Skocz do zawartości

Ochrona i nawożenie pszenicy 2022

sumek666

Rekomendowane odpowiedzi

11 godzin temu, tytanowyJanusz napisał:

standardowo siarczan magnezu i do tego do wyboru, do koloru: mocznik, saletra potasowa, pare litrów RSM, można też dać dobre mikro wspomniany wyżej Dr. Green, aminokwasy. Takie specyfiki jak Basfoliar odpuścił bym sobie- za mało wnoszą a kosztują nie mało

ile tej saletry potasowej dać kg na ha ?

milanreal1 napisał:

4 godziny temu, Piffpaff napisał:

Jak pisałem wcześniej podejrzewam że fenpropidyna spowodowała że troche zakleił mi się filtr w połączeniu z unixem. Kupiłem kilka butelek i teraz nie wiem co robić, miał ktos doświadczenie z tym środkiem?

Nic dziwnego. Środki silnie skoncentrowane (masz tu aż 750g substancji w litrze) w formulacji EC oraz adiuwanty olejowe należy wolno dodawać do opryskiwacza. Jak nie masz rozwadniacza to lej cienki strumień środka na strumień wody i będzie wszystko dobrze. Niestety wielu ma paskudny nawyk wlewania środka do opryskiwacza, idzie niewiele wody a środek jest wlewany jak z wiadra, stężenie za duże, nie ma jak się rozpuścić i robi się taka maź, trudna do rozpuszczenia.

14 minut temu, isentor napisał:

Moi mili. Proszę o pomoc w rozpoznaniu. Nie pasuje mi to do końca ani do stokłosy, ani do wiechliny, ani do wyczyńca. Liście wyraźnie wyraźnie bruzdkowane, błyszcząco zielona od spodu, brak owłosienia blaszki liściowej czy źdźbła, uszko około 2mm, pochwa liściowa otwarta. Występuje miejscowo w pszenicy ozimej, gdzie nie doszedł oprysk expertem i dff

A może życica?

dzięki za poradę odnośnie fenpropidyny, może to moja wina bo mimo że połowa opryskiwacza wody było ale wcześniej poszedł megaz unic tebu więc możliwe że stężenie za duże. Następnym razem spróbuję wstępnie rozpuścić we wiadrze wody

6 godzin temu, jajonasz napisał:

Miałem fenpropidyne z adamy tylko że andros i zakleiło mi gówno sito jak budapren xD Tern przelatywał jak woda, co ciekawe andros był droższy, ale nie mieli tyle ternu co chciałem. Ostatni raz ten szajs kupiłem 

Bo to trza umic. Ostatnio andros+mirage+siarczan magnezu+ mocznik+ kristalon i wsio gra. Po prostu trzeba wolno lac na sito i jednocześnie strumieniem wody splukiwać tylko i az tyle. 

Z dolistnym siarczanem Mg, ok 3% tez trzeba uważać na słońce i temperaturę jak z mocznikiem? 

Jest plan dziś na fungicyd + siarczan Mg 3%, trochę mikro na chelacie (m.in.  ok 20g manganu, 15g miedzi) + Tytanit 0,2l. 

W dzień temp ok 15-20st, niewielkie zachmurzenie. 

Jest ryzyko przypalenia? 

Troche do zrobienia wiec nie mogę czekać na wieczór. 

41 minut temu, Mecha napisał:

Ile dajecie N po rzepaku i na jaki plon liczycie na bardzo dobrych polach przy dobrych opadach?

Do 200kg czystego N i liczę na plony 4+, nie zawsze się uda ale kręcę się koło tej czwórki. Nie wiem jak by było na 1 klasie ziemi ja pracuje na 3-4 .

gustaww napisał:

41 minut temu, Mecha napisał: Ile dajecie N po rzepaku i na jaki plon liczycie na bardzo dobrych polach przy dobrych opadach? Do 200kg czystego N i liczę na plony 4+, nie zawsze się uda ale kręcę się koło tej czwórki. Nie wiem jak by było na 1 klasie ziemi ja pracuje na 3-4 .

trochę słabo 4 t pszenicy przy takim nawożeniu

W sobotę wieczorem poszło czyste 2kg/ha Dr greena. Dziś chodziłem po polu i widzę takie kropki. Prawdopodobnie w miejscach gdzie upadła kropla cieczy. :( 

a5f8d3d6e1de1.jpg

2338c398ca6f4.jpg

Zabieg na wieczór. Dziwne trochę. 

Chce dziś tam jechać z grzybówką i siarczanem Mg. Myśle czy dodać aminokwasow trochę by roślina mniej cierpiała. 

Tak. Myślałem o rzepaku, pszenica to około 150N i plony w granicach 6+. W sumie od momentu gdy kupuje materiał siewny z centrali na całość uprawy to widzę wzrost plonowania o 0.5 tony.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Gość
      Przez Gość
      Witaj, dziś planuje zrobić zabieg T1 w pszenicy bez skracania. Planuje dać Mirage 450EC do tego siarczan magnezu, plonvit z zboża, Tytan i PLONVIT OPTY i powiedz mi czy nie za dużo odżywek ost padało z niedzieli na poniedziałek i czy dodać do tego jeszcze Duett Star 334 SE BASF ?
    • Przez Romek3249
      Witam, z uwagi na panującą suszę nie było możliwe wykonanie u mnie skracania w fazie BBCH 30-31 w pszenicy i pszenżycie, teraz przez weekend spadło 8mm, rośliny odżyły i powraca temat skracania, obecnie rośliny są w fazie 3 kolanka więc zaczął się wielki okres w którym nie powinno się stosować regulatorów wzrostu, pozostaje więc skracanie w fazie liścia flagowego, tylko jakimi środkami najlepiej to zrobić ? Myślałem o samym cerone w dawce 0,6-0,8, mieszance moddusa 0,2 i cerone 0,4, oraz o medaxie (max czy top ? nigdy nie stosowałem medaxu, jeżeli już to jakie dawki ?) Dodam że odmiany to Arkadia i Rotondo, w obu przypadkach nawożenie 160kg N. Ktoś z większym doświadczeniem coś poradzi ?
  • Dodaj nową pozycję...