Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
16 godzin temu, Piffpaff napisał:

na jesien zaprawilem pszenicę kinto plus i systiva więc śpię spokojnie. Czytając wasze posty to uwazam ze strzal w dziesiątkę z tą zaprawa na taką zimę zobaczymy jak dalej

Ja ten sam zestaw zastosowałem i póki co Ostroga wygląda tak. Oczywiście teraz śnieg i zima ale 2 dni temu tak to wyglądało. 

Screenshot_20230121-065540_Gallery.jpg

• Like 1
Opublikowano

Nie wiedziałem że śnieg w Polsce jest , ale faktycznie , południowy wschód 10 cm ,pólnocny wschód mniej, zamarzła ziemie przed tymi opadami

Opublikowano
3 godziny temu, Samsung123321 napisał:

Ja ten sam zestaw zastosowałem i póki co Ostroga wygląda tak. Oczywiście teraz śnieg i zima ale 2 dni temu tak to wyglądało. 

Screenshot_20230121-065540_Gallery.jpg

2 DNI TEMU TAK SUCHO U CIEBIE JEST ?.

ZAMOJSKIE BAGNO TAK MOKRO .

Opublikowano
1 godzinę temu, galan99 napisał:

2 DNI TEMU TAK SUCHO U CIEBIE JEST ?.

ZAMOJSKIE BAGNO TAK MOKRO .

Nie jest sucho. Jest mokro. Tak zdjęcie oddaje i też ta ziemia ma to do siebie że momentalnie obsycha z wierzchu a pod spodem super trzyma wodę, wilgoć. 4a glina mocna ale jest specyficzna bo potrafi być jak piasek i równie dobrze jak plastelina. W momencie robienia zdjęcia było pulchno i mokro ale wiatr spowodował że obeschło... co ciekawe najlepiej rośnie na niej pszenica, rzepak przeciętnie, kukurydza średnio, a owies nie za bogaty 

Opublikowano
23 godziny temu, STIG13 napisał:

Według producenta chelatowany EDTA

Kurczę czytam , szukam na etykiecie i w internecie i nic nie ma o chelatach tam.. Mógłbyś podać źródło?

Opublikowano
14 godzin temu, Ernst98 napisał:

I jak Donovan się spisał?

Miałem go w ubiegłym roku tylko działkę mała 0,85 ha na próbę. Kl 3b-4a 

Bardzo zdrowa odmiana.krótka słoma,nie ważyłem ale z tej działeczki było 4 zbiorniki z056 pełne.gęstosc miła 80 bo przy okazji sprzedaży pszenżyta mi sprawdził z ciekawości.

Poszło na obsianie pola a resztę kośnik kupił na nasienie sobie

• Like 1
Opublikowano

dziś wracałem z okolic Gniezna na wschod i współczuję rolnikowi u którego na polu chyba pszenicy było setki dzikich gęsi, przecież one wykoszą rosliny lepiej jak kosiarka do trawy! Dojeżdżałem do domu to woda stoi już nawet na polach zaoranych na jesien, wody w bród, rzeka i rowy wylały na pola

Opublikowano

Jak podchodzicie do tematu nawożenia Rsm. W tym roku chce częściowo na próbe przejsć na rsm. Jeśli w poprzednie lata na n1 dawałem ok 52kg N w saletrosanie, to ile dać rsm? Też sugerować się tylko czystym azotem? Tu 3 formy, tam 2.

Opublikowano

Co podlega niezapowiedzianej kontroli PIORiN w gospodarstwie?

Zgodnie z ustawą kontrola w gospodarstwie wykonywana przez PIORiN nie jest zapowiadana, a rolnik zobowiązany jest ją przyjąć. Co podlega kontroli podczas inspekcji? Wyjaśniamy.

Patrycja Bernat18 stycznia 2023 07:00

Kontrola wykonywana przez pracowników inspekcji PIORiN zgodnie z ustawą nie jest zapowiadana. Rolnik natomiast zobowiązany jest ją przyjąć, jedynie z ważnych względów, kiedy właściciel gospodarstwa nie może uczestniczyć w wizytacji, jest możliwe ustalenie nowego terminu.

Co podlega inspekcji podczas kontroli w gospodarstwie?

Kontroli podczas inspekcji PIORiN podlegają:

Struktury zasiewów, wraz z gruntami dzierżawionymi.

Posiadanie aktualnego szkolenia ze stosowania środków ochrony roślin. Zaświadczenie o ukończeniu szkolenia jest ważne przez okres 5 lat.

Przedstawienie protokołu badania opryskiwacza lub faktury za zakup nowego opryskiwacza. Nowy sprzęt musi mieć wykonane badanie nie później niż 5 lat po jego nabyciu. Sprawność techniczna powinna być badana nie rzadziej niż co 3 lata.

Przedstawienie informacji na temat kalibracji opryskiwacza i przez kogo została wykonana. Okresową kalibrację należy wykonywać co 3 lata podczas atestacji, którą przeprowadza uprawiony diagnosta.

Przedstawieniu ewidencji zabiegów, uwzględniając integrowaną ochronę roślin do trzech lat wstecz. Forma prowadzenia ewidencji jest dowolna, ponieważ nie została ona jednoznacznie określona. Ewidencja powinna zawierać następujące informacje:
- Oznaczenie lub nazwę, które pozwolą na identyfikację danego pola,
- Powierzchnie danej uprawy,
- Powierzchnie, na której zastosowano środek ochrony roślin,
- Termin wykonania zabiegu,
- Nazwę handlową preparatu, którego użyto do wykonania zabiegu,
- Dawkę preparatu, którego użyto do wykonania zabiegu,
- Powód wykonania zabiegu.

