Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ponawiam pytanie.  Przypomnijcie proszę jak stosowało się kiedyś Yamato  - tiofanat z czym się to mieszało kiedy było można oczywiście?   Na T1

Opublikowano (edytowane)
53 minuty temu, yacenty napisał:

agroplast plus pakiet kryz - dysza jedna, a kupujesz tylko kryzy po 2 zł, na mój ogródek nic więcej nie potrzeba - robiłem testy z nimi i albuzami po 20 zł sztuka

Ale to brać całe kołpaki czy same dysze ? Różni sie to czymś?

Edytowane przez Dastan
Opublikowano

Z kryzami jest taki problem ze masz ograniczony wydatek bardziej jak w wbudowanych i przy wiekszym ciśnieniu wygina kryzę. 

2 godziny temu, tomek73 napisał:

Parę lat temu stosowałem i teraz też kupiłem. Myślę dawać  na rzepak i pszenice po 10 litrów, razem  z  T1. 

A jak z brudzeniem opryskiwacza? 

Opublikowano
Agra napisał:

Ponawiam pytanie.  Przypomnijcie proszę jak stosowało się kiedyś Yamato  - tiofanat z czym się to mieszało kiedy było można oczywiście?   Na T1

znajomy pryskał 1.5L Yamato 303 + 0.120L Kendo 50. ogólnie działanie takiej kombinacji takie see

Opublikowano
47 minut temu, tytanowyJanusz napisał:

znajomy pryskał 1.5L Yamato 303 + 0.120L Kendo 50. ogólnie działanie takiej kombinacji takie see

Spodziewam się że działanie super nie będzie ale czym można by je wspomóc ? jakiś cyprodynil.

Opublikowano

Jedziecie z herbicydami jutro ma byc bezwietrznie , ogolnie 5 dni po ok 20 stopni w nocy kolo zera to znaczy nad ranem !,pryskacie czy nie bo zasadniczo to okaze sie ze pozniej bedzie wiatr itd zimno i pewnie znajac zycie sie dopiero w maju wjedzie 

Opublikowano
9 godzin temu, Slawek393 napisał:

Witajcie, kupiłem atlantis 12. Będę stosował w dawce 1l/ha w celu zwalczenia stokłosy. Czy mogę dodać do niego granstar lub mustang forte w celu rozszerzenia spektrum? Praktykował ktoś już, jakieś spostrzeżenia. Czy lepiej osobno zastosować i parę dni odczekać 

Ponawiam pytanie 

Opublikowano

pytanie od sąsiada: kupił mocznik z inhibitorem w grudniu i teraz zastanawia się czy może go wysiac na rzepak na N2 jak jest sucho Nie mam wiedzy jak działa ten mocznik, będą straty?

Opublikowano

Panowie doradźcie. Posiałem dziś mieszankę za siewnikiem się kurzyło. Ziemia lekka, średnia głównie IV klasa. Zastanawiam się czy wałować?  Czy to coś da jak podsiąkania  to już nie będzie. Na weekand na Mazurach jest szansa na nieduże opady. Myślę że jak zwałuje to ziemia słabiej przyjmie tą wodę. Kawałek góra dwuspadowa głównie. A może tylko część na wypłaszczeniu przelecieć wałem?

Opublikowano
Agra napisał:

47 minut temu, tytanowyJanusz napisał:

Spodziewam się że działanie super nie będzie ale czym można by je wspomóc ? jakiś cyprodynil.

te Yamato to do wszystkiego i do niczego, takie nie wiadomo jakie w zbożu. Kendo można zastąpić jakąś fenpropidyną, a wzmocnić działanie na postawę można właśnie cyprodynilem (0.6kg) albo kolejnym triazolem - protiokonazolem (125g)

Opublikowano (edytowane)

Można  wałować   nie zaszkodzi , tym bardziej że ponoć   mają być nie duże opady na pewno nie zabije roli.

13 minut temu, Troker1979 napisał:

Panowie doradźcie. Posiałem dziś mieszankę za siewnikiem się kurzyło. Ziemia lekka, średnia głównie IV klasa. Zastanawiam się czy wałować?  Czy to coś da jak podsiąkania  to już nie będzie. Na weekand na Mazurach jest szansa na nieduże opady. Myślę że jak zwałuje to ziemia słabiej przyjmie tą wodę. Kawałek góra dwuspadowa głównie. A może tylko część na wypłaszczeniu przelecieć wałem?

Edytowane przez Zbyszek3939
  • Thanks 1
Opublikowano
6 godzin temu, pronto1984 napisał:

Jedziecie z herbicydami jutro ma byc bezwietrznie , ogolnie 5 dni po ok 20 stopni w nocy kolo zera to znaczy nad ranem !,pryskacie czy nie bo zasadniczo to okaze sie ze pozniej bedzie wiatr itd zimno i pewnie znajac zycie sie dopiero w maju wjedzie 

oczywiście że jedziemy , już dzisiaj zaczęte !

Opublikowano
6 godzin temu, pronto1984 napisał:

Przeczytaj etykietę. 

W maju to wjedziesz z poprawka

Opublikowano
5 godzin temu, wojtek424517 napisał:

Ja tak samo. Pszenica stoi w miejscu z braku wody. Chwastów mało co widać, poczekam aż coś ruszy.

jak mało co widać a to co już kwitną !!!

IMG_20220322_115201.jpg

Opublikowano

Jedna noc może być bez przymrozku. To nie są warunki na herbicydy systemiczne, zwłaszcza że roślina lekko zszokowana bo nocą -6, dzień i powyżej 20 w słońcu.

Opublikowano

Ja na stokłosa, bo też miałem jej ogrom w tamtym roku, kupiłem atlantis 12, który od 0.9 do 1.2 l zwalcza stoklose. Wiem tylko że np nie bierze przytulii, pytałem już tutaj ale nikt nie odpowiedział czy domieszac coś na przytulie z atlantisem w jednym zabiegu czy lepiej zrobić osobny.

Opublikowano
6 godzin temu, Raf0179 napisał:

Co to za chwast? Czym to zwalczyć? Było w tamtym roku miejscami i teraz pewnie będzie więcej. 

IMG_20210708_071132.jpg

Lewa stokłosa, prawa wyczyniec polny- tego w ubiegłym roku rozpanoszyły się ogromne ilości

Opublikowano
1 godzinę temu, Agrest napisał:

Lewa stokłosa, prawa wyczyniec polny- tego w ubiegłym roku rozpanoszyły się ogromne ilości

To nie jest wyczyniec tylko perz.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Przez sports2011
      Witam , mam pytanie pszenica od kolanka w górę idzie w bok zamiast wptost oraz kłosy są poskręcane . Nigdy nie miałem takiego przypadku i nie wiem czy to objaw choroby czy oprysk jakiś zaszkodził ?

• Przez Siwecki97
      Witam, 
      Praktykował ktoś dużą ilość azotu w roztworze na nawożenie dolistne pszenicy po przekwitnieniu? Jeśli tak to jaka ona była i czy nie popaliło to flagowki oraz kłosa. Z góry dziękuję za odpowiedzi ☺️
  • Dodaj nową pozycję...
v