Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Ostatecznie chyba odnośnie T1 skłonie się ku Unix 0,6 kg na ha + Tern 0,4 l na ha.

Dużo ludzi pisze też o tych 2 l Artemisa, na monokulturę, bo właściwie z tym się zmagam. 

Oba te zabiegi wyjdą mnie cenowo praktycznie tak samo. Tylko teraz pytanie który z nich lepiej zabezpieczy moja uprawę. Może któryś z bardziej zaawansowanych użytkowników podpowie na którą substancje się zdecydować 😄

Dodam również, że stosuję tylko jeden zabieg fungicydowy. W zeszłym roku stosowałem Zamir 400.

Z góry dzięki za odpowiedźi 😁

Edytowane przez MateuszImiołek
Opublikowano (edytowane)

Mam 4 klasę, zasobność średnia, na pszenicę (ostroga i wilejka) idzie 250-300kg polifoski 6 plus razem 350kg saletry

na te pszenice idzie T1 tylko w tym roku - prochloraz

Edytowane przez jahooo
Opublikowano
3 godziny temu, malinalbe napisał:

Czystego azotu około 160kg na ha klasa ziemi 3 a 3 b przewidywany plon 8 T

Revy flex cena przy zakupie dużych plików 110 zł na ha

revyflex na 10ha wychodzi ok 2300 w sklepach internetowych więc jakim sposobem 110 zł, chyba że dajesz połowę dawki?

Opublikowano
4 godziny temu, Cheesburger napisał:

Ja na T1 prochloraz + tebu na T2 azoksy + protio lub tebu zamiast protio i zobaczymy jak wyjdzie.

Chyba ze macie jakis pomysl na ekonomiczne T2?

patrzyłeś amistar pro pak? chyba nie wychodzi tak drogo ok 140zł/ha też ma dobre substancje tylko można by dawki delikatnie zwiekszyć do 0,5l/ha

Opublikowano

nie kupuję w sklepach internetowych ! Kupuję w sklepie teamagro

Opublikowano

przepraszam wszystkich pomyliłem t1 z t2 chodziło mi o duett na start jeszcze raz przepraszam

revy flex wychodzi po 155 zł na ha

Opublikowano
31 minut temu, jahooo napisał:

Mam 4 klasę, zasobność średnia, na pszenicę (ostroga i wilejka) idzie 250-300kg polifoski 6 plus razem 350kg saletry

na te pszenice idzie T1 tylko w tym roku - prochloraz

To naprawdę dobre wyniki masz. U mnie również 4 klasa, zasobności nie znam. Pod korzeń idzie przeważnie 200 kg Poli raz 6 a raz 8 co rok zmiana. Na wiosnę 200 kg saletry i 200 saletrzaku. Jeden zabieg fungicydowy i przeważnie kręci się to w okolicach 5-6 t. W zeszłym roku 1 ha był jakiś problem pszenica Błyskawica właśnie kłosy sczerniały i tam chyba wyszło około 4 t. A zabiegi te same i nawożenie też. 

Opublikowano

znów pomyła nie revy flex tylko revytop kosztuje 155 zł

Opublikowano

U mnie wuja sypnie pod korzeń z 250kg tarnogranu, zero zmianowania, na wiosne 2x po 200kg saletry + prysnę mu od chwastu, zero fungicydu i zawsze 5-5,5t uleci. Ziemia i miejsce gdzie się gospodarzy ma znaczenie. Zawsze coś z nieba spadnie, częste burze etc.

Opublikowano

Jak zaczynałem to dawałem raz, końcem marca - początkiem kwietnia 300kg saletry, oprysk na chwasty a jesienią ze 150-200 kg polifoski 8. Jednego roku do 5,5t dobiło, a poniżej 4 nie spadało. Przeważnie po jęczmieniu było gorzej a po ziemniakach nadrabiała.

Opublikowano
Przed chwilą, Chłoporobotnik napisał:

Jak zaczynałem to dawałem raz, końcem marca - początkiem kwietnia 300kg saletry, oprysk na chwasty a jesienią ze 150-200 kg polifoski 8. Jednego roku do 5,5t dobiło, a poniżej 4 nie spadało. Przeważnie po jęczmieniu było gorzej a po ziemniakach nadrabiała.

Bo pewnie pod ziemniaka gnojone na grubo :P

Opublikowano

Opóźnić tydzień N1 - jeśli chodzi ci o zakończenie krzewienia z mniejszą ilością rozgałęzień. Jak ma azot w glebie - to powinna zredukować przez chwilowy niedobór później

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Przez sports2011
      Witam , mam pytanie pszenica od kolanka w górę idzie w bok zamiast wptost oraz kłosy są poskręcane . Nigdy nie miałem takiego przypadku i nie wiem czy to objaw choroby czy oprysk jakiś zaszkodził ?

• Przez Siwecki97
      Witam, 
      Praktykował ktoś dużą ilość azotu w roztworze na nawożenie dolistne pszenicy po przekwitnieniu? Jeśli tak to jaka ona była i czy nie popaliło to flagowki oraz kłosa. Z góry dziękuję za odpowiedzi ☺️
  • Dodaj nową pozycję...
v