Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Przy mieszaniu uważać, większość ma odczyn mocno zasadowy. Łatwo o kisiel. Najlepiej w formie kwasu ortokrzemowego. 

1 godzinę temu, malinalbe napisał:

więc obie substacje się uzupełniają

Jeśli nie będzie warunków do działania trineksapaku, to po prostu nie zadziała. Wpływ będzie miał proxedian. Wtedy może lepiej kupić czysty czyli fabulis

Edytowane przez STIG13
  • Thanks 1
Opublikowano

Od siebie za rok, jak skończę okres badań. Najlepszą formą jest niby kwas ortokrzemowy. Więc warto by było wybierać produkt, który posiada taką formę. Używałem też optysilu. Z tego co wiem nieźle wypadał też agriker

• Thanks 1
Opublikowano
23 godziny temu, barney napisał:

Stosował ktoś flufenacet w dawce 250g/ha ? Nie było niepożądanych objawów w pszenicy? Dawka wyższa od zalecanych ale podobno zwalcza wyczyńca jesienią

Tej jesieni przedwschodowo dawałem dawkę 240g/ha, przebarwień czy spowolnionego rozwoju zboża nie zaobserwowałem. 

Jeśli chodzi o efekt chwastobójczy to zahaczyłem pole sąsiada, w tym miejscu obsada wyczyńca była wyraźnie niższa niż na reszcie pola. Niestety dalej była w związku z czym swoje pola poprawiłem jeszcze axialem, efekty tej zabójczo drogiej kombinacji opiszę wiosną. 

• Thanks 1
Opublikowano
51 minut temu, masa24 napisał:

Nie nie , saletra to jest krolowa azotowych :)

Przy tak zaawansowanym nowym opryskiwaczu już dawno powinieneś przejść na prawidłową stronę azociaków 😉

Opublikowano
11 godzin temu, masa24 napisał:

stig opowiadaj jak zasilasz pszenice, obiecales:D

Nie używam RSM, raz próbowałem, ale zrezygnowałem. Hektarów nie jest dużo, mam dobry opryskiwacz dość nowy, widziałem jak go żre, wolę męczyć dalej starego MXa. Ten rok był dziwny. Trochę może spanikowałem, brałem co było. Na pierwszą dawkę ma pójść saletromag 200 kg. Na koniec krzewienia wysiewamy drugą dawkę. Saletra z Anwilu w tym roku w ilości 250 kg. Tak żeby na strzelanie w źdźbło nawóz był już rozpuszczony. Na jesieni miał być dawany Dr Green zboża i amonowy octan cynku. Plan był siać koniec września ale lało i wyszła prawie połowa października. Nie było już co odżywiać. Będę chciał to dać wczesną wiosną z dodatkiem 1000 gram fosforu. Do T1 Dr Green zboża, 0,2 Adob molibden i 50 gram boru. Na próbę mam zamiar dolać litr Megafolu. Na T2 mangan cynk molibden bor litr Megafolu i krzem. Prawdopodobnie pójdzie Optysil, ze względu że można go mieszać, nie waży mi się. Pracuje na etacie i nie będzie czasu na większe manewry. Na kłos będę chciał dać dr green quality. Badania na zawartość mikroelementów mam zrobione. Bor niski, reszta średnia/wysoka

• Thanks 1
Opublikowano

Trochę chodzi mi to po głowie ale jakoś nie pasuje mi to przy pierwszych dawkach i mrozu się boje przy przechowywaniu 😊

3 minuty temu, STIG13 napisał:

Nie używam RSM, raz próbowałem, ale zrezygnowałem. Hektarów nie jest dużo, mam dobry opryskiwacz dość nowy, widziałem jak go żre, wolę męczyć dalej starego MXa. Ten rok był dziwny. Trochę może spanikowałem, brałem co było. Na pierwszą dawkę ma pójść saletromag 200 kg. Na koniec krzewienia wysiewamy drugą dawkę. Saletra z Anwilu w tym roku w ilości 250 kg. Tak żeby na strzelanie w źdźbło nawóz był już rozpuszczony. Na jesieni miał być dawany Dr Green zboża i amonowy octan cynku. Plan był siać koniec września ale lało i wyszła prawie połowa października. Nie było już co odżywiać. Będę chciał to dać wczesną wiosną z dodatkiem 1000 gram fosforu. Do T1 Dr Green zboża, 0,2 Adob molibden i 50 gram boru. Na próbę mam zamiar dolać litr Megafolu. Na T2 mangan cynk molibden bor litr Megafolu i krzem. Prawdopodobnie pójdzie Optysil, ze względu że można go mieszać, nie waży mi się. Pracuje na etacie i nie będzie czasu na większe manewry. Na kłos będę chciał dać dr green quality. Badania na zawartość mikroelementów mam zrobione. Bor niski, reszta średnia/wysoka

3 dawki azotu nie dajesz ? To tak dość skromnie z azotem przy wysokich plonach , jaki przedplon ? 

