Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
18 godzin temu, drobny napisał:

Kariatyda Przy t1 1lccc+0,3l moddus na flagę 0,15l moddus 160N

ładnie skróciło bo miała ok 50cm 

karia2.jpg

50 cm wysokości ale dokłosie nieskrócone, trudno mi to sobie wyobrazić.

Opublikowano
26 minut temu, Siedzacybyk napisał:

na koniec marca chce podać jednorazowo azot na pszenice. mam uszykowane 410 Kg/ha saletry ,ale nie wiem czy nie za dużo. mogę ograniczyć do 350 kg. czy ta pierwsza ilość to nie zbyt dużo?

Dlaczego tak?

Opublikowano

Na raz bym nie dał 400kg na pszenicę.  W ostatnim sezonie zrobiłem 2x200kg i pobiłem u siebie rekord plonu.W tym roku zrobię dokładnie tak samo, pierwsza dawka 14 marca a druga około 14 kwietnia,

Opublikowano

Nowa technologia w ochronie pszenicy .

Formulacja i-Q4™ podnosi skuteczność innych substancji występujących w mieszaninie z Inatreq™ active

Inatreq™ active z technologią i-Q4™

Poznaj autentyczną nowość i innowację – substancję czynną o nazwie Inatreq™ active.

Przełomowe odkrycie, które zmienia podejście do ochrony zbóż przed chorobami. Ta substancja czynna będzie dostępna w fungicydach oferowanych przez Corteva™ Agriscience i wyznaczy nowy standard fungicydów do ochrony zbóż.

https://www.corteva.pl/produkty/ochrona-upraw/intreq-active.html?utm_source=Facebook&utm_medium=Facebook+post+z+grafiką&utm_campaign=Inatreq+active&utm_id=Uniqom

Opublikowano (edytowane)

Inatreq podejrzewam że się nie wyrobią, ale to tylko moje zdanie. Ciekawi mnie jego skuteczność, wszędzie tylko o septoriozie nawijają 

Edytowane przez STIG13
Opublikowano
2 minuty temu, STIG13 napisał:

Inatreq podejrzewam że się nie wyrobią, ale to tylko moje zdanie. Ciekawi mnie jego skuteczność, wszędzie tylko o septoriozie nawijają 

Tak, DTR wychodzi potem bokiem.....

BASF zarejestrował w UK nowy herbicyd Luximo zawierający cynmetylinę.

• Thanks 1
Opublikowano
23 minuty temu, STIG13 napisał:

Talbierz już prof. Sawińską zaprosił, żeby na kanale e-pole "przypadkiem" zareklamować słynny Inatreq. Może do bambrów coś już puszczą w tym roku.

Opublikowano
STIG13 napisał:

26 minut temu, Siedzacybyk napisał:

na koniec marca chce podać jednorazowo azot na pszenice. mam uszykowane 410 Kg/ha saletry ,ale nie wiem czy nie za dużo. mogę ograniczyć do 350 kg. czy ta pierwsza ilość to nie zbyt dużo?

Dlaczego tak?

ziemia to nie jedyne moje zajęcie. akurat tak pasuje, a później może się zdarzyć możliwość dopiero na koniec kwietnia. jak miałbym możliwość, rozsiałbym w połowie marca i połowie kwietnia.

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, STIG13 napisał:

Czyli pierwsza dawka pasowała by aby nie głodowało, ~20-30 kg bym dał i reszta N przy BBCH 30-31

Kolego ja mam posiane drugi rok dopiero w strup tilu-siewnik mzuri i jak ktoś się orientuje to tam są takie rządki co 18cm dwa ,przerwa ok 30 cm i dalej dwa rzędy co 18 cm także obsada wyszła około 210-240 na metr kwadratowy 

W  łapę czy też pidsiewacz poszło 170 kg polifoski 6 .

Na wiosnę mam zakupione po 400 kg pulanu, 34.4 N 

Jak sądzicie lepiej będzie zmniejszyć dawkę N1  i zwiększenie N2?

