Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
23 godziny temu, Krzysiukov napisał:

Ma dużo węższe liście, niekręcone  i dłuższe niż to co u mnie 

IMG_20220405_195231.jpg

IMG_20220405_195244.jpg

IMG_20220405_195259.jpg

IMG_20220405_195320.jpg

Chwasty jednoliścienne w takiej fazie najlepiej diagnozować po ostrogach oraz uszkach. Na 1 rzut oka można powiedzieć że miotła ale to równie dobrze mogą być inne trawiaste. 3 lata temu od rolnika dostałem podobne zdjęcia, w ciemno powiedziałem miotła, poszedł axial a okazało się ze stokłosa więc nie wzięło.

Opublikowano

U mnie m.in. takie chwasty 

20220330_121618.jpg

20220330_121556.jpg

Pszenica akurat Arkadia prezentuje sie tak, zachwaszczenia trochę jest. Belissa prezentuje sie trochę lepiej ale nie mam foty. Chyba najwyzszy czas odzywic ja tylko zastanawiam sie czy wykorzystac jutro okienko na herbicyd czy nawozenie. Co myślicie?

20220405_151956.jpg

Opublikowano

Dziś widziałem że siali jak lekka mrzawka padała. Wystarczająca żeby rośliny były mokre a za słaba żeby zmyć granule z liści. Niby nie zalecają tak siać. Ale jak widać nie każdy się tym przejmuje.

Opublikowano

Proszę o doradzenie . Wiem wiem że wszystko jest na forum .💪 Czytam i czytam i stare posty z przed lat i te nowe.  Trzeba jeszcze mieć wiedzę i doświadczenie . Szybkie pytanie . Mam 1,5 h pszenicy ozimej ,  do tej pory robiłem na wiosnę oprysk albo z chwastoxu trio  we wcześniejszych latach chwastoxu turbo i średnio to brało . Chce spróbować czegoś i nnego ale powiedzmy nie straszne drogo . Axial pak polecany ale to ponad 300 zł . Chce zrobić oprysk jednorazowy bo nie mam swojego opryskiwacza . Miotły dużo i Stokłosy , zresztą wszystkiego po trochu w tym zbożu mam .

Opublikowano
Rolmlo napisał:

20220330_121618.jpg

20220330_121556.jpg

Pszenica akurat Arkadia prezentuje sie tak, zachwaszczenia trochę jest. Belissa prezentuje sie trochę lepiej ale nie mam foty. Chyba najwyzszy czas odzywic ja tylko zastanawiam sie czy wykorzystac jutro okienko na herbicyd czy nawozenie. Co myślicie?

20220405_151956.jpg

Co Wy robicie jesienią ? śpicie ?????

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Rolmlo napisał:

20220330_121618.jpg

20220330_121556.jpg

20220405_151956.jpg

herbapol 😳😳😳 

Pamiętajcie, że chwasty też jedzą papu... a jesień do oprysku długa.. tu w pierwszej kolejności to herbicyd żadne odżywianie..  tylko pamiętaj, żeby ze 3 noce chociaż powyżej 3 w nocy bylo

Edytowane przez Kubawww
Opublikowano
8 godzin temu, Szymon94 napisał:

Dziś widziałem że siali jak lekka mrzawka padała. Wystarczająca żeby rośliny były mokre a za słaba żeby zmyć granule z liści. Niby nie zalecają tak siać. Ale jak widać nie każdy się tym przejmuje.

Jak sieją to na polach nie ma mokro ? .

Nie da rady  w pole tak mokro bagno trzeba ze 2 dni słońca .

Padać ma znowu piątek i sobota .

Opublikowano

Po 9 litrach wody ma byc mokro w zbożu

1 godzinę temu, Agra napisał:

Proszę o pomoc co to za chwasty.

Odchwaszczanie jesienne było Expert i DFF. Niestety uważam że było bardzo sucho. I efekt jak widać.

Rol1.jpg

Rol2.jpg

Fiołek

Opublikowano
1 godzinę temu, galan99 napisał:

Jak sieją to na polach nie ma mokro ? .

Nie da rady  w pole tak mokro bagno trzeba ze 2 dni słońca .

Padać ma znowu piątek i sobota .

Plan dziś z saletrzakiem jechać a czy mokro to się okaże.

Opublikowano
podajcie już n2 w postaci rsm ? Pierwszą dawkę dostało koło 10 marca jakieś 200 kg salwtrosanu. O ile pszenżyto i jęczmień lux to pszenica jest taka nijaka ( fioletowa, liście pożółkły ). I drugie pytanie czy łączna dawka 150 N w przypadku suszy nie przypali zboża ?
Opublikowano
Ja się wstrzymuje zapowiadają zimno, i nawet w pole nie wjadę bo mokro, ruszę po świętach
Opublikowano
ManiakUrsus napisał:

A co sądzicie o takiej mieszaninie na T1 prochloraz 450g, fenpropidyna 250g, proquinazid 40g?

dawka prochlorazu spoko, ale albo fenpropidyna albo proquinazid. po co Ci dwie substancje na mączniaka? dołóż fenpropidyny na 300g i będzie dobrze. no chyba że mączniaka nie widać to zamiast fenpro można dać zabezpieczający cyflufenamid 6g. jeśli będzie ciepło można też dorzucić tebukonazolu 125-150g zadziała to przeciwko septoriozie

Opublikowano
24 minuty temu, Renault9514 napisał:

lubelskie jedziecie już z 2 dawką N na pszenicę korzystając z wilgoci ? pszenica jeszcze się krzewi i nie chce żeby nadmiernie się rozkrzewia. Mam zdj, ale prze apkę na tel nie można dodać

Ja niedaleko ciebie może dzisiaj, a jak nie to po niedzieli

Opublikowano

U mnie poszedł dziś mix mikroelementów i regulatorów na dokrzewienie późniejszych pszenic ; CCC 400 gram +trinepaksak etylu 50 gram , mulitiple z FMC 1l ha , bor 23 gramy i cynk łącznie 116 gram 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Przez sports2011
      Witam , mam pytanie pszenica od kolanka w górę idzie w bok zamiast wptost oraz kłosy są poskręcane . Nigdy nie miałem takiego przypadku i nie wiem czy to objaw choroby czy oprysk jakiś zaszkodził ?

• Przez Siwecki97
      Witam, 
      Praktykował ktoś dużą ilość azotu w roztworze na nawożenie dolistne pszenicy po przekwitnieniu? Jeśli tak to jaka ona była i czy nie popaliło to flagowki oraz kłosa. Z góry dziękuję za odpowiedzi ☺️
  • Dodaj nową pozycję...
v