Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

W tej fazie na rosę zrobisz rudą plantację. Musi być sucha roślina.

U mnie rosa do 12 jak nic.

Dziś po południu rsm, jutro t1 i r1

Opublikowano

Witam . W pszenicy w rządkach rośnie takie coś jak na zdjęciach. W sklepie którym kupuje środki ochrony roślin panowie stwierdzili że to jest inna odmiana pszenicy.. Miał ktoś coś takiego u siebie.?? Czy też to nie pszenica a chwast..?

IMG_20220425_155145.jpg

Opublikowano
1 godzinę temu, Agrest napisał:

No to z proporcji sobie oblicz.

Przecież to proste

75wg - 20g

50wg - x g

X= .....

Tu może pojawić się problem tego typu że preparaty na t1 w jakimś stopniu rozpuszczają naturalnà warstwę wosków celem wniknięcia w tkankę. Nawozy podane w t1 też zwiększą " lepkość" .

I może nastąpić sytuacja że rozlanie rsm poczyni duże przypalenia.

Bez warstwy wosku kropla rsm spłynie po liściu paląc go.

Pierwszy zrobiłbym rsm wieczorem przed rosą. Następnego dnia fungi i skracanie.

Chodzi mi o to czy różnica w formulacji SG a Wg spowoduje to że środek będzie mniej skuteczny 

Opublikowano
12 minut temu, adam19750609 napisał:

Witam . W pszenicy w rządkach rośnie takie coś jak na zdjęciach. W sklepie którym kupuje środki ochrony roślin panowie stwierdzili że to jest inna odmiana pszenicy.. Miał ktoś coś takiego u siebie.?? Czy też to nie pszenica a chwast..?

IMG_20220425_155145.jpg

Na pewno jest to zboże

Opublikowano
22 minuty temu, adam19750609 napisał:

IMG_20220425_155145.jpg

Jak lekko omszona to stokłosa.

15 minut temu, Mecha napisał:

Chodzi mi o to czy różnica w formulacji SG a Wg spowoduje to że środek będzie mniej skuteczny 

Distarczone gramy substancji aktywnej są ważne.

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, adam19750609 napisał:

IMG_20220425_155145.jpg

Zboze które było za płytko zasiane lub wręcz  było na wierzchu u siebie ma to samo 

2 godziny temu, tobago napisał:

A jak pszenica lekko przekroczy bbch31 to nadal 0,5kg będzie dosyć? 
U mnie chyba będzie taka sytuacja. Rano ciagle przymrozki i nie można wjechać z opryskiem. Może w sobotę albo przyszły tydzień. 
Odmiana Bilanz, nawożenie planowane max 150kg N. 

zabieg na pewno nie skróci tak pszenicy jak w punkt 1cm kolanko, ale napewno usztywni i pogrubi. Sam ocen jak sytuacja z wodą u Ciebie teraz i w dalszej perspektywie. Ja bym dał 0.5 i jak by padalo to później poprawił 0.2-0.3

1 godzinę temu, Andpol napisał:

Czy dr green stosowany w pełnym słońcu ale temp. 15 stopni 2 kg na ha przypali pszenicę?

Nie 

Edytowane przez Kubawww
  • Thanks 1
Opublikowano

Dawać 2 dawkę saletry na zboża czy czekać na deszcz którego na razie w pogodzie nie przewidują? Faza 1 kolanka. Czy wystarczy rosa żeby nawóz się rozpuścił i przemieścił?

Opublikowano
2 godziny temu, SawekBraczyk napisał:

Nic nie przypali . Będziesz samym pryskał czy coś jeszcze do tego dokładasz ? 

Miałem mieszać z proghlorazem fentopiryną i tebu ale chyba dam osobno bo tu mi nastraszyli że kisiel się zrobi z prochlorazem.

Opublikowano
3 godziny temu, Agrest napisał:

W tej fazie na rosę zrobisz rudą plantację. Musi być sucha roślina.

U mnie rosa do 12 jak nic.

Dziś po południu rsm, jutro t1 i r1

Czym i w jakiej dawce skracasz pszenice i pszenżyto w tym sezonie?

Opublikowano
2 minuty temu, Piffpaff napisał:

weź się nie wkur..j ! Wczoraj sprawdzałem 3 różne prognozy pogody i minimalna miał być +3*C inna pokazywała +5 więc jadę z axialem a rano wstaję-2...

A u mnie solidny deszcz w nocy był a miała być pogoda.

Opublikowano
22 minuty temu, SawekBraczyk napisał:

Zamiast Tebu daj Protio . 

A jakbym jednak dał tebu to jakie bys dawki polecał? Protio znacznie drozsze niz tebu a nie mam wielkiej presji.

A te gotowce są złe co wymieniłem?

Opublikowano
52 minuty temu, wojak1986 napisał:

Czym i w jakiej dawce skracasz pszenice i pszenżyto w tym sezonie?

Pszenżyto zrobione w tym tygodniu windsar 250 0,5l/ha. Spóźniony zabieg.

Pszenica na 1 kolanko 0,5 -0,6 kg medax

Zabieg chyba w poniedziałek zrobię 

57 minut temu, Mecha napisał:

Co to za chwast i jak najlepiej trafić go opryskiem w gęstym łanie. Mam dysze plaskotrumieniowe 02, 03, 04 i dwustrumieniowe 025 ezk. 

IMG_20220429_100758.jpg

Chyba rdest.

Drobną kroplą niby lepiej pokryjesz, i szybciej trafisz. Czyli 0,3 było by ok.

Ale bardzo podatne na znoszenie.

Eżektor duża kropla i z ładunkiem powietrza,  trochę jak pocisk. 

I chyba te 0,25 będą najlepsze 

Opublikowano (edytowane)

IMG_20220429_111340.jpg

Ktoś mi powie o co chodzi z tą pszenica że liście żółkną? I ten liści się leciutko wyciąga od samego korzenia. Mam to na różnych odmianach w różnych terminach siewu.

IMG_20220429_111340.jpg

compress1651224217909.jpg

compress1651224217077.jpg

compress1651224217452.jpg

compress1651224217696.jpg

Edytowane przez PanPawel
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Przez sports2011
      Witam , mam pytanie pszenica od kolanka w górę idzie w bok zamiast wptost oraz kłosy są poskręcane . Nigdy nie miałem takiego przypadku i nie wiem czy to objaw choroby czy oprysk jakiś zaszkodził ?

• Przez Siwecki97
      Witam, 
      Praktykował ktoś dużą ilość azotu w roztworze na nawożenie dolistne pszenicy po przekwitnieniu? Jeśli tak to jaka ona była i czy nie popaliło to flagowki oraz kłosa. Z góry dziękuję za odpowiedzi ☺️
  • Dodaj nową pozycję...
v