Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
10 minut temu, miwigos napisał:

Pewnie za późno pryskałeś , ja pryskam wiele lat na szpilke i działa na 100 %

Ja w tym roku jesienne pryskanie expertem odpuściłem , bo długo nie było warunków (sucho) , ale miotła nie rzucała mi się w oczy przed zimą  , więc na wiosnę każdą działkę przejrzałem dokładniej i też nie widziałem miotły , więc postanowiłem zrezygnować z jednoliściennych i dałem tylko na dwuliścienne , i miotły do dnia dzisiejszego nie ma ani jednej . EXPERT MET został na następny rok w piwnicy.

Edytowane przez mysza103
  • Like 1
Opublikowano

Można na przekwitnięta wykłoszona pszenicę jechać jeszcze Axial50 na miotłę ? Jeśli ktos praktykował to jakie dawki. Ziarno załapało sie na konsumpcję?

Opublikowano
miwigos napisał:

Pewnie za późno pryskałeś , ja pryskam wiele lat na szpilke i działa na 100 %

tez pryskałem w fazie do jednego liscia wiec dosc wczesnie. Jeden kawałek kawałek msm taki troche spierdzielony.

Opublikowano
2 godziny temu, mysza103 napisał:

Ja w tym roku jesienne pryskanie expertem odpuściłem , bo długo nie było warunków (sucho) , ale miotła nie rzucała mi się w oczy przed zimą  , więc na wiosnę każdą działkę przejrzałem dokładniej i też nie widziałem miotły , więc postanowiłem zrezygnować z jednoliściennych i dałem tylko na dwuliścienne , i miotły do dnia dzisiejszego nie ma ani jednej . EXPERT MET został na następny rok w piwnicy.

Takie rzeczy tylko na agrofoto 

Opublikowano
11 minut temu, tommy66692 napisał:

To znaczy jakie rzeczy , parę postów wyżej wstawione są 2 fotki , pokaż mi na nich chociaż jedną miotłę , a na jednoliścienne pryskałem tylko( co zresztą kiedyś pisałem ) jedną sekcją 4metry od miedzy w koło i to również nie w związku z miotłą , tylko stokłosą , szedł atlantis 1,2-1,4 litra /ha , więc nie rozumiem tych aluzji

Opublikowano

Raz się może udać. Na jesieni zabrakło mi na opryskanie pszenżyta i sobie dałem spokój z dorabianie na te kilkadziesiąt arów. Więc nic nie poszło. Nie ma tam w ogóle zachwaszczenia. Przyjemniej widocznego. Chociaż gdzie indziej wystarczy, ze lanca nie sięgnie i już się robi pasek czy jakiś trójkącik pełen chwastów.    

Opublikowano (edytowane)

Nie mówię że nigdy nie pryskam na miotłę , tak było w tym roku że nie było warunków na jesieni i odpuściłem pryskanie , chociaż oprysk miałem kupiony Expert Met , a na wiosnę pochodziłem trochę po polach w poszukiwaniu właśnie miotły , a że nigdzie jej nie widziałem , to i na jednoliścienne wiosną też nie pryskałem za wyjątkiem tych pasów od miedzy 4m,  resztę opryskałem tylko na dwuliścienne , i jak widać zrobiłem bardzo dobrze ,

Edytowane przez mysza103
Opublikowano
Roman176 napisał:

5 godzin temu, Renault9514 napisał:

we wtorek pryskałem pszenicę elatusem w dawce 0,9l dzisiaj zachodzę na pole a tam mnóstwo DTR... w dole i zaczyna wchodzić na flagowy :/ Elatus jeszcze nie zadziałał ? czy jechać z azokstrobiną poprawiać ?

to jest normalnie po eltusie a później zieleniej i nabierze ciemnego koloru 

tylko w momencie zabiegu była cała zdrowa, a teraz jest bardzo dużo dtr i nie wygląda to dobrze....

Opublikowano
11 godzin temu, tommy66692 napisał:

Niema co ganić, chwali sie takie coś ze nie jedzie pryskać bo taka reguła, tylko sprawdził chwast jest czy niema. 

• Like 2
Opublikowano

Witam

pszenica w bbch 43 (północno wschodnia Polska) zamierzam zrobić T2 priaxor + cyperkill. Pytanie, warto dodawać tebu, czy jeśli nie ma kłosów to nie ma to sensu? I kolejne pytanie czy jeśli pszenżyto jest w podobnej fazie rozwoju to mogę mu zaszkodzić takim zabiegiem?

Opublikowano
Dnia 4.06.2022 o 17:53, Agrest napisał:

Jara Harenda z lutego. Deszcz przyszedł za późno. Redukcja pędów i pięterek. Będzie biednie.

20220604_175031.jpg

Jak długo nie było deszczu?  Jaka gleba??

Opublikowano

Gleba od 3 do 6 bo takie zróżnicowanie na 600mb działki. 

A ile czasu nie było to nie pamiętam, trzeba by w kalendarz zajrzeć. I czy opad 2mm liczymy jako opad.

Opublikowano
Dnia 5.05.2022 o 15:29, Agrest napisał:

Byłem na lustracji pszenicy jarej  - masakra z ilością skrzypionki. Dosłownie ganiają się po polu. Jak żyję tyle nie widziałem

Niestety nie tylko u ciebie. Co dziwne obok ozima i czysto

Opublikowano

Ja się zastanawiam czy robić teraz t3 czy coś za około tydzień, niektóre kłosy kończyły wychodzić w euforii a inne przekwitły, artist przekwitnięty na tym samym polu, elatus na T2 dawałem 23 maj jak niektóre kłosy wychodziły a w większości to dopiero źdźbło było grubsze 

Opublikowano
lukasz067 napisał:

Panowie podpowie ktoś czym to ratować i czy jest sens  robione tylko t1 prochloraz 400 i fenpropidyna 125 pojawiło się na nie dużym placu na jednej działce 

20220606_144602.jpg

Jak nie zadziałasz to do żniw uschnie całkiem

andrzej224 napisał:

Na jednej odmianie po t2 pokazały mi się żólte końcówki. Poszedł tebukonazol, trochę prochlorazu i mikro. Będzie to miało wpływ na plon?

20220606_153239.jpg

lepiej jak cały liść flagowy jest zdrowy ale nie powinno być spadku plonu z powodu przypalenia samych końcówkach, ciekawe czy więcej tego nie wyskoczy

Mecha napisał:

Ja się zastanawiam czy robić teraz t3 czy coś za około tydzień, niektóre kłosy kończyły wychodzić w euforii a inne przekwitły, artist przekwitnięty na tym samym polu, elatus na T2 dawałem 23 maj jak niektóre kłosy wychodziły a w większości to dopiero źdźbło było grubsze 

ja też robiłem 23.05 czyli rowni 2 tygodnie temu priaxirem i czekam do przyszłego tygodnia z t3 bo klasy jeszcze wychodzą

• Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Przez sports2011
      Witam , mam pytanie pszenica od kolanka w górę idzie w bok zamiast wptost oraz kłosy są poskręcane . Nigdy nie miałem takiego przypadku i nie wiem czy to objaw choroby czy oprysk jakiś zaszkodził ?

• Przez Siwecki97
      Witam, 
      Praktykował ktoś dużą ilość azotu w roztworze na nawożenie dolistne pszenicy po przekwitnieniu? Jeśli tak to jaka ona była i czy nie popaliło to flagowki oraz kłosa. Z góry dziękuję za odpowiedzi ☺️
  • Dodaj nową pozycję...
v