Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

A ja dziś pojechałem na  dalsze pole z pszenicą a tam gęsi mi tak ją przystrzygły że z oka to kiepsciutko to wygląda. W sumie to już drugi raz ja prawie zjadły. A ziemię to tak ubily że co kawałek woda stoi tak twardo jest. Beton . A nigdy wcześniej na tym polu wody nie było. Masakra jakaś.

A ja dziś pojechałem na  dalsze pole z pszenicą a tam gęsi mi tak ją przystrzygły że z oka to kiepsciutko to wygląda. W sumie to już drugi raz ja prawie zjadły. A ziemię to tak ubily że co kawałek woda stoi tak twardo jest. Beton . A nigdy wcześniej na tym polu wody nie było. Masakra jakaś.

• Root Admin
Opublikowano
2 godziny temu, XTRO napisał:

Jacek u Ciebie jak nie ma opadów to i tak zawsze nakosisz te 6-7t pszenicy, także nie marudź tak 

na szczęście średnio ciężka ziemia i trochę próchnicy jest, więc często długo trzyma wode

Opublikowano

7 dni od siewu. Na niektórych ziarniakach pojawia się kiełek,  jeszcze miesiąc i może wyjdzie😉

20220226_164439.jpg

Opublikowano
Dnia 25.02.2022 o 22:59, yacenty napisał:

bez znaczenia co dam, jak nie będzie opadów to guzik z tego będzie

Yacenty z tego co pamiętam to siałeś pszenicę rzutowo i jak Ci to wyszło?Zamierzasz to powtarzać czy dałeś sobie z tym spokój? 

• Root Admin
Opublikowano

dwa lata sialem jak musiałem. w tym sezonie warunki jesienią były super do siewu to posialem klasycznie, orka i następnego dnia zestaw uprawowo siewny aktywny

Opublikowano

Ja będę rozsiewał mocznik w porzeczkach ale w zbożach z rsm chyba kilka dni się wstrzymam. Codziennie zapowiadają -5 nocą a opadów zero.

Już widać że będzie biednie z wodą w marcu.

Będę widział trochę ciepła to rozleję rsm. Mam w tym roku wszystko mocno rozkrzewione, więc mogę trochę czekać

Opublikowano

Niech ktoś doradzi nawożenie (dawki i terminy) na pszenicę ozimą, która dostała na jesień 40t obornika bydlęcego (1,5 rocznego) na ha. Przedplonem były buraki cukrowe. Wcześniej nie stosowałem obornika tzn. ojciec stosował, ale to wiele lat temu.

• Root Admin
Opublikowano
35 minut temu, slonju77 napisał:

Chodzi mi o plon ,czy była różnica ?

w plonie nie, ale pamiętaj, że dałem większą obsadę podczas siewu (ok 20%)

Opublikowano

Jak myślicie rozsiewac siarczan magnezu juz na oziminy czy czekac na deszcze? Tyle ze jak bede czekac az przymrozki miną to moze byc ciezko jedzic po polu. I jak zrobic pod jare dac teraz i niech lezy czy dzien przed siewem i pomieszac z ziemia. Dodam ze azot planuje dopiero jak wzejdzie zboze a danie teraz siarczanu i pomieszanie z gleba odrazu nie wchodzi w grę.

Opublikowano

W kólko te same pytania , nie idzie przeczytać kikanaście stron , siej jak najszybciej ,azot też

Opublikowano

A pod jare myslisz dawac juz siarczan magnezu czy przed siewem dopiero. Chodzi mi o to czy nie bedzie jakichś dużych strat bez przemieszania z gleba poza tym teraz na pol miesiaca najmniej pokazują nocne przymrozki po -5do -8 to pytanie czy to bedzie mialo jak sie uwolnić do gleby czy tylko bedzie leżeć po wierzchu pomijajac juz splyniecie bo raczej slabo bedzie z opadami...

Opublikowano
1 godzinę temu, Michal014d napisał:

A pod jare myslisz dawac juz siarczan magnezu czy przed siewem dopiero. Chodzi mi o to czy nie bedzie jakichś dużych strat bez przemieszania z gleba poza tym teraz na pol miesiaca najmniej pokazują nocne przymrozki po -5do -8 to pytanie czy to bedzie mialo jak sie uwolnić do gleby czy tylko bedzie leżeć po wierzchu pomijajac juz splyniecie bo raczej slabo bedzie z opadami...

Jak będą przymrozki ,to jak rozmarza ziemia robi sie błoto, wtedy nawóz lepiej wchodzi w ziemie 

Opublikowano

Czyli idealne warunki na wjazd ,jak po asfalcie sie sieje,można szybko jeździć

Opublikowano
19 minut temu, miwigos napisał:

Czyli idealne warunki na wjazd ,jak po asfalcie sie sieje,można szybko jeździć

Nie koniecznie, tam gdzie wody sporo to i tak się siadzie. W tamtym roku siadłem przy -8. W tym roku wody jeszcze trochę jest ale u nas nadają suchy marzec

23 minuty temu, andrzej1988 napisał:

ktoś z lubelskiego planuje 1 marca wyjezdzać z azotem? -7 nadają.

U mnie przy gruncie nadają spadki do -10. Rsm będzie łapało w opryskiwaczu 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Przez sports2011
      Witam , mam pytanie pszenica od kolanka w górę idzie w bok zamiast wptost oraz kłosy są poskręcane . Nigdy nie miałem takiego przypadku i nie wiem czy to objaw choroby czy oprysk jakiś zaszkodził ?

• Przez Siwecki97
      Witam, 
      Praktykował ktoś dużą ilość azotu w roztworze na nawożenie dolistne pszenicy po przekwitnieniu? Jeśli tak to jaka ona była i czy nie popaliło to flagowki oraz kłosa. Z góry dziękuję za odpowiedzi ☺️
  • Dodaj nową pozycję...
v