Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Może potoczna nazwa ale takie robale nieraz widać na ziemi 

Opublikowano
1 godzinę temu, ORZMO napisał:

To jest mącznik młynarek. Larwy tego chrząszcza są podobne do drutowców i według UE mają być "nową żywnością".

Czyli jak zmiela razem z ziarnami to będzie,jak chleb z pasztetową? :)

Ostatni raz sieję pszenicę,teraz trza paść w objęcia pszenżyta..i z konieczności jęczmienia jarego po późno schodzących burakach.

Opublikowano

Jaaa pier**le 8.5t, a ziemię widać. 

Screenshot_20220805_045702_com.google.android.youtube.jpg

To jeszcze uj, 12t gnoju i 150kg saletry wiosna, pszenica późno siana. 

Dobrze koleszka mi mówił obejrzyj sromka ostatni odcinek to humor z rana będzie za***isty 😅

• Like 1
  • Haha 8
Opublikowano

Euforię miałem dwa lata pod rząd. Jeden rok była susza i słabo sypała, kolejny w nadmiarze wody bardzo dobrze. W tym roku zebralem kariatyde i Metronoma. Kariatyda ponad tonę lepiej dała w warunkach suszy wiosennej. Na tegoroczny siew planuje kariatyde ze swoich nasion(rok po kwalifikacje) i Kilimandżaro zamówiłem kwalifikat. 

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Tomek90 napisał:

Jaaa pier**le 8.5t, a ziemię widać. 

Screenshot_20220805_045702_com.google.android.youtube.jpg

To jeszcze uj, 12t gnoju i 150kg saletry wiosna, pszenica późno siana. 

Dobrze koleszka mi mówił obejrzyj sromka ostatni odcinek to humor z rana będzie za***isty 😅

Moja wyglądała ciut lepiej i oddała 9,35t/ha. Gęstość 0,85. Tylko, że ja dałem 190N w 3 dawkach

Edytowane przez Murphys
Opublikowano (edytowane)

no rzeczywiście , u nas małorolnych MŁP. jak sypie 6t na redzinach kl.4b  to heder pełny i bizon zapchany. Takie pszenice - jak niektórzy mają czelność wrzucić filmy , to u nas  4 - 5t ,

Sami bajkopisarze i nieszczęsliwcy

Edytowane przez GABBER85
  • Like 3
Opublikowano
3 minuty temu, GABBER85 napisał:

no rzeczywiście , u nas małorolnych MŁP. jak sypie 6t na redzinach kl.4b  to heder pełny i bizon zapchany. Takie pszenice - jak niektórzy mają czelność wrzucić filmy , to u nas  4 - 5t ,

Sami bajkopisarze i nieszczęsliwcy

Tyle samo swojej dawałem 5t z hektara, wyjechałem z przyczepą jedną a ledwo na dwie weszło :) 

Opublikowano

Niewiele gęstsza jak słomiaka dała Ci 9.35 t/ha? Ziarno musiało być grube jak groch...  Ta pszenica z filmu może 5 mu dała, przecież on ładuje chemię jak opętany, a słoma ciemna, co wskazuje na to, że zaschła już dawno.

• Like 1
Opublikowano
3 minuty temu, JanKrzysztof napisał:

Niewiele gęstsza jak słomiaka dała Ci 9.35 t/ha? Ziarno musiało być grube jak groch...  Ta pszenica z filmu może 5 mu dała, przecież on ładuje chemię jak opętany, a słoma ciemna, co wskazuje na to, że zaschła już dawno.

Dokładnie tak ziarno jak groch nigdy takiej pszenicy nie widziałem (odm Medalistka z mhr siana w listopadzie po qq) a Symetria która o wiele lepiej wyglądała i z wiosny i przez całą wegetacje(zapowiadała się na grube 10+) siana w terminie takie samo nawożenie dała 8 z haczykiem. 

Opublikowano
13 minut temu, sylwek23111 napisał:

Jeden gościu pobił rekord plonu w pszenicy na 3 klasie gleby. 2t z 1,5 hektara😀 W tamtym roku dał mało co nawozu, a w tym nic.

Jakby oddał w dzierżawę to by lepiej wyszedł.

Opublikowano

U mnie w lubelskim w tym roku pszenice jak i rzepaki udane. Plon  pszenicy jeden z lepszych w ostatnich latach. Jedynie parametry są gorsze. Białko i gluten niższe niż zwykle ale za to gęstość (80) i wyrównanie bardzo fajne (90). Tona więcej na zestawie niż rok temu. 

Ale tutaj to powszechne zjawisko - Jak mogło komuś lepiej wyjść jak mi się nie udało. I od razu bajkopisarze. Sam czytając tu pewne posty o plonie 10t pszenicy uważałem za bajki ale jak u siebie 9t złapałem przy obciętym nawożeniu i podstawowej ochronie to teraz inaczej na to patrzę. 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Przez sports2011
      Witam , mam pytanie pszenica od kolanka w górę idzie w bok zamiast wptost oraz kłosy są poskręcane . Nigdy nie miałem takiego przypadku i nie wiem czy to objaw choroby czy oprysk jakiś zaszkodził ?

• Przez Siwecki97
      Witam, 
      Praktykował ktoś dużą ilość azotu w roztworze na nawożenie dolistne pszenicy po przekwitnieniu? Jeśli tak to jaka ona była i czy nie popaliło to flagowki oraz kłosa. Z góry dziękuję za odpowiedzi ☺️
  • Dodaj nową pozycję...
v