Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Pszenicę skończone, opryskiwacz zalany płynem. 

0.35 expert 0.15 dff 10g tribenuron 195 cieczy - 2 liść  przedplon rzepak 

0.33 expert 0.15 dff 10g tribenuron

185 cieczy - 1 liść przedplon rzepak

0.3 expert 0.15 dff

165 cieczy - szpilka przedplon pszenica oz

Opublikowano

ja się wstrzeliłem w fajny dzień w zeszły piątek a dziś już widzę że chwasty żółkna i twz poszedł expert i dff. Na razie opryskiwacz czeka w pogotowiu bo październik zapowiada się ciepły więc jest opcja na jeden zabieg na mszyce a przy okazji jakieś mikro dorzucę i siarczan magnezu z tego co zostało w garażu

Opublikowano

Ja tez w piątek pryskalem pszenice . Jeszcze jutro albo wtorek chce rzepak drugi raz Bor dać , npk po 2kg bo zostało z wiosny i Rsm może dodam i smierdziuch standardowo . Myśle by to na tyle było , zeszły rok pryskalem od mszyc i mikro dodatkowo pszenice a w tym najchętniej bym to olał i tak to mikro nic nie dało w pszenicy . Jedynie mszyce pod znakiem ??? 

Opublikowano

Chwasty pryskałem na 1 liściu teraz są 3 , sporadycznie pierwsze rozkrzewienie , czyli 4 liść

Opublikowano
Dnia 14.10.2022 o 22:19, odrion napisał:

@metrax12 rozwiniesz?

pinoksaden, florasulam 12-26 BBCH (czyli co, nie można zastosować wiosną?)

prosulfokarb, flufenacet 00-29 BBCH (a to na wiosnę można, lub jesienią w tak późnej fazie będzie skuteczne?)

Opublikowano
46 minut temu, Axd529 napisał:

Takie przebarwienia wyszły. Czy to może być od snajpera wykonanego na szpilkę?

Oczywiście może być to po DFF. A czy odmiana jeszcze nie jest wrażliwa na chlorotoluron?

Opublikowano (edytowane)

Na mszyce wystarczy samo Karate czy iśc w Inazume?

Nie ma jej aż tak dużo ale do herbi na pszenice coś trzeba dać.

Są w ogóle jakies progi szkodliwości dla jesiennej mszycy w zbożach? No i groźniejsza jest czarna ze skrzydłami czy zielona przyklejona do liścia?

Edytowane przez tobago
Opublikowano (edytowane)

Niby na jeden dzień ale z drugiej strony po co robić zabiegi systemiczne kiedy cały sens w zwalczaniu mszycy polega na tym by ta nie wgryzła sie w roslinę bo to właśnie na swojej kłujce przenosi wirusy.

btw, perytroid na jeden dzień a acetamipryd na trzy xD

Edytowane przez tobago
Opublikowano
46 minut temu, tobago napisał:

Na mszyce wystarczy samo Karate czy iśc w Inazume?

Nie ma jej aż tak dużo ale do herbi na pszenice coś trzeba dać.

Są w ogóle jakies progi szkodliwości dla jesiennej mszycy w zbożach? No i groźniejsza jest czarna ze skrzydłami czy zielona przyklejona do liścia?

Larwy (czyli zielona) to pryszcz , bo nie przenoszą wirusów , a taka nalatująca niestety przenosi , chociaż nie jest powiedziane że każda mszyca latającajest nosicielem wirusa

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Przez sports2011
      Witam , mam pytanie pszenica od kolanka w górę idzie w bok zamiast wptost oraz kłosy są poskręcane . Nigdy nie miałem takiego przypadku i nie wiem czy to objaw choroby czy oprysk jakiś zaszkodził ?

• Przez Siwecki97
      Witam, 
      Praktykował ktoś dużą ilość azotu w roztworze na nawożenie dolistne pszenicy po przekwitnieniu? Jeśli tak to jaka ona była i czy nie popaliło to flagowki oraz kłosa. Z góry dziękuję za odpowiedzi ☺️
  • Dodaj nową pozycję...
v