Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Stosował ktoś atlantis powyżej bbch 31 ?

Opublikowano
12 minut temu, Troker1979 napisał:

jak to jest z tym mustangiem forte? Mogę dorzucić 0,5 kg medax na jare? A jak to jest z grzybówką? priotiokonazol osłabi herbicyd?

Na jednej stronie znalazłem takie informacje

• Mustang Forte™ 195 SE 1 l/ha + Atlas™ 500 SC 0,2-0,3 l/ha
  • Mustang Forte™ 195 SE 1 l/ha + Input* 460 EC 1,0 l/ha
  • Mustang Forte™ 195 SE 1 l/ha + Mirage*** 450 EC 1,0 l/ha

Atlas to chinoksyfen, Imput to protiokonazol, Mirage to Prochloraz. Więc chyba możesz mieszać. 

https://www.e-pole.pl/uprawy/mozliwe-mieszaniny-z-mustangiem-forte

• Thanks 1
Opublikowano
6 godzin temu, DawidSakowski napisał:

Fluroksypyr 100g+20g Triben super będzie bezpieczne na pszenice w fazie liścia flagowego ? 

wtedy i chwast ysa duze i 20 gram to  nawet szkoda dawać... wiem z doswiadczenia

Opublikowano

Mogę dać lumer teraz w pszenicy takiej samej początek października ? Prawie już liść flagowy. Do tego mogę dodać Tomigan? Czy tomigan stosujecie już po wykłoszeniu ? Problem Ze słonecznikiem ruskim ( astrowate ) dodam że lumerem robiłem odchwaszczanie początkiem maja. Pszenica piękna ale chwast pedzi

Opublikowano (edytowane)
9 godzin temu, Mecha napisał:

Co do elatusa na T2 dorzucić? Będzie jeszcze medax max tak 0.4-0.5kg i aminokwasy + jakieś resztki mikro albo zostawię mikro na t3

Jeszcze wyciąg z alg morskich bym dorzucił.. kiedy ludzie zrozumia, że te wszystkie specyfiki to tylko portfele nabijają poza mikro oczywiście, ale ono na pewno nie w tej fazie i nie przy tej suszy jaka ma całą polska

Edytowane przez Kubawww
  • Like 2
Opublikowano
34 minuty temu, Kubawww napisał:

Jeszcze wyciąg z alg morskich bym dorzucił.. kiedy ludzie zrozumia, że te wszystkie specyfiki to tylko portfele nabijają poza mikro oczywiście, ale ono na pewno nie w tej fazie i nie przy tej suszy jaka ma całą polska

Nie bądź takim pesymista, u nas wygląda to trochę inaczej chociaż też deszcz by się przydał.

Opublikowano
24 minuty temu, Mecha napisał:

Nie bądź takim pesymista, u nas wygląda to trochę inaczej chociaż też deszcz by się przydał.

Ja nie jestem pesymista tylko realistą. W tych wszystkich cudach celem to jest tylko dobry marketing i opróżnianie portfela

Opublikowano

Jak go do tej pory zostawiłeś to już daj mu spokój. Nasiona już wydał lub wyda. 

Bo chyba nie przerasta Ci pszenicy?

Przetacznikj są ciężkie w zwalczaniu i trzeba starać się zwalczać jesienią, bo w końcu lutego już potrafi pierwsze kwiaty wydać

Opublikowano
4 minuty temu, Agrest napisał:

Jak go do tej pory zostawiłeś to już daj mu spokój. Nasiona już wydał lub wyda. 

Bo chyba nie przerasta Ci pszenicy?

Przetacznikj są ciężkie w zwalczaniu i trzeba starać się zwalczać jesienią, bo w końcu lutego już potrafi pierwsze kwiaty wydać

Mustang go przepuścił, widać że były przyhamowane ale teraz ruszyły jest coraz więcej i nie wiem jak to będzie w sierpniu wyglądało, czy nie będzie zielony busz. Pszenica od suszy się zwija  a chwast rośnie w najlepsze.

Opublikowano
14 minut temu, eagle19 napisał:

Co polecacie na zwalczenie przetaczników w pszenicy? Faza wychodzi liść flagowy.

Rexade pięknie mi wyczyścił w ub. sezonie ale tam chyba do 2 kolanka.

Opublikowano

Czyli tylko pogłębisz stres pszenicy, utniesz itak lichy plon, a przetacznik w zaawansowanym stadium i tak przeżyje.

W sadach idzie glifo z mcpa lub 2,4d i potrafi przeżyć Jak jest rozbudowany i kwitnący.

Na przyszłość doglebówki jesienią - zawsze, choćby i poprawka wiosenna miała być

Opublikowano

Będzie jakaś skuteczność z zabiegu o godz. 11 przy sporym słońcu z lekkimi cirrusami, temperatura 18-19st, wilgotność 60%. 

Zjezdzalem z pola to ciecz na liściu już wyschła. 

Opublikowano
Dnia 15.05.2022 o 14:19, Andpol napisał:

Na 1 ha to do 60 zł. kupi i koniecznie asystenta dodaj który będzie razem z fundamentum.

Place i przy miedzy tylko bo kombajn by tego nie przerobił to wyższa konieczność była.

Pole już doprowadzone do porządku.

Czy normalne że ten fundamentum tak się pieni ? 

Wczoraj robiłem nim to piany od groma a opryskiwacz był czysty 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Przez sports2011
      Witam , mam pytanie pszenica od kolanka w górę idzie w bok zamiast wptost oraz kłosy są poskręcane . Nigdy nie miałem takiego przypadku i nie wiem czy to objaw choroby czy oprysk jakiś zaszkodził ?

• Przez Siwecki97
      Witam, 
      Praktykował ktoś dużą ilość azotu w roztworze na nawożenie dolistne pszenicy po przekwitnieniu? Jeśli tak to jaka ona była i czy nie popaliło to flagowki oraz kłosa. Z góry dziękuję za odpowiedzi ☺️
  • Dodaj nową pozycję...
v