Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
15 godzin temu, tytanowyJanusz napisał:

Bo prochloraz jest po prostu słaby, zobacz na tą tabelkę 👇

Lepiej zastosować w kolejnym zabiegu ?

"Jeden z etapów tego projektu dotyczył oceny wrażliwości Fusarium spp. na dostępne substancje czynne fungicydów. .....Najlepiej w tym doświadczeniu poradził sobie prochloraz (notowano 95-proc. ograniczenie wzrostu grzybni). W grupie triazoli najsilniejsze działanie hamujące na wzrost wszystkich badanych gatunków grzybów wykazał protiokonazol (90 proc.), a następnie metkonazol (88 proc.) oraz tebukonazol (76 proc.). Najsłabiej wypadły: azoksystrobina (jedynie 31 proc.) oraz tiofanat metylu (19 proc.)"

Opublikowano
9 godzin temu, VonVegans napisał:

Jeden orze,drugi za d*pą sieje,to zamarza i nie wiem czy Choroszcz nie powinna się tym zainteresowac

Nie wiem o co Ci chodzi, dobrze robią , zima na dobre jeszcze nie przyszła , dużo buraka do wykopania jeszcze zostało, żebyś Ty do tego szpitala nie trafiła

Opublikowano

Też myślę że jeśli już teraz sieją to zdecydowanie lepiej orać i za d*pą siać , niż siać w takie orane wcześniej i teraz powierzchownie jest ziemia trochu zmarznięta , a co za tym idzie robiły by się grudy przy siewie 

14 godzin temu, FarmerDyzio napisał:

cenowo unix też robi robotę

Jeśli wierzyć tej tabelce to przy dawce 0,5- 0,6 kg/ ha , to wychodzi 90 -110 zł , a 1,2 litra prochlorazu  koszt ok 80 zł , i jeśli faktycznie ta dawka ponad dwukrotnie lepiej sobie poradzi z podstawą niż prochlorazu , to nawet nie ma o czym dyskutować.

• Root Admin
Opublikowano

fenpropidyna na mączniaka i jakiś triazol na choroby liści a poza tym jako dopełnienie i unixa i fenpropidyny. zależy od reszty planu albo tebukonazol albo metkonazol.

Opublikowano
10 godzin temu, mysza103 napisał:

To raczej źle wykoszona musi być ta pszenica że tyle samosiewów że uduszą rzepak

Od odmiany zależy bo na jednym polu miałem zasiane 2 odmiany i jedna się osypywała a druga nie.

Opublikowano
1 godzinę temu, barney napisał:

"Jeden z etapów tego projektu dotyczył oceny wrażliwości Fusarium spp. na dostępne substancje czynne fungicydów. .....Najlepiej w tym doświadczeniu poradził sobie prochloraz (notowano 95-proc. ograniczenie wzrostu grzybni). W grupie triazoli najsilniejsze działanie hamujące na wzrost wszystkich badanych gatunków grzybów wykazał protiokonazol (90 proc.), a następnie metkonazol (88 proc.) oraz tebukonazol (76 proc.). Najsłabiej wypadły: azoksystrobina (jedynie 31 proc.) oraz tiofanat metylu (19 proc.)"

Tak, prochloraz świetnie się sprawdza w T3

1575817258_t3substancje.PNG.5ef0c3c99211cea4f17d578217be9e96.png

Opublikowano
8 minut temu, yacenty napisał:

fenpropidyna na mączniaka i jakiś triazol na choroby liści a poza tym jako dopełnienie i unixa i fenpropidyny. zależy od reszty planu albo tebukonazol albo metkonazol.

Protio dawałeś kiedyś na pierwszy strzał?

Opublikowano

0,8 delaro + 0,5kg unix teraz będzie trzeci sezon jak to stosuję, około 200zł na hektar. Zabieg petarda na grzyby.

Protiokonazol jak ma 12-14 stopni to jest dobrze, w połowie kwietnia takie temperatury to nie problem.

Opublikowano
VonVegans napisał:

U nas dziś jeden farmer sieje pszenicę

U nas koleś dopiero zaczął siewy pszenicy po burakach, a jest tego ponad 500 ha 😉

Opublikowano
32 minuty temu, oregano napisał:

0,8 delaro + 0,5kg unix teraz będzie trzeci sezon jak to stosuję, około 200zł na hektar. Zabieg petarda na grzyby.

Protiokonazol jak ma 12-14 stopni to jest dobrze, w połowie kwietnia takie temperatury to nie problem.

