Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Skoro jęczmień rośnie bez PK to pszenica też urośnie, koniec pażdziernika to normalny termin , w dzisiejszych czasach , skoro jęczmień daje 7 ton to pszenicy może być 9, i bez problemu ją sprzedasz ,

Opublikowano
11 minut temu, wojak1986 napisał:

Nie róbcie sobie jaj macie dobry przedplon i ile pod warzywa npk pół tony czy koło tego później opowieści. Zasiej zboże 3 razy i opowiadaj historię 

3 lata zboże po zbożu to jest patologia a nie rolnictwo i nie ma co rozmawiać o plonach.

6 minut temu, miwigos napisał:

Skoro jęczmień rośnie bez PK to pszenica też urośnie, koniec pażdziernika to normalny termin , w dzisiejszych czasach , skoro jęczmień daje 7 ton to pszenicy może być 9, i bez problemu ją sprzedasz ,

W teorii może i tak, w praktyce tak kolorowo nie bywało. Ze sprzedażą jęczmienia nie ma żadnego problemu.

Opublikowano

Jęczmień tylko na pasze , prywatnie niema szans jedynie do mieszalni, u mnie pszenica lepsza

Opublikowano
oregano napisał:

11 minut temu, wojak1986 napisał: Nie róbcie sobie jaj macie dobry przedplon i ile pod warzywa npk pół tony czy koło tego później opowieści. Zasiej zboże 3 razy i opowiadaj historię  3 lata zboże po zbożu to jest patologia a nie rolnictwo i nie ma co rozmawiać o plonach.  

w mojej wiosce dopiero zaczynają nieśmiało siać rzepak a do tej pory były same zboża więc dziwisz się że 3 lata zboże po zbożu to co powiesz jak całe dekady było siane żyto pszenzyto i owies

Opublikowano (edytowane)

W tamtym roku po burakach cukrowych zasiałem pszenicę ozimą 26.11.2022. Akurat zaraz przyszedł mróz i praktycznie cały grudzień był mroźny to szpilka wyszła z ziemi w marcu 2022. Po pryzmie i jedna poprzeczka zasiałem jarą rosła bez regulacji. Zimowa oddała ~ 4,5 T/ha, jara ewidentnie lepiej dużo wyższa, większe kłosy. Fakt sucha i zimna wiosna, wydaje mi się że nie potrzebnie zrobiłem regulację bo i jara po regulacji (drugie pole też po burakach) też jakoś nie mogła się od ziemi oderwać tu plon ~5,5 T/ha. Sąsiad mi powiedział że jeszcze tak niskiego zboża nie widział i nic z tego nie będzie.

Dzięki Twojemu doświadczeniu ze środkiem bacara@yacenty  zastosowałem w dawce zalecanej - odpowiedniej na pszenicę po burakach ale już siana 22.10.2022. Przy siewie we wrześniu na pewno trzeba zastosować odpowiednią. 

Edytowane przez Norman
Opublikowano
48 minut temu, Piffpaff napisał:

w mojej wiosce dopiero zaczynają nieśmiało siać rzepak a do tej pory były same zboża więc dziwisz się że 3 lata zboże po zbożu to co powiesz jak całe dekady było siane żyto pszenzyto i owies

Każdy robi jak uważa, tylko niech później nie narzekają, że plony mają po 2-3 tony.

• Root Admin
Opublikowano
51 minut temu, miwigos napisał:

Jęczmień tylko na pasze , prywatnie niema szans jedynie do mieszalni, u mnie pszenica lepsza

u nas jary jęczmień to przede wszystkim browar, a to jednak fanie wychodzi finansowo.

43 minuty temu, Norman napisał:

Za twoją radą @yacenty Bacara poszła w dawce 0,6 na pszenicę po burakach ale już siana 22.10.2022. Chociaż przy późnym siewie to może by te 0,45-0,5 wystarczyło. Przy siewie we wrześniu na pewno za mało.

Ja takich rad nie udzielałem 🙂

Opublikowano
12 minut temu, oregano napisał:

Każdy robi jak uważa, tylko niech później nie narzekają, że plony mają po 2-3 tony.

Żadna patologia. Mnie mały areał ogranicza. Obornik daje co roku i nawożenie też jest. Też mi wielki wyczyn zebrać 7 ton z 2-3 klasy łatwej w uprawie. Na 6 klasie daje kilka lat z rzędu obornik i wapno i co tam lepszego od kukurydzy urośnie 

• Like 2
Opublikowano
51 minut temu, wojak1986 napisał:

Żadna patologia. Mnie mały areał ogranicza. Obornik daje co roku i nawożenie też jest. Też mi wielki wyczyn zebrać 7 ton z 2-3 klasy łatwej w uprawie. Na 6 klasie daje kilka lat z rzędu obornik i wapno i co tam lepszego od kukurydzy urośnie 

Po co co roku wapno na 6 klasie? Piachy odkwasza się bajecznie łatwo. Zakwaszają się też łatwiej, no ale tam się znów tyle nawozu nie sypie.