Opublikowano (edytowane)
12 godzin temu, tytanowyJanusz napisał:

Kwas ortokrzemowy niestety trochę kosztuje. To największy minus. Mam badanie kilku form krzemu, ale badanie trwa i przed końcem nie mogę nic publikować 

7 minut temu, masa24 napisał:

Trochę chodzi mi to po głowie ale jakoś nie pasuje mi to przy pierwszych dawkach i mrozu się boje przy przechowywaniu 😊

3 dawki azotu nie dajesz ? To tak dość skromnie z azotem przy wysokich plonach , jaki przedplon ? 

Nie sieję. Największa produktywność nawozów w badaniach to okolice 120 kg N. Przyszły rok nie widzę w jakiś super barwach więc nie szalejemy. Przedplon rzepak, plon w zależności od pola od 4 do 5,5 tony. Wiosną zrobię badanie na azot glebowy. Jeśli wyjdzie sensowna ilość tak zostanie.

Edytowane przez STIG13
  • Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

@STIG13 bzdura z korozja opryskiwacza - jak dbasz tak masz. Fakt pilmeta polskiego na belce brało, ale rozlał setki ton bez jej wymiany (przy różnicy cen między saletra mam parę nowych belek) . Obecnie leje Lemkenem i korozji na belce nie uświadczysz - widocznie za***iste opryskiwacze  pod względem malowania bo u znajomych też chodzą w RSM i jest spoko. 

Stosowałeś już ten megafol?? 

Brałem na jesień biofol bodajże to może ten sam producent. 

Edytowane przez Tomek90
Opublikowano (edytowane)

Ja mam krukowiaka i było nie fajnie. Może gdybym miał myjkę na gorącą wodę to by nie było problemu. Wszystko kwestia ilości. Jakbym miał więcej to też bym lał rsm. A tak, opryskiwacza na razie szkoda, a mx-a z unii już nie szkoda. Wiadomo że to nie obrazek żeby się na nie przyglądać. Ale ja nawet jednego samochodu rsm bym nie zużył.

Megafol robi firma Valagro. Teraz chyba przejęła ich syngenta. Używałem go do tej pory w tytoniu 

Edytowane przez STIG13
Opublikowano

9 listopada siałem pszzenice ozimą po kukurydzy i do tej pory nie powschodziła , w ziemi troszke korzonka póścila co niektóra , czy to jeszcze powschodzi przy takiej pogodzie jak teraz mamy czy trzeba mysle na wiosne żeby jarą to przesiewać ? 

Opublikowano (edytowane)
26 minut temu, SawekBraczyk napisał:

Agrosorb czy ten Megafol lepszy ? 

Składem zdecydowanie megafol. Agro sorb zielony to tylko aminokwasy 

Edytowane przez STIG13
Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, STIG13 napisał:

Ja mam krukowiaka i było nie fajnie. Może gdybym miał myjkę na gorącą wodę to by nie było problemu. Wszystko kwestia ilości. Jakbym miał więcej to też bym lał rsm. A tak, opryskiwacza na razie szkoda, a mx-a z unii już nie szkoda. Wiadomo że to nie obrazek żeby się na nie przyglądać. Ale ja nawet jednego samochodu rsm bym nie zużył.

Megafol robi firma Valagro. Teraz chyba przejęła ich syngenta. Używałem go do tej pory w tytoniu 

Może i tak detal rsm w sumie drogi jest. Myć trzeba czy rozsiewacz czy opryskiwacz ale powiem ze ten pierwszy szybciej zgnije od nawozu. 

Nie mieliśmy wcześniej rozmowy ze ty nie stosujesz aminokwasow?? Bo mi tam nawet jakąś listę wysyłałeś. 

Osobiście chciałbym na wiosnę spróbować natural crop, agro sorb i Calcorium czy jakoś tak z procam. 

Amonowy octan cynku w Dominic cresco z chemirolu?? Nie do krzewi to zbytnio pszenicy?? Bo do tego stosowany wiosna przeważnie. 

Edytowane przez Tomek90
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Przez sports2011
      Witam , mam pytanie pszenica od kolanka w górę idzie w bok zamiast wptost oraz kłosy są poskręcane . Nigdy nie miałem takiego przypadku i nie wiem czy to objaw choroby czy oprysk jakiś zaszkodził ?

• Przez Siwecki97
      Witam, 
      Praktykował ktoś dużą ilość azotu w roztworze na nawożenie dolistne pszenicy po przekwitnieniu? Jeśli tak to jaka ona była i czy nie popaliło to flagowki oraz kłosa. Z góry dziękuję za odpowiedzi ☺️
  • Dodaj nową pozycję...
v