Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Moim skromnym zdaniem protiokonazol sobie z podstawą zdzbła zbyt dobrze nie radzi , bo na ogół jak trzeba pryskać na podstawę to nie ma odpowiedniej temperatury , a jak chcąc poczekać na temperaturę , to znowu już jest za pózno na podstawę , tak że na T1 w większości ostatnich lat lepiej dać prochloraz niż protiokonazol , bo po prostu taka jest pogoda jaka jest 

A pisząc Unix mam oczywiście na myśli mieszaninę z tebu , bądz tebu poprawić jak się zrobi odpowiednia temperatura do dobrego działania

Edytowane przez mysza103
Opublikowano
Dastan napisał:

Ile dawać DFF w mieszaninie z CTU ? Pójdzie na 1-2 liść. Niby w zaleceniach nawet do 0.3l , ale widze że dajecie 0.2l w mieszaninach. W tamtym roku dalem 0.2 + 1.5 ctu i czysto do żniw. 

w tym roku dałem 0.3l dff na 2 liść i pszenica zrobiła się jasno zielona w rok temu też 0.3 ale już na 3 pełny liść i problemu nie było. Za rok dam max 0.2 dff jak trafie znowu na 2 lisc

logan3512 napisał:

Sam chlorotoluron w dawce 2 litry zwalczy miotłę i chabra?

Przy wilgotnej ziemi miotle zwalczy

mysza103 napisał:

Jak zboże po zbożu to 1 litr prochlorazu+ 1 litr tebukonazol , a jak po rzepaku to po 0,8 litra jednego i drugiego , choć w tym roku myślę kupić trochę UNIXa i przejechać na każdej działce po 1-2 przejazdy (0,5 - 1 ha)bo tak mi akuratnie zostaje że i tak muszę dojezdżać , to te końcówki porobię UNIXEM i było by porównanie czy będzie coś lepiej czy nie , bo do tej pory jest zazwyczaj dobrze , ale porównania na razie jednak nie robiłem 

10 minut temu, 6MaaJsTeR9 napisał:

W takim razie powiedz jakie i ile substancji dajesz na T1

3 lata dawałem prochloraz na t1 1l w pszenicy po pszenicy I mimo podwójnego skracania zawsze coś leżało ale w tym roku dałem 0.6 unix+ 0.7l tebu i skróciłem 1x i wszystko stało do żniw a sypalo pod 7t więc w przyszłym roku tylko unix

Opublikowano
22 godziny temu, Mostowiak napisał:

IMG_20221022_122036_8.jpg

Wszystko jest OK.

4 godziny temu, czesterP napisał:

Co będzie lepsze na bodziszki w pszenicy Bizon czy Bacara trio?

A to masz problem tylko z bodziszkiem? Innych chwastów nie ma? Bo jeśli tak, to te 2 rozwiązania może będą za słabe. Na poprawkę jak coś, masz metsulfuron i halauksyfen. A pod kątem bodziszka, rozwiązania porównywalne. Patrz też na inne chwasty.

Opublikowano (edytowane)
44 minuty temu, Piffpaff napisał:

3 lata dawałem prochloraz na t1 1l w pszenicy po pszenicy I mimo podwójnego skracania zawsze coś leżało ale w tym roku dałem 0.6 unix+ 0.7l tebu i skróciłem 1x i wszystko stało do żniw a sypalo pod 7t więc w przyszłym roku tylko unix

To ja skracam raz zależnie od pogody od 1,2 do 2 litrów CCC , i ewentualnie jak jest maj przekropny to poprawiam niektóre działki 0,15 - 0,2 litra modusa czy modanu i przy 170-190 N jak nie ma przed żniwami nawałnic , to łan prawie w 100% stoi . Tego roku raczej nie liczę , bo poszło tylko po 1 litrze CCC , ale co miało położyć jak u nas była susza i kosiło się 5-6 ton pszenicy , Nieliczne kawałki dawały więcej , a były kawałki gdzie było poniżej 5 ton , gdzie w ostatnich latach normą był plon 7-9 ton  z średnią dochodzącą do8 ton . 

A i dopiszę jeszcze jedno , w skracaniu żeby idealnie to zadziałało to słowo klucz jest termin tego zabiegu , 

Edytowane przez mysza103
Opublikowano
2 godziny temu, metrax12 napisał:

Wszystko jest OK.

A to masz problem tylko z bodziszkiem? Innych chwastów nie ma? Bo jeśli tak, to te 2 rozwiązania może będą za słabe. Na poprawkę jak coś, masz metsulfuron i halauksyfen. A pod kątem bodziszka, rozwiązania porównywalne. Patrz też na inne chwasty.

Pewnie że są ale kupiłem ziemię na której usługowo kosiłem i było mase bodziszków a mam resztki i bizona i bacary i nie wiem co załatwi lepiej

Opublikowano

Teraz się wpatrzyłem w ta zdjęcie w powiększeniu , to tam nic złego na razie się nie dzieje . Na pierwszy rzut oka myślałem że pszenica jest powyjadana , a ona dopiera zaczyna szpilkować i w tych dziurkach też normalnie szpilkuje , więc póki co to raczej nic złego się z nią nie dzieję , tylko sprubuj przuważyć czy jakieś ptaki tam się zlatują , bo skoro piszesz że na 3/4 pola są takie ślady to musiało by tych ptaków być opór

Opublikowano

Czy ktoś daje na R1 medax z ccc? Jeżeli tak to jakie dawki? Oczywiście przy założeniu że są deszcze na horyzoncie. Rozważam 0.5l medaxu i 0.8 CCC i poprawka moddusem 0.2-0.3 po ok 1.5 -2 tyg na drugie kolanko. 