Opublikowano
1 godzinę temu, wojak1986 napisał:

A gdzie napisałem, że to wielki wyczyn? Nie zrozumiałeś mojej wypowiedzi i się rzucasz. Dla mnie istnieje graniczna data, po której nie sieję pszenicy bo lepiej mi wtedy wychodzi jęczmień jary. Wolę zebrać 7 ton jęczmienia przy niskich nakładach, niż pędzić na siłę pszenicę i zebrać też 7 ton. I to wszystko

Opublikowano

W każdych badaniach piszą że lepiej jest siać nawet bardzo pózno  zboże ozime niż jare . W twoim wypadku broni cię jeszcze dobra klasa gleby gdzie ta woda tak szybko nie zniknie z gleby , więc możliwe że te wiosenne zasiewy  ci się sprawdzają , ja jak siałem jeszcze jare to jednak wolałem siać pszenice jarą niż jęczmień , bo jednego czy drugiego urosło 4-6 ton przy identycznym nawożeniu i uprawie , a pszenica zawsze jest droższa i do tego nie musiałem  na magazynie robić jakiś przegródek , tylko sypałem wsio na jedną kupę .

Opublikowano
2 godziny temu, Norman napisał:

W tamtym roku po burakach cukrowych zasiałem pszenicę ozimą 26.11.2022. Akurat zaraz przyszedł mróz i praktycznie cały grudzień był mroźny to szpilka wyszła z ziemi w marcu 2022. Po pryzmie i jedna poprzeczka zasiałem jarą rosła bez regulacji. Zimowa oddała ~ 4,5 T/ha, jara ewidentnie lepiej dużo wyższa, większe kłosy. Fakt sucha i zimna wiosna, wydaje mi się że nie potrzebnie zrobiłem regulację bo i jara po regulacji (drugie pole też po burakach) też jakoś nie mogła się od ziemi oderwać tu plon ~5,5 T/ha. Sąsiad mi powiedział że jeszcze tak niskiego zboża nie widział i nic z tego nie będzie.

Dzięki Twojemu doświadczeniu ze środkiem bacara@yacenty  zastosowałem w dawce zalecanej - odpowiedniej na pszenicę po burakach ale już siana 22.10.2022. Przy siewie we wrześniu na pewno trzeba zastosować odpowiednią. 

Podstawa, jaką odmianę ozimą siałeś końcem listopada ?

Opublikowano
1 godzinę temu, JanKrzysztof napisał:

Po co co roku wapno na 6 klasie? Piachy odkwasza się bajecznie łatwo. Zakwaszają się też łatwiej, no ale tam się znów tyle nawozu nie sypie.

Z pH 4 jednym rzutem też sprawy się nie załatwi 

1 godzinę temu, losktos napisał:

Pewnie więcej szkodzisz tym corocznym wapnowaniem niż pomagasz

Morawica to nie kreda czy tlenek. Poza tym widzę co rośnie obok i tam już nic nie zaszkodzi. Jak czytam na czym tu ludzie gospodarują to jest dopiero banał, piach to pH i materia organiczna a i tak 2-3 tygodnie suszy robi pustynię 

Opublikowano

@boogie7 Euforia. W 2020 siana po burakach koniec października oddała ~ 8 T/ha, brak regulacji, ale wtedy listopada i grudzień nie były tak mroźne i do końca roku miała 3-4 liście.

W tym zasiałem też Euforię - 3kl. i Arkadię trochę 3 reszta 4-5 kl ziemi.

Opublikowano
13 godzin temu, yacenty napisał:

u nas jary jęczmień to przede wszystkim browar, a to jednak fanie wychodzi finansowo.

Browar po buraku = wysokie białko, nawt przy nawożeniu 51N, czyli 150 kg saletry

• Root Admin
Opublikowano

Ee tam, mam kolegów co sieją właśnie browar po buraku i zawsze im ten browar wychodzi. Skoro byłoby to trudne to by w to nie szli i nie mówimy tu o 3-5ha browaru tylko bardziej o rząd wielkości większych uprawach. Kolega siał co roku 30-40ha buraka i tak samo jęczmienia browarnego.

W tym roku przeszedł na kukurydze, bo coś tam nie pykło z kontraktem na buraka.

Opublikowano

Duże znaczenie ma woda i temperatura wiosną, co warunkuje uwolnienie azotu z liści. Tak samo zagospodarowanie liści. Dlatego powstają różnice że u jednego wychodzi a u drugiego nie

Opublikowano

Mam trochę zapasu Prochlorazu i tebu, tak się zastawiam jak najlepiej wykorzystać to w zabiegach T1-T3 i z czym połączyć, żeby miało sens ?

T1 - duet na start   ?

T2 - priaxior 0,75 + 125 g tebu  ?

T3 - prochloraz 300g +  .. ?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Przez sports2011
      Witam , mam pytanie pszenica od kolanka w górę idzie w bok zamiast wptost oraz kłosy są poskręcane . Nigdy nie miałem takiego przypadku i nie wiem czy to objaw choroby czy oprysk jakiś zaszkodził ?

• Przez Siwecki97
      Witam, 
      Praktykował ktoś dużą ilość azotu w roztworze na nawożenie dolistne pszenicy po przekwitnieniu? Jeśli tak to jaka ona była i czy nie popaliło to flagowki oraz kłosa. Z góry dziękuję za odpowiedzi ☺️
  • Dodaj nową pozycję...
v