Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie, mam kilka działek przeznaczonych pod pszenice na których badalem teraz ph i jest w granicach 4.5 -5 gleba ciężka. Za tydzień przyjedzie do mnie 56 ton wapna węglanowego, będę wysiewał około 5t/ ha. Czy mogę jeszcze na orkę rzucić jakiś tlenek lub kredę w granuli aby działać też od góry czy lepiej odpuścić 

Opublikowano

Jak po rzepaku to lepiej nie orać , niech wapno wsiąka w glebe cały rok i odkwasza,

Opublikowano
1 godzinę temu, miwigos napisał:

Jak po rzepaku to lepiej nie orać , niech wapno wsiąka w glebe cały rok i odkwasza,

1 godzinę temu, Zigi94 napisał:

ja na taką działkę wysiałem wapno, 2x talerzówka i później siew pszenicy. dopiero w tym roku będę orał pod rzepak. moim zdaniem bez sensu wkręcać wapno

To może całość wapna wsypać na orkę? A co w takim wypadku z polifoska bo mowia ze gryzie się z wapnem

Opublikowano

J sieje NPK na ściernisko, wapno po10 września , 30-40 dni powieloskładniku, przed siewem uprawa bezorkowa na 24 cm

Opublikowano

Ktoś może coś powiedzieć o pszenicy avenue tej która dochodzi z jeczmieniem bo chciałbym posiać cos żeby zebrać prędzej a w jeczmien nie idę bo co go zasialem to porażka w płonie była I nie tykam go od paru lat 

Opublikowano
3 godziny temu, miwigos napisał:

J sieje NPK na ściernisko, wapno po10 września , 30-40 dni powieloskładniku, przed siewem uprawa bezorkowa na 24 cm

Jak to powiadają orzą w kolano bo mają duże traktory , sieją NPK na ściernie i przeoruje w kolano .

Co to jest próchnica ile jest ? . Żyzność gleby , zdolność gleby do zaspokajania edaficznych (żywieniowych) potrzeb roślin, to znaczy do przekazywania roślinom składników pokarmowych .

Raz tylko jak wydobędzie się martwicę na wierzch to ziemia jest spierdolona na 10 lat minimum .

Orka do 20 cm i tak co roku by nie liznąć martwicy . A rodzić będzie się wszytko mega dobrze. 

Opublikowano
3 godziny temu, alfa napisał:

Ktoś może coś powiedzieć o pszenicy avenue tej która dochodzi z jeczmieniem bo chciałbym posiać cos żeby zebrać prędzej a w jeczmien nie idę bo co go zasialem to porażka w płonie była I nie tykam go od paru lat 

ja też jestem ciekaw, widziałeś gdzies materiał siewny ?

Opublikowano
17 minut temu, jahooo napisał:

ja też jestem ciekaw, widziałeś gdzies materiał siewny ?

Nie widziałem właśnie.  Podobno osadkowski ma albo bezpośrednio od przedstawiciela . Brzmi bardzo ciekawie zależy jak w praktyce 

Opublikowano

Nie orze się co roku na jedną głębokość , bo podeszwa płużna się robi, ja orke na rzepak 22-24 ,

Opublikowano

Będę ogarniał sobie azot pod pszenice i pytanie. Zawsze szła na N1 saletra... Czy jak dam Saletrosan to zrobie lepiej czy gorzej? Niby saletra top ale kwestia siarki. Przykładowo daM 300 kg polifoski 6 to dostarcze te 21 kg siarki. Pozostać przy saletrze czy lepszy bedzie saletrosan?

Opublikowano

Ja od kilku lat daje na N1-200 kg saletrosanu tak szybko jak się da

Opublikowano
6 godzin temu, Samsung123321 napisał:

Będę ogarniał sobie azot pod pszenice i pytanie. Zawsze szła na N1 saletra... Czy jak dam Saletrosan to zrobie lepiej czy gorzej? Niby saletra top ale kwestia siarki. Przykładowo daM 300 kg polifoski 6 to dostarcze te 21 kg siarki. Pozostać przy saletrze czy lepszy bedzie saletrosan?

Odpowiem inaczej zamiast saletrosanu lepiej działa saletra+jakiś nawóz z siarką np kieseryt.

• Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Przez sports2011
      Witam , mam pytanie pszenica od kolanka w górę idzie w bok zamiast wptost oraz kłosy są poskręcane . Nigdy nie miałem takiego przypadku i nie wiem czy to objaw choroby czy oprysk jakiś zaszkodził ?

• Przez Siwecki97
      Witam, 
      Praktykował ktoś dużą ilość azotu w roztworze na nawożenie dolistne pszenicy po przekwitnieniu? Jeśli tak to jaka ona była i czy nie popaliło to flagowki oraz kłosa. Z góry dziękuję za odpowiedzi ☺️
  • Dodaj nową pozycję...
v