Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Zetix napisał:

Podaje ktoś n2 w postaci saletry? U nas dwa dni opadów a do kwietnia sucho... Bitwa myśli

Ja daję na N2 250kg saletry ale u mnie dopiero w sobotę poszło N1 więc mam jeszcze sporo czasu do kolejnej dawki

Opublikowano

Jak można teraz podać już druga dawkę w pszenicy, przecież będzie się nadmiernie krzewić, mówię o formie azotanowej i amonowej - f*ck logic. Przestańcie ślepo robić to co ten z hektara wiedzy mówi. 

• Like 5
Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, Tomek90 napisał:

Jak można teraz podać już druga dawkę w pszenicy, przecież będzie się nadmiernie krzewić, mówię o formie azotanowej i amonowej - f*ck logic. Przestańcie ślepo robić to co ten z hektara wiedzy mówi. 

To, że u Ciebie tak jest to nie znaczy, że w całej Polsce.. kiedy to zrozumiesz, bo zwłaszcza Ty najwięcej gadasz mieszkając  gdzieś przy granicy gdzie wszystko 2 tyg do tyłu. Centrum pszenica siana w ostatnim tyg września jest w fazie rurki 

Edytowane przez Kubawww
Opublikowano
1 minutę temu, masa24 napisał:

A jaka to faza rurki ? Które to bbch? Bo to jakies nowe nazewnictwo . 

Między krzewieniem, a strzelaniem gdzie już nie ma szans aby się dalej krzewić 

Opublikowano
29 minut temu, masa24 napisał:

A jaka to faza rurki ? Które to bbch? Bo to jakies nowe nazewnictwo . 

Chyba chodzi mu o te spodnie takie wąskie. 

33 minuty temu, Kubawww napisał:

To, że u Ciebie tak jest to nie znaczy, że w całej Polsce.. kiedy to zrozumiesz, bo zwłaszcza Ty najwięcej gadasz mieszkając  gdzieś przy granicy gdzie wszystko 2 tyg do tyłu. Centrum pszenica siana w ostatnim tyg września jest w fazie rurki 

A ty jak nie jesteś z Śląska yacentowego to niemasz 2 tyg do przodu. Czyli rozumiem masz już pszenicę do skracania. 

13 kwiecień 264kg rsm 32

20 kwiecień 264kg rsm 32

Pogoda wyeryfikuje dawki i rozwój, a nie daty w kalendarzu. 2 tyg zimno i sucho to nie 2 tyg ciepło i wilgotno. 

IMG_20210528_162415.jpg

Opublikowano

Ja wczoraj podałem N1 w pszenicy. 59N w rsm 26s.

Opublikowano

Nie analizowałeś rynku? O obniżkach możesz zapomnieć.

Opublikowano
30 minut temu, Agrest napisał:

Nie analizowałeś rynku? O obniżkach możesz zapomnieć.

Analizowałem.Umówiony miałem rsm ale mnie sprzedawca wydymał.Poczekam miesiąc i coś będzie trzeba kupić :/

Opublikowano

Teraz gość wystawił ssletrosan po 3750🤦‍♂️

Obliźniak lubelskie - daleko masz? 

Opublikowano
2 godziny temu, Tomek90 napisał:

Tez jestem tego zdania. Pozatym ty chyba z moich rejonow czyli wschod podlasia wiec fazy i potrzeby zboz pewnie mamy podobne. Dałeś juz N1 na oziminy czy czekasz? Ja czekam na deszcze bo teraz i tak wszystko fioletowe i ziemia skuta to nic nie pobiera zboze a za tydzień okolo jakies deszcze pokazuja i bardziej wyrównana temperatura noc dzien.

Opublikowano
1 godzinę temu, Michal014d napisał:

Tez jestem tego zdania. Pozatym ty chyba z moich rejonow czyli wschod podlasia wiec fazy i potrzeby zboz pewnie mamy podobne. Dałeś juz N1 na oziminy czy czekasz? Ja czekam na deszcze bo teraz i tak wszystko fioletowe i ziemia skuta to nic nie pobiera zboze a za tydzień okolo jakies deszcze pokazuja i bardziej wyrównana temperatura noc dzien.

Dałem na działkach gdzie nie ma szans wjechać bez przymrozku, akurat te pszenicę później siane to pasuje. 

• Like 1
Opublikowano

I ja posiałem po pszenicy około 64kg N, ładna pszenica mi się udała w tym roku, teraz pasował by deszczyk bo już sucho się robi, może coś w nocy kapnie bo się zachmurzyło.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Przez sports2011
      Witam , mam pytanie pszenica od kolanka w górę idzie w bok zamiast wptost oraz kłosy są poskręcane . Nigdy nie miałem takiego przypadku i nie wiem czy to objaw choroby czy oprysk jakiś zaszkodził ?

• Przez Siwecki97
      Witam, 
      Praktykował ktoś dużą ilość azotu w roztworze na nawożenie dolistne pszenicy po przekwitnieniu? Jeśli tak to jaka ona była i czy nie popaliło to flagowki oraz kłosa. Z góry dziękuję za odpowiedzi ☺️
  • Dodaj nową pozycję...
v