Obecnie koszt takiego,zestawu to 260-270 zł. I przy takiej kombinacji nie ma ochrony przed maczniakiem. Zamiast delaro można dać priotokonazol solo + fenpropidyna i tak jak pisze @yacenty koszt wyjdzie ok 230zl. 

Yacenty, w jakiej fazie robisz T1? Jedziesz razem z regulacją R1, czy wczesniej?

• Root Admin
Opublikowano

To wszystko zależy, staram się razem ale czasem trzeba rozdzielić czasem nawet na różnych odmianach różnie.

A co do kosztów to we wrześniu zrobiłem przetarg i chłopaki mocno bili cenę, tym bardziej ze płatność była gotówkowa.

Opublikowano
8 minut temu, odrion napisał:

Obecnie koszt takiego,zestawu to 260-270 zł. I przy takiej kombinacji nie ma ochrony przed maczniakiem. Zamiast delaro można dać priotokonazol solo + fenpropidyna i tak jak pisze @yacenty koszt wyjdzie ok 230zl. 

Yacenty, w jakiej fazie robisz T1? Jedziesz razem z regulacją R1, czy wczesniej?

Zamawiałem chemię jakoś we wrześniu, Delaro 5l po 850zł, Unix brałem po 1kg bo tylko takie były dostępne jak zamawiałem i płaciłem po 170zł. Zabieg wychodzi jakieś 220zł, rok temu było poniżej 200zł, teraz nie wiem jak to cenowo wygląda możliwe, że więcej. Zależy kto ma jakie rabaty.

Mączniaka na polu to już z 5 lat nie widziałem, u mnie to się sprawdza i jestem zadowolony. Pewnie można zrobić to równie skutecznie i zejść z ceną zabiegu o te 30-50zł na hektarze, ale skoro to się sprawdza to nie zamierzam kombinować.

Opublikowano

A jak czekają do wiosny to ile max 3 tony, skoro ozima tylko 4 tony

Opublikowano (edytowane)

U mnie w okolicy jara pszenica to absolutna rzadkość. Niektórzy siali po trochu, żeby mieć swoje jare ziarno, gdyby ozime wymarzło, ale i oni dali sobie spokój po ostatnich lekkich zimach. Z jarych to głównie jęczmień i kukurydza ze zbóż, kiedyś było nasiane więcej owsa, ale jego też coraz mniej. Słaba cena i susze wytrzebiły go z pól. Po wcześnie kopanych burakach sieją pszenicę/pszenżyto, a po późnych wykopkach jęczmień jary bądź kukurydzę.

Edytowane przez JanKrzysztof
Opublikowano

Czym robić poprawkę wiosną? Axial? Pszenica siana 12.10 a dwa tygodnie później poszedł expert met + dff i tylko rzepak nie padł ( on póki co głównie był I jest) reszta chwastów w 99% padła. Aktualnie już mrozy jak widać na zdjęciu ale 3 tyg była temperatura dobra a rzepak jak był zielony tak jest. Reszta chwastów była mniejsza i mogę powiedzieć że to co było padło 

Screenshot_20221120-142334_Gallery.jpg

Opublikowano
2 minuty temu, miwigos napisał:

Jęczmień jary da mniej niż późno siana pszenica ozima

Mniej kilogramów czy złotówek? Sieję jęczmień po późnych warzywach, powiedzmy, że jak do 20-25 pażdziernika nie mam możliwości wsiać pszenicy to sieję jęczmień. Bez PK, azotu max 150kg saletry na szpilkę, bywało że odpuszczałem całkowicie t1 albo idzie budżetowo, r1 wychodzi drogo, bo idzie medax w pełniej dawce, ale za to chwasty tylko dwuliścienne za kilkadziesiąt złotych, t2 budżetowa, t3 brak. Plon 7+. Fakt, że ziemie bardzo dobre.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Przez sports2011
      Witam , mam pytanie pszenica od kolanka w górę idzie w bok zamiast wptost oraz kłosy są poskręcane . Nigdy nie miałem takiego przypadku i nie wiem czy to objaw choroby czy oprysk jakiś zaszkodził ?

• Przez Siwecki97
      Witam, 
      Praktykował ktoś dużą ilość azotu w roztworze na nawożenie dolistne pszenicy po przekwitnieniu? Jeśli tak to jaka ona była i czy nie popaliło to flagowki oraz kłosa. Z góry dziękuję za odpowiedzi ☺️
  • Dodaj nową pozycję...
v