Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
10 godzin temu, magtom36 napisał:

Słuchajcie chyba to mączniak czy teraz jeszcze zaszkodzi tylko u dołu pszenicy jak rozchylilem pszenica już się wyklosila coś z tym robić? 

IMG20220530193332.jpg

Podbijamy pytanie... Czy mączniak w fazie liścia flagowego coś zrobi ? Co prawda nie widać go wcale , ale w pszenicy jarej nie było żadnego fungicydu , a do wyboru mam Artemis lub elatus era. Jestem w szoku , że jest taka zdrowa co prawda wcześniej było 5 lat wcześniej buraki , ziemniaki 

Opublikowano
9 godzin temu, GABBER85 napisał:

miał ktoś pszenice Zygfryd [ siegfried] ? jakie opinie

Mam 1 rok na pewno b.dobrze się krzewi

zapytaj po żniwach foto zrobię

• Like 1
Opublikowano
hodowca napisał:

Może mi ktoś tutaj powiedzieć jak sobie poradził z regulacją pszenicy Argument ?

To znaczy ? W tamtym roku była największą że wszystkich a stała do końca. Przy czym inne leżały. Jadę właśnie robic na nią t2 to dam znać co i jak

Opublikowano

Jak robicie T2/T3 i kłos wychodzi to dodajecie nawozy dolistne? Niby nie powinno się dawać jak kwitnie ale z tym to ciężko trafić w termin. Czy na początku kloszenia nie będzie z tym problemu? 

Opublikowano

Panowie.

Pacjent pszenica ozima o powierzchni 2ha,teren podmokły. Na wymokliskach wyszło sporo rdestu ptasiego i maku. Obecnie pszenica w fazie pełnego liścia flagowego. Czym to. Zwalczyć?

12 minut temu, Miejscowy napisał:

zamiennik priaxoru

Pod nazwą?

Opublikowano
13 minut temu, leszczyk674 napisał:

Panowie liść flagowy w pszenicy wykształcony w pełni wyczuwalny kłosek czy mogę zrobić zabieg na miotłę axialem? 

Jak dużo miotły to trzeba też kilka lat temu tak zrobiłem teraz to pilnuje axial bezpieczny.

7 minut temu, soltys48 napisał:

Panowie.

Pacjent pszenica ozima o powierzchni 2ha,teren podmokły. Na wymokliskach wyszło sporo rdestu ptasiego i maku. Obecnie pszenica w fazie pełnego liścia flagowego. Czym to. Zwalczyć?

Fundamentum + asystent mak wypali a rdest ptasi to nie wiem ale on niegroźny.

Opublikowano
soltys48 napisał:

Panowie.

12 minut temu, Miejscowy napisał:

zamiennik priaxoru

Pod nazwą?

harviga- nie tyle co zamiennik co te same substancje

• Like 1
Opublikowano

Na rdesty był chyba lontrel/ cliophar/major ale do jakiej fazy nie wiem.

Rdest ptasiej czy plamisty?

Ptasi jest niski płożący 

Opublikowano
6 minut temu, soltys48 napisał:

Właśnie groźny bo potem papka w zbiorniku 

Starane rdest ptasi bierze ale do drugiego kolanka ale jak masz go dużo to punktowo go opryskaj tam gdzie najwięcej.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Przez sports2011
      Witam , mam pytanie pszenica od kolanka w górę idzie w bok zamiast wptost oraz kłosy są poskręcane . Nigdy nie miałem takiego przypadku i nie wiem czy to objaw choroby czy oprysk jakiś zaszkodził ?

• Przez Siwecki97
      Witam, 
      Praktykował ktoś dużą ilość azotu w roztworze na nawożenie dolistne pszenicy po przekwitnieniu? Jeśli tak to jaka ona była i czy nie popaliło to flagowki oraz kłosa. Z góry dziękuję za odpowiedzi ☺️
  • Dodaj nową pozycję...
v