Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam kolegow,

Czym mozna poprawic pszenice odchwaszczana na wiosne czesc lancetem czesc axialem pak i wychodzi troche miotla troche zycica troche chwastnica.

Te stodki zawsze sobie u mnie radzily bez problemow w tym roku pewnie przez brak opadow

Opublikowano
1 godzinę temu, Axd529 napisał:

Co to może być za chwast? 

IMG_20220508_181512_625.jpg

Stokłosa.

Żadna chwastnica.

Opublikowano
3 godziny temu, PUSSY napisał:

Nomad 75WG, daj 150-180 gr/ha

Masz to już sprawdzone? U mnie też wyskoczył jęczmień w pszenzycie już zaczyna się kłosic może bym też spróbował go wytępić, mały areał to można by ręcznym opryskiwaczem i punktowo prysnąć. 🤔

Opublikowano
Piffpaff napisał:

czym zwalczyć gwiezdnice pospolita, starane da radę?

doczytałem że mustang forte zwalcza gwiezdnice tylko 28.04 robiłem już zabieg axialem Pak 05.05 robiłem grzybowke A w etykiecie napisali ze można do drugiego kolanka, nie za dużo tej chemii? ale zwalczyć trzeba... czy mustang nie spowoduje jakiegoś fito albo spadku plonu?

Opublikowano
1 minutę temu, soltys48 napisał:

Żeś się czepił tego Henia🤭

Może mi kiedy się odwdzięczy za reklamę 

Opublikowano

Witam, 

Mam problem z pszenicą, tydzień temu został wykonany zabieg t1: unix 0,4kg + praktis 0,4l+ tern 0,3l , przedplonem był rzepak , niestety pszenica dzisiaj wygląda tak jak na zdjęciu dlatego mam pytanie co jeszcze zastosować i w jakiej dawce żeby podratować tą pszenice, wydaj mi się że to DTR .

dtr.jpg

Opublikowano

A coś ty robił jak był czas chociażby na tego unixa? i w jakim celu go teraz zastosowałeś ? Po 2 .co niby teraz możesz zrobić ? czekać aż to priotiokonazol zacznie działać , chociaż ża jest to za mała dawka 

Opublikowano
11 minut temu, mysza103 napisał:

A coś ty robił jak był czas chociażby na tego unixa? i w jakim celu go teraz zastosowałeś ? Po 2 .co niby teraz możesz zrobić ? czekać aż to priotiokonazol zacznie działać , chociaż ża jest to za mała dawka 

Moze nie bylo warunkow wczesniej? Tak jak u mnie zreszta

Opublikowano
2 minuty temu, arek_124711 napisał:

No nie żartuj że przez 1,5 miesiąca nie mogłeś wjechać w pole i do dzisiaj nic jeszcze nie robiłeś , czy to chwasty czy cokolwiek innego . Bo przecież z takim podejściem to ludzie będą młucić , a ty nie będziesz miał warunków . Jeszcze gdybyś powiedział co tam u ciebie się działo , że tych warunków nie było? 

Opublikowano

Witam proszę was o pomoc. Pszenica ozima architekt. 30.04 był zabieg na chwasty axial komplet pak a 04.05 oprysk wirtuozem i dzisiaj pszenica wygląda tak. Mam tak pierwszy raz a uprawiam zboża już parę lat. I takie pytanie czy da się uratować jeszcze ta pszenicę mam zamiar opryskac mikro+ optysil bo takie mam środki zakupione i gdzie popełniłem błąd. Widzę na forach czy grupach że dużo ludzi ma w tym roku z tym problem. 

20220508_170948.jpg

Opublikowano

mysza103 napisał:

2 minuty temu, arek_124711 napisał:

No nie żartuj że przez 1,5 miesiąca nie mogłeś wjechać w pole i do dzisiaj nic jeszcze nie robiłeś , czy to chwasty czy cokolwiek innego . Bo przecież z takim podejściem to ludzie będą młucić , a ty nie będziesz miał warunków . Jeszcze gdybyś powiedział co tam u ciebie się działo , że tych warunków nie było? 

O dziwo są regiony w kraju gdzie nie było warunków. Kupiłem w tym roku unix I też chciałem wcześnie zrobić zabieg ale mieszkam na wschodzie gdzie albo padał deszcz albo spadło 40cm sniegu i nie dało wejść w pole po roztopach albo były przymrozki co drugi dzień więc odciągnęło się do 1 kolanka.

• Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Przez sports2011
      Witam , mam pytanie pszenica od kolanka w górę idzie w bok zamiast wptost oraz kłosy są poskręcane . Nigdy nie miałem takiego przypadku i nie wiem czy to objaw choroby czy oprysk jakiś zaszkodził ?

• Przez Siwecki97
      Witam, 
      Praktykował ktoś dużą ilość azotu w roztworze na nawożenie dolistne pszenicy po przekwitnieniu? Jeśli tak to jaka ona była i czy nie popaliło to flagowki oraz kłosa. Z góry dziękuję za odpowiedzi ☺️
  • Dodaj nową pozycję...
v