Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ok szefie. ;) 

Ale nad morzem ciagle trochę wieje wiec czekam na wieczór. Ewentualnie jutro cicho ma być. 

Znajomy który pracował długo u Niemca mówił ze tamten w życie azot zawsze dawał na raz, na pierwszy strzał. 

Opublikowano

Witam. Na czwartek nadają ładna pogodę do 20 stopni, w nocy 9 i przymierzam się jechać na pszenice i pszenżyto na chwasty Axial Komplett Pak. Następne noce piątkowa i sobotnia zapowiadają od 0 do 2 stopni. Pytanie lecieć czy czekać?

• Like 1
Opublikowano
Przed chwilą, miwigos napisał:

Jak nie opryskamy w środe to kiedy , według prognoz w maju

w czwartek.

Opublikowano

Kurcze a ja się czaje jeszcze pszenicę dokrzewic moddusem start ale cholera wie, pogoda jak u wszystkich, wczoraj nad ranem - 2 dziś o 5 -3 Co z tego że w środę okienko u 20 stopni jak u mnie zapowiadają 0 a znając życie będzie-2 w długiej prognozie po świętach ma się trochę uspokoić...

Opublikowano
1 minutę temu, Piffpaff napisał:

Kurcze a ja się czaje jeszcze pszenicę dokrzewic moddusem start ale cholera wie, pogoda jak u wszystkich, wczoraj nad ranem - 2 dziś o 5 -3 Co z tego że w środę okienko u 20 stopni jak u mnie zapowiadają 0 a znając życie będzie-2 w długiej prognozie po świętach ma się trochę uspokoić...

To się nie ma prawa już udać przy tak długim dniu 

Opublikowano

Koledzy a jakie temperatury minimalne są wymagane dla mikro/makro/siarczan magnezu? Bo też nie mam odżywek zrobionych, a na czwartek pokazują okienko właśnie? Doradzi ktoś? I bez zbędnych komentarzy bo dopiero nabieram doświadczenia w nawożeniu dolistnym i fungicydach :)

Opublikowano

dziś było w dzień ok 5 * w cieniu, w nocy przymrozki, żeby jakie kolwiek zabiegi były skuteczne to nie może być przymrozków, najlepiej jakby temp nie spadała poniżej 5 stopni, bo inaczej to szkoda jechać, na dodatek kilka dni po zabiegu a nie jedna doba.

Opublikowano
Kubawww napisał:

1 minutę temu, Piffpaff napisał:

To się nie ma prawa już udać przy tak długim dniu 

pszenica siana ok 4.11, ma dopiero 3 listki i po zciagnieciu zewnętrznego listka wychodzi nowy ok 5mm pęd boczny a 3 ma max 2mm i właśnie się zastanawiam czy dokrzewiac jeszcze bardziej bo posiane 450szt ale obawiam się że jest max 300szt

Maroo1991 napisał:

Koledzy a jakie temperatury minimalne są wymagane dla mikro/makro/siarczan magnezu? Bo też nie mam odżywek zrobionych, a na czwartek pokazują okienko właśnie? Doradzi ktoś? I bez zbędnych komentarzy bo dopiero nabieram doświadczenia w nawożeniu dolistnym i fungicydach :)

w tym roku ok południa zrobiłem zabieg mikro a następnego dnia zacza padać snieg ok 30cm i były 2 nowe po-5 snieg sie roztopil i pokazała się super intensywnie zielona pszenica. Wiadomo że azot dopiero dostał się do korzenia bo było sucho ale uważam że mikro ktore podałem z własnej mieszaniny też pomogło

Opublikowano
55 minut temu, andrzej224 napisał:

u nas w śląskim to samo. 2 dni ma być ciepło i potem znowu zimno. w tym roku pryskam Pumą i nie mam zamiaru się spieszyć

PUMA lubi ciepło , inaczej marnie działa , ale jak ja będę pryskał FLAME DUO , gdzie jest napisane ,, Unikać stosowania środka w okresie długotrwałych lub silnych mrozów '' to raczej takich warunków nie będzie żeby wystąpiły takie mrozy , tak że pewnie środa,  czwartek chwasty z antywylegaczem pójdzie w pszenicy , i do tego przydałby się jeszcze prochloraz , ale to musi poczekać do po świąt

Opublikowano
1 godzinę temu, andrzej224 napisał:

tylko patrzeć, jak za kilka dni ludzie będą pisali czy chwasty weźmie bo był przymrozek a nie mówili.

a można było pryskać w marcu jak były upały to się spało , a teraz tylko płacz i zgrzytanie zębów pozostał !!!

• Haha 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Przez sports2011
      Witam , mam pytanie pszenica od kolanka w górę idzie w bok zamiast wptost oraz kłosy są poskręcane . Nigdy nie miałem takiego przypadku i nie wiem czy to objaw choroby czy oprysk jakiś zaszkodził ?

• Przez Siwecki97
      Witam, 
      Praktykował ktoś dużą ilość azotu w roztworze na nawożenie dolistne pszenicy po przekwitnieniu? Jeśli tak to jaka ona była i czy nie popaliło to flagowki oraz kłosa. Z góry dziękuję za odpowiedzi ☺️
  • Dodaj nową pozycję...
v