W planach jest po 200 kg 

Odmiany w tym roku to mam C1 provisions

Kariatyda

Euforia  

Czy jest sens myśleć o moczniku?

Saletrę kupiłem po 3695 za tonę 

Teraz można kupić taniej mocznik i zatrzymać część saletry,czy lepiej pozostać przy saletrze?

Stanowisko po rzepaku i fasoli czyli dobre.  Gleba przewaga 3 klasy chodź i jest 2 i części 4

Edytowane przez slavik80
Opublikowano

Ja bym dał na pierwsza 50 N , drugą lekko przyspieszam ze względu na występujące susze

Opublikowano

Kwestia jak ta plantacja wygląda. Trzeba rozkrzewiać, utrzymać czy redukować. Od tego będzie zależało czy będzie 20 kg czy 100 kg N na N1. Z drugą jak dla mnie panuje mylne przekonanie o rozsiewaniu N2 przy strzelaniu w źdźbło. Ja trzymam się zasady, że wtedy ma być już rozpuszczone w roztworze. Dlatego staram się wbijać w okolice końca krzewienia

• Thanks 1
Opublikowano
14 godzin temu, metrax12 napisał:

galan99

Przyznaj się, jesteś przedstawicielem handlowym.....

Będzie to dostępne w tym roku? Jestem pewien że nie.

14 godzin temu, STIG13 napisał:

Jak napisał też @JanKrzysztof prof. Sawińska z Talbierzem podczas wywiadu zareklamowali inatereq (fenpikoksamid). Podobno ma być w '23. Ale pewnie będzie cholernie drogi

Opublikowano

w zeszłym roku z powodu cen a zarazem ilości azotu, na koniec marca rozsypalem 300kg saletrosanu 30. bardzo ładnie to wyglądało. prawdopodobnie zawdzięczam to dużej ilości azotu w glebie pozostałego z poprzednich lat.

Opublikowano (edytowane)

90 kg N na strzał to nic dziwnego jak trzeba. Ale ponad 400  saletry wydaje się dość dużo. Jak nie masz wyjścia a zboże rozkrzewione to celuj na koniec krzewienia początek strzelania w źdźbło

5 minut temu, isentor napisał:

Jak napisał też @JanKrzysztof prof. Sawińska z Talbierzem podczas wywiadu zareklamowali inatereq (fenpikoksamid). Podobno ma być w '23. Ale pewnie będzie cholernie drogi

Zobaczymy, niby z nowej grupy. Ale z tego co do tej pory widziałem to trzeba coś dobrego dolewać. Jak mówił wyżej metrax12 o DTR nic nie mówią przy nim

Edytowane przez STIG13
Opublikowano
44 minuty temu, STIG13 napisał:

Kwestia jak ta plantacja wygląda. Trzeba rozkrzewiać, utrzymać czy redukować. Od tego będzie zależało czy będzie 20 kg czy 100 kg N na N1. Z drugą jak dla mnie panuje mylne przekonanie o rozsiewaniu N2 przy strzelaniu w źdźbło. Ja trzymam się zasady, że wtedy ma być już rozpuszczone w roztworze. Dlatego staram się wbijać w okolice końca krzewienia

@STIG13 a jakie to dawki dokładnie aby utrzymać, redukować i rozkrzewić pszenicę i w jakim momencie trzeba je podać?

• Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Przez sports2011
      Witam , mam pytanie pszenica od kolanka w górę idzie w bok zamiast wptost oraz kłosy są poskręcane . Nigdy nie miałem takiego przypadku i nie wiem czy to objaw choroby czy oprysk jakiś zaszkodził ?

• Przez Siwecki97
      Witam, 
      Praktykował ktoś dużą ilość azotu w roztworze na nawożenie dolistne pszenicy po przekwitnieniu? Jeśli tak to jaka ona była i czy nie popaliło to flagowki oraz kłosa. Z góry dziękuję za odpowiedzi ☺️
  • Dodaj nową pozycję...
v