Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
5 godzin temu, SawekBraczyk napisał:

Pany widzę trochę mszyc na pszenicy . Pryskać czy olać ? Chętnie bym to olał bo z samym tylko Inazuma lecieć tak nie bardzo . Ostatnio i tak przy herbicyd dodawałem bo już coś było ale znowu jechać , walka z wiatrakami ? Chyba oleje to . 

Nie wiem ile ich masz ale pogoda jest jaka jest i ja mimo późnego siewu będę robił druga rundę inazumą. 

Opublikowano (edytowane)
44 minuty temu, masa24 napisał:

ostatnio rzepak, nigdy nie bylo czegos takiego, trawy ani ugoru nei bylo

no to nie wiem. dla mnie szukałbym w wapnie albo magnezie. kup helige płyn i sprawdź w tych okienkach na szybko..

Edytowane przez rozal22
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, odrion napisał:

Nie wiem ile ich masz ale pogoda jest jaka jest i ja mimo późnego siewu będę robił druga rundę inazumą. 

Też na piątek się nastawiam na oprysk po raz drugi. Byłem dziś na polu to robactwa latającego , skaczącego i innych wszelakiej maści jest dużo , a niczego tak się nie boje jak mszycy zainfekowanej wirusem na jesieni siedzącej w zbożach , tym bardziej że cały tydzień ma być słonecznie i ciepło, a dla robactwa to woda na młyn 

Edytowane przez mysza103
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, masa24 napisał:

Nie. BELKAR kliper 

Spróbuj dać dużo manganu. Robiłeś badania? Może jest wręcz odwrotnie i w tych placach masz aktualnie w górnej warstwie zbyt wysokie pH. Mi to trochę przypomina niedobory manganu

Edytowane przez STIG13
Opublikowano

Mi dziś ma przyjść bacara i będę pryskał na zbóża w fazach od 1 do 3 liści w zależności od pola bo w różnych dniach siane ale głównie 1 i 2 liść . Trochę boję się że jest późno bo zaraz listopad i może być zimno a jestem na wschód od Warszawy 100km. 

Opublikowano
1 godzinę temu, STIG13 napisał:

Spróbuj dać dużo manganu. Robiłeś badania? Może jest wręcz odwrotnie i w tych placach masz aktualnie w górnej warstwie zbyt wysokie pH. Mi to trochę przypomina niedobory manganu

Pisał przecież wcześniej , ż w tamtym roku i dwa lata temu wapnował , to chyba wiedział jakie ma pH skoro się zdecydował wapnować i wapnowaniem  zapewne nie podniósł pH do jakiegoś bardzo wysokiego pH 

Zresztą tu masz pH 7,4 - 7,6  i na jesieni żadnych micro nie daje ,i łan raczej jest jednolity, dopiero wiosną idzie profilaktycznie 2 x mangan , ale nawet u tych co nawet nie wiedzą co to są microelementy , też nie widać wzrokowo niedoborów.

To zdjęcie zrobione co prawda tydzień temu , więc teraz jest sporo większa 

IMG_20221023_124337.jpg

Opublikowano

patrzyłem tylko na szybko, niedobór manganu pojawia się głównie na glebach lżejszych. Dwa razy wapnowane mogło to spowodować jeżeli to lżejsza gleba. Chyba że nie, nie czytałem dokładnie

Opublikowano
1 godzinę temu, hardkor113 napisał:

Bo oprysk spóźniony.Najlepiej wykonać go na pierwszy lisc

Na miotłę poprawka? Co to opowiadacie. Dwuliścienne to jeszcze może.

Samsung123321

Tak, możesz, pora roku jest odpowiednia. Nie ma suchej gleby to nie czekaj.

Opublikowano (edytowane)
11 minut temu, Tomek90 napisał:

4 liść to późno i mietła pewnie będzie na wiosnę po zabiegu expertem w tak później fazie. Bynajmniej kiedyś tak u ojca było, bo czekał na pełne wschody na glinie. 

Ja w zeszłym roku pryskałem gdzieś po 3-liściu Boxer i Expert, miotła tylko pojedyncze wiechy, nie wykluczone że nawet ze w schodów wiosennych. Więc zabieg wiosenny w zamian za brak jesiennego, bezcelowy. Każdy robi jak uważa. Lepszy Axial na wiosnę? Nie ma gwarancji.

Edytowane przez metrax12
Opublikowano
1 godzinę temu, metrax12 napisał:

Ja w zeszłym roku pryskałem gdzieś po 3-liściu Boxer i Expert, miotła tylko pojedyncze wiechy, nie wykluczone że nawet ze w schodów wiosennych. Więc zabieg wiosenny w zamian za brak jesiennego, bezcelowy. Każdy robi jak uważa. Lepszy Axial na wiosnę? Nie ma gwarancji.

U mnie Axial zawsze czyścił, tak samo jak przeklinany Huzar czego nie mogę powiedzieć np o Nomadzie czy Atlantisie. 

Robię Expert na szpilkę do 2 liścia max, czy sucho czy przymrozek czysto, nigdy na jednoliścienne nie poprawiałem, a przypadek jeden właśnie jak ojciec kiedyś opóźnił zabieg i miotła poszła. 

Opublikowano
1 godzinę temu, Tomek90 napisał:

U mnie Axial zawsze czyścił, tak samo jak przeklinany Huzar czego nie mogę powiedzieć np o Nomadzie czy Atlantisie. 

Robię Expert na szpilkę do 2 liścia max, czy sucho czy przymrozek czysto, nigdy na jednoliścienne nie poprawiałem, a przypadek jeden właśnie jak ojciec kiedyś opóźnił zabieg i miotła poszła. 

No to jestem w szoku. Huzar działa a Atlantis nie? To chyba macie inny klimat. Bo według mnie powinno być na odwrót. Tylko jeszcze o jaki Huzar i jaki Atlantis chodzi? Atlantis był "zaprojektowany" pod kątem najskuteczniejszego zwalczania miotły, czego nie można powiedzieć o Huzarze. Do tego został wprowadzony później na rynek.

To że Expert przepuścił miotłę oznacza, że mógł być to tylko zbieg okoliczności.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Przez sports2011
      Witam , mam pytanie pszenica od kolanka w górę idzie w bok zamiast wptost oraz kłosy są poskręcane . Nigdy nie miałem takiego przypadku i nie wiem czy to objaw choroby czy oprysk jakiś zaszkodził ?

• Przez Siwecki97
      Witam, 
      Praktykował ktoś dużą ilość azotu w roztworze na nawożenie dolistne pszenicy po przekwitnieniu? Jeśli tak to jaka ona była i czy nie popaliło to flagowki oraz kłosa. Z góry dziękuję za odpowiedzi ☺️
  • Dodaj nową pozycję...
v