Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
1 minutę temu, SawekBraczyk napisał:

Ale pszenica ładna . 

Do połowy kwietnia zastanawiałem się czy jej nie przesiać 😉

Opublikowano
22 minuty temu, sadownik12 napisał:

d*py nie urywa. Przegrałem walkę z ostrożniem 😥

IMG_20220616_141818.jpg

W ub. sezonie jeden gość miał duże place zawalone tym gównem to przed żniwami glifo jechał i teraz ma rzepak i jak na razie czysto ma.

Opublikowano

8 czerwca pryskalem czyli tydzień. Kupiłem na poprawki 2l ale niewiem czy sens jechac bo tam na 4ha mam zawalone z 1ha placami. Na innych polach niby okej. Niewiem pewnie w warunki nie trafiłem sucha wiosna. Niby kwas dodaje bo mam wode zasadową. I tak jeszcze mnie korci to czymś poprawić bo niby hektar powierzchniowo z 4 zawalony pszenica jakąś nie zarewelacyjna przez susze ale boję się że mi się więcej tego nasieje. 

Opublikowano

Mam do was pytanie bo nie mam dużego doświadczenia co do pszenicy, po kilkunastu latach przerwy jest zasiana na najlepszych działkach euforia, t1 duet na start, t2 1L priaxor + 150 g tebu w pon minęło 3 tyg i jest póki co czysto, przez 3 tyg spadło 60L, co dać na t3 i czy nie będzie za późno robić to 27.06? Wcześniej nie mogę niestety, dostała 160-170 N

Opublikowano
5 godzin temu, miwigos napisał:

A Ty wytrzymiesz bez wody tydzień , nie sądze, chyba że jesteś wielbłądem

u mnie zawsze lepiej sprawdza się suchy rok niż mokry,  jak masz sucho to jest lepsza cena, zboże mniej wyciągnie składników z ziemi same plusy a jak trzeba to włącza się deszczownie i podlewa gdzie jest możliwość 

Opublikowano

Ja stosowałem w tamtym roku i powiem tak naprwno nie zaszkodziły. Wszystko zależy jeszcze od warunków. Ja w tym roku imprower stosuje. Największa różnice widzę na zbożu co zrobiłem omijak jak dokarmialem dolistne w marcu. Tam gdzie zrobiłem omijak zborze już nie złapało ani koloru ani wyglądu 

• Thanks 1
Opublikowano
SawekBraczyk napisał:

Tak patrzę na ten YouTube i kurde dużo się rzuciło na te Aminokwasy 😀 Ktoś tym pryska w pszenicy ? Efekty jakieś ? 

w tym roku spróbowałem aminokwasów do t2 po przymrozkach i okresie chłodów. Powiem wam że tam gdzie dałem aminokwasy pszenica wyglądała dużo lepiej jak na działce na której nie dałem z zapomnienia. Ciężko mówić o porównaniu bo to inna odmiana i pole 3km dalej ale tam gdzie dałem amino pszenica wygląda lepiej. w przyszłym roku zrobię na każdej działce i odmianie ale zostawię paski kontrolne

Opublikowano

Stosowałem w tamtym roku agrosorb folium, ale czy to się jakoś przełożyło na plon to wątpie, pszenica jedynie miała ładny niebieski kolor po tym. Jakbym dostawał za darmo tak jak jutubery to bym lał, a tak to nie, no ale ja na 8 ton nie liczę nigdy 

Opublikowano
1 godzinę temu, Andpol napisał:

W ub. sezonie jeden gość miał duże place zawalone tym gównem to przed żniwami glifo jechał i teraz ma rzepak i jak na razie czysto ma.

Tak, to tak placami występuje. Jak będę miał chwilę czasu to wezmę i się przejdę. Ile wyrwę tyle wyrwę. Chociaż te większe, przebijające się nad łan. Jedno pole tylko tak zasyfione tym. 

Opublikowano
SawekBraczyk napisał:

Jakich Amino używałeś ? 

zastosowałem chwalony agrodorb 1l

drobny napisał:

Po jakiego uja kula dodaje 1l agro sorbu do zabiegu T3 ??

Też mnie to zastanowiło, zwłaszcza że płakał ze pszenica plonu nie da i takie tam... w sumie 1l kosztuje w necie 44zl brutto, w filmiku mówił że stosuje niższe dawki fungicydow. Nie lepiej było by dołożyć te 44zl do wyższej dawki grzybowki?

Opublikowano
SawekBraczyk napisał:

Tak patrzę na ten YouTube i kurde dużo się rzuciło na te Aminokwasy 😀 Ktoś tym pryska w pszenicy ? Efekty jakieś ? 

Jedynie hobbyści. Nikt nie wyda darmo kasy na kilkadziesiąt/kilkaset ha.

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, drobny napisał:

Po jakiego uja kula dodaje 1l agro sorbu do zabiegu T3 ??

Zeszły rok gadał ze producent nie zaleca do T3 by dawać amino a teraz na odwrót . Lepiej by dołożył coś do Tebu chodzi o fungicyd  . To Słomek już lepiej robi czasem . 
Boogie ja tez hobbysta i nie zamierzam w byle na darmo wydać kasy . 

Edytowane przez SawekBraczyk
Opublikowano

Witam, co to za szkodnik w pszenicy? Macie cos takiego? Nie moge go wygooglowac.

20220616_183828.jpg

Wygooglowalem to anisoplia austriaca, ktos z Was to zaobserwowal? Jeden szkodnik potrafi zniszczyc 7-10 klosów.

Opublikowano (edytowane)

Panowie. Dwa tygodnie temu zrobione T2 trochę spóźnione poszedł litr Soligor teraz pszenica wykłoszona pylniki w pelni wyrzucone jest sens robić T3? Jeśli tak to jakie substancje polecacie? 

Edytowane przez leszczyk674
Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, leszczyk674 napisał:

teraz pszenica wykoszona pylniki w elni wyrzucone jest sens robić T3? Jeśli tak to jakie substancje polecacie? 

Nie, skoro wykoszona, to chyba tylko na wołka zbożowego.

Edytowane przez Desperado
  • Haha 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Przez sports2011
      Witam , mam pytanie pszenica od kolanka w górę idzie w bok zamiast wptost oraz kłosy są poskręcane . Nigdy nie miałem takiego przypadku i nie wiem czy to objaw choroby czy oprysk jakiś zaszkodził ?

• Przez Siwecki97
      Witam, 
      Praktykował ktoś dużą ilość azotu w roztworze na nawożenie dolistne pszenicy po przekwitnieniu? Jeśli tak to jaka ona była i czy nie popaliło to flagowki oraz kłosa. Z góry dziękuję za odpowiedzi ☺️
  • Dodaj nową pozycję...
v