 100 SL dawkowanie - jak stosować środek?

Pszenica ozima
rdza brunatna pszenicy, septorioza paskowana liści pszenicy (średni poziom zwalczania), septorioza plew (średni poziom zwalczania)

Sirena 60 EC dawkowanie - jak stosować środek?
Pszenica ozima
Septorioza paskowana liści i fuzarioza kłosów

W jednym i drugim środku jest metkonazol a tylko w sirena ma w ulotce działanie na fuzarioze kłosów może mi to ktoś wytłumaczyć ?

każdy patogen w każdej uprawie kosztuje w kontekście rejestracji, nie wszyscy chcą płacić za szerokie rejestracje

Opublikowano
6 godzin temu, Tomek90 napisał:

Pewnie tak i na innej formulacja pewnie. Tam mają takie cuda bo tebukonazol 500 sc 

Im więcej substancji aktywnej w 1l środka tym mniej nośnika co nie jest zbyt dobre. Lepiej trzymać się 250.

Dnia 26.01.2022 o 19:09, drobny napisał:

Opublikowano

Stoję przed wyborem zakupu środków na T2. Pod uwagę biorę: priaxor 1 li., mieszaninę protiokonazol z azoksystrobina lub delaro 1 li. Na T1 Unix, kendo +tebu, dlatego w nast. zabiegu nie chciałbym ponawiać tebu. Który wariant byłby najsensowniejszy?

Opublikowano
3 godziny temu, Siedzacybyk napisał:

Stoję przed wyborem zakupu środków na T2. Pod uwagę biorę: priaxor 1 li., mieszaninę protiokonazol z azoksystrobina lub delaro 1 li. Na T1 Unix, kendo +tebu, dlatego w nast. zabiegu nie chciałbym ponawiać tebu. Który wariant byłby najsensowniejszy?

Na T3 co będziesz dawał . 

Opublikowano
9 godzin temu, Nh89 napisał:

Im więcej substancji aktywnej w 1l środka tym mniej nośnika co nie jest zbyt dobre. Lepiej trzymać się 250.

Chodzi o formulacje. Nie uważam innej niż ew w tebukonazolu, sl w metkonazol, ec w protiokonazolu. 

Opublikowano
koniu napisał:

2 godziny temu, Tomek90 napisał:

Ja na 6-7t miałem 0.8-0.9 Priaxor i było ok. 

U mnie w zeszłym seozonie na T1 szedł bodajże track 1l + 0,1 kendo. Na T2 Harviga 1l czyli priaxor. Na T3 metkonazol z tebukonazolem i plony od 8,5 do 9,7. Rozbieżność w plonach bo trzy odmiany na trzech różnych polach. 

A jak czytam że nie jeden jeszcze dorzuca do pełnej dawki priaxora po 0,5l difeno to albo ta chemia już taka słaba albo odmiana podatna chyba że sąsiad daje to nie ma co być gorszym.

Pełna dawka Priaxoru to 1.5 l.

Tomek90 napisał:

9 godzin temu, Nh89 napisał:

Chodzi o formulacje. Nie uważam innej niż ew w tebukonazolu, sl w metkonazol, ec w protiokonazolu. 

No akurat ten metkonazol od Invigo występuje w formulacji SL tak jak Caramba, w przeciwieństwie do Sireny, Plexeo, Conatry które to mają EC.

Opublikowano
11 godzin temu, yacenty napisał:

45 i 150

Jacek a nie odwrotnie  tebukonazol 150, metkonazol 45

Opublikowano

Panowie dostałem ofertę na grzybówkę, co myślicie o takim rozwiązaniu ? T1 Thesorus (Protiokonazol, Spiroksamina) 0.8l/ha + Juan (cyflufenamid) 0.1l/ha albo Boogie XPRO (Protiokonazol, Spiroksamina, Biksafen) 1l/ha + Juan 0.1l/ha T2 Elatus Plus 0.6l/ha + Sakura 0.6l/ha (Bromukonazol, Solatenol, Tebukonazol)

Opublikowano
57 minut temu, Krzys2402 napisał:

Panowie dostałem ofertę na grzybówkę, co myślicie o takim rozwiązaniu ? T1 Thesorus (Protiokonazol, Spiroksamina) 0.8l/ha + Juan (cyflufenamid) 0.1l/ha albo Boogie XPRO (Protiokonazol, Spiroksamina, Biksafen) 1l/ha + Juan 0.1l/ha T2 Elatus Plus 0.6l/ha + Sakura 0.6l/ha (Bromukonazol, Solatenol, Tebukonazol)

Cenowo jak? Bo pewnie nie taniej jak 240zł

Opublikowano
6 godzin temu, SawekBraczyk napisał:

Na T3 co będziesz dawał . 

Na T3 zaplanowałem metkonazol , bądź metkonazol + prochloraz, lub metkonazol + tebukonazol. Pozostaje jeszcze opcja solo protiokonazolu, ale tak naprawde nie podjemę decyzji, póki nie ustalę T2.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Przez sports2011
      Witam , mam pytanie pszenica od kolanka w górę idzie w bok zamiast wptost oraz kłosy są poskręcane . Nigdy nie miałem takiego przypadku i nie wiem czy to objaw choroby czy oprysk jakiś zaszkodził ?

• Przez Siwecki97
      Witam, 
      Praktykował ktoś dużą ilość azotu w roztworze na nawożenie dolistne pszenicy po przekwitnieniu? Jeśli tak to jaka ona była i czy nie popaliło to flagowki oraz kłosa. Z góry dziękuję za odpowiedzi ☺️
  • Dodaj nową pozycję...
v