Przedstawieniu zaświadczenia o zdaniu pustych opakowań po środkach ochrony roślin. Pamiętajmy, że puste opakowania po ś.o.r. oddajemy bezpłatnie do punktu sprzedaży, który w następnej kolejności przekaże je profesjonalnej firmie, która zajmuje się utylizacją odpadów. Nie musi to również być ten sam punkt, w którym dokonaliśmy zakupu. Musi być to jednak punkt, który uczestniczy w Systemie PSOR.

https://www.agrofoto.pl/articles/aktualnosci/co-podlega-niezapowiedzianej-kontroli-piorin-w-gospodarstwie/?fbclid=IwAR2QtFDVufnENI3GN1nX0_Fy59-WsRIm3emkQR-oFCOBWe2N6PtyYQwSdiw

Opublikowano
55 minut temu, Tomek90 napisał:

WITAM PO WŁAŚCIWEJ STRONIE MOCY!

Jak masz ładnie po krzewione to normalnie azot, jak słabo to 90-100N trzeba rozlać. 

Tyle to ja wiem. Ale chodziło mi tu głównie o to czy przy rsm sugerować się taką samą ilością azotu co pójdzie w granuli. Jeden mówi dawaj tyle samo czystego N ile bym dał w granuli. Drugi mówi daj więcej bo inny czas działania, przyswajania itd.

Zawsze szło n1 około 52kgN, na N2 gdzies w granicach 90kg. Czyli co? Lać tyle by wyszły podobne wartości? Wiadomo, wszystko zalezy jak bedzie zboże wyglądało po zimoe i w trakcie wegetacji

Opublikowano
28 minut temu, masa24 napisał:

Chyba wiecie co powiedzieć jaka taka kontrol z Piorin będzie się do was wybierała?

co

Opublikowano
53 minuty temu, galan99 napisał:

Co podlega niezapowiedzianej kontroli PIORiN w gospodarstwie?

Zgodnie z ustawą kontrola w gospodarstwie wykonywana przez PIORiN nie jest zapowiadana, a rolnik zobowiązany jest ją przyjąć. Co podlega kontroli podczas inspekcji? Wyjaśniamy.

Patrycja Bernat18 stycznia 2023 07:00

Kontrola wykonywana przez pracowników inspekcji PIORiN zgodnie z ustawą nie jest zapowiadana. Rolnik natomiast zobowiązany jest ją przyjąć, jedynie z ważnych względów, kiedy właściciel gospodarstwa nie może uczestniczyć w wizytacji, jest możliwe ustalenie nowego terminu.

Co podlega inspekcji podczas kontroli w gospodarstwie?

Kontroli podczas inspekcji PIORiN podlegają:

Struktury zasiewów, wraz z gruntami dzierżawionymi.

Posiadanie aktualnego szkolenia ze stosowania środków ochrony roślin. Zaświadczenie o ukończeniu szkolenia jest ważne przez okres 5 lat.

Przedstawienie protokołu badania opryskiwacza lub faktury za zakup nowego opryskiwacza. Nowy sprzęt musi mieć wykonane badanie nie później niż 5 lat po jego nabyciu. Sprawność techniczna powinna być badana nie rzadziej niż co 3 lata.

Przedstawienie informacji na temat kalibracji opryskiwacza i przez kogo została wykonana. Okresową kalibrację należy wykonywać co 3 lata podczas atestacji, którą przeprowadza uprawiony diagnosta.

Przedstawieniu ewidencji zabiegów, uwzględniając integrowaną ochronę roślin do trzech lat wstecz. Forma prowadzenia ewidencji jest dowolna, ponieważ nie została ona jednoznacznie określona. Ewidencja powinna zawierać następujące informacje:
- Oznaczenie lub nazwę, które pozwolą na identyfikację danego pola,
- Powierzchnie danej uprawy,
- Powierzchnie, na której zastosowano środek ochrony roślin,
- Termin wykonania zabiegu,
- Nazwę handlową preparatu, którego użyto do wykonania zabiegu,
- Dawkę preparatu, którego użyto do wykonania zabiegu,
- Powód wykonania zabiegu.

Przedstawieniu zaświadczenia o zdaniu pustych opakowań po środkach ochrony roślin. Pamiętajmy, że puste opakowania po ś.o.r. oddajemy bezpłatnie do punktu sprzedaży, który w następnej kolejności przekaże je profesjonalnej firmie, która zajmuje się utylizacją odpadów. Nie musi to również być ten sam punkt, w którym dokonaliśmy zakupu. Musi być to jednak punkt, który uczestniczy w Systemie PSOR.

https://www.agrofoto.pl/articles/aktualnosci/co-podlega-niezapowiedzianej-kontroli-piorin-w-gospodarstwie/?fbclid=IwAR2QtFDVufnENI3GN1nX0_Fy59-WsRIm3emkQR-oFCOBWe2N6PtyYQwSdiw

Była kontrola działek, na koniec zapytali czy magazynuje rzepak tak, czy można przeprowadzić kontrolę na rzecz wycofanych niedozwolonych substancji, odpowiedź była jasna.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Przez sports2011
      Witam , mam pytanie pszenica od kolanka w górę idzie w bok zamiast wptost oraz kłosy są poskręcane . Nigdy nie miałem takiego przypadku i nie wiem czy to objaw choroby czy oprysk jakiś zaszkodził ?

• Przez Siwecki97
      Witam, 
      Praktykował ktoś dużą ilość azotu w roztworze na nawożenie dolistne pszenicy po przekwitnieniu? Jeśli tak to jaka ona była i czy nie popaliło to flagowki oraz kłosa. Z góry dziękuję za odpowiedzi ☺️
  • Dodaj nową pozycję...
v