Opublikowano
50 minut temu, Rafiozo napisał:

U mnie też wrony, gołębie, 3 ha pszenicy siałem drugi raz, a tak przy okazji jest coś na ptaki, bo na paru działkach mam z nimi problem.

za***isty problem u mnie z tym też i staram się siać jak już okolica sieje a ostatnio widziałem białe nitki porozwijane po polach do odstraszania ale to coś daje to nie wiem.

Opublikowano
6 godzin temu, waldeko napisał:

witam będę stosował w euforii cherbicyd Triniti. Pszenica po rzepaku bez orkowo. Czy warto dodać trochę gleanu

Trinity to dobry srodek i sam powinien zwalczyć samosiewy. Ale nie jest az tak skuteczny na samosiewy jak glean. Pytanie jak wygląda pole, ile było uprawek, czy są samosiewy na wierzchu. Jak chcesz mieć pewność to te 8g gleanu nie zaszkodzi dać. 

Opublikowano
2 godziny temu, wcior napisał:

Chodzi o chwasty? Mam miejsca gdzie jest wysyp gorczycy polnej, poza tym standardowe zachwaszczenie 

To teraz na jesień? Ile pszenica ma liści? Na Chwastox trzeba temperatury, co prawda nie jest jakoś bardzo zimno, ale... 

23 godziny temu, jan88 napisał:

czy wystarczy na miotłe dać 0,25l mertil600 sc ?

Już była mowa, że min 120 g flufenacetu.

• Thanks 1
Opublikowano
odrion napisał:

6 godzin temu, waldeko napisał:

witam będę stosował w euforii cherbicyd Triniti. Pszenica po rzepaku bez orkowo. Czy warto dodać trochę gleanu

Trinity to dobry srodek i sam powinien zwalczyć samosiewy. Ale nie jest az tak skuteczny na samosiewy jak glean. Pytanie jak wygląda pole, ile było uprawek, czy są samosiewy na wierzchu. Jak chcesz mieć pewność to te 8g gleanu nie zaszkodzi dać. 

dzięki za podpowiedź. dołożyłem około 10 gr. dla pewności

Opublikowano
7 godzin temu, wcior napisał:

Chwastox o tej porze to dobry wybór? Ewentualnie co mogę dać innego mając na uwadze, że w następnym roku będzie owies?

zachciewa się nielegalnych substancji- toż to na wiosnę jest a nie na jesień, ale już niedługo- dobroduszny eurokołchoz zadba aby dobre kary przywalić za byle głupotę... https://www.agrofoto.pl/produkcja-roslinna/ochrona-roslin/elektroniczny-rejestr-zabiegow-srodkami-ochrony-roslin-wymog-ktory-uprzykrzy-zycie-rolnikom,124526.html

4 godziny temu, Rafiozo napisał:

U mnie też wrony, gołębie, 3 ha pszenicy siałem drugi raz, a tak przy okazji jest coś na ptaki, bo na paru działkach mam z nimi problem.

kawałek pola w mieście, 1/3 z 2ha to samo od początków dzierżawy lub wcześniej. Od 3 lat wzgl. spokój (ptaki są ale już nie sieję drugi raz)- sieje normalnie w optymalnym, ale dodatkowo felerny kawałek przejeżdżam po normalnym sianiu zestawem na pusto (tj agregatem i zasuniętym siewnikiem) co by głębiej poszło a poza tym trochę przemieściło ziarno- ptaszyska takie cwane że potrafią po ścieżce iść i wyjadać. Część zjedzą ale dużo zostanie i wykiełkuje.

3 godziny temu, Andpol napisał:

za***isty problem u mnie z tym też i staram się siać jak już okolica sieje a ostatnio widziałem białe nitki porozwijane po polach do odstraszania ale to coś daje to nie wiem.

Nitki, pastuchy, strachy czy zaprawianie kolorem czerwonym/pomarańczowym ziarna nic nie daje- może jakby zrobił to na czarno lub brązowo aby nie różniło się od gleby... nie wiem, trzeba by spróbować.

33 minuty temu, rolnikos25 napisał:

można stosować dff po fazie 3 liści?

można- często robi się to i na wiosnę...

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Przez sports2011
      Witam , mam pytanie pszenica od kolanka w górę idzie w bok zamiast wptost oraz kłosy są poskręcane . Nigdy nie miałem takiego przypadku i nie wiem czy to objaw choroby czy oprysk jakiś zaszkodził ?

• Przez Siwecki97
      Witam, 
      Praktykował ktoś dużą ilość azotu w roztworze na nawożenie dolistne pszenicy po przekwitnieniu? Jeśli tak to jaka ona była i czy nie popaliło to flagowki oraz kłosa. Z góry dziękuję za odpowiedzi ☺️
  • Dodaj nową pozycję...
v