Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam mam problem z ursusem c 355 a dokładniej z instalacją postanowiłem wymienić tą kostke pod siedzeniem elektryczną i tak ze skrzynki bezpiecznikoow ida dwa kable do niej z prądem jeden czerwony do pozycji i jeden żólty do świateł stop... po podłaczenmie wszystkiego z tyłe pala się  kierunki jedna lampa i druga ale nei mrugają tylko sie pala dlaczego? kable 10 razy sprawdzałem i wszystko okej było... odłaczyłem ten żółty kabel ze skrzynki bezpieczników i niby okej jest ale po zrobieniu kierunków zamiast mrugać światła kierunku z tyłu to mrugają światła stop jedna i druga lampa i do tego dość szybko zbyt szybko o co chodzi z tym co jest? Nie możliwe jest to aby w tych lampach kable od kierunku i światła stop były odwrotnie podłaczone sprawdzałem nawet je ... a jak podłacze teraz ten żólty kabel to pewnie znów zaczną się świecić światła kierunku z tyłu na stałe i nie bedzie kienunków... pomoze ktos naprawdę siedze nad tym kilka dni i nie mam pojecia ten ciagnik to wogóle wszystko pomiesdzane ma kable też  jest możliwe ze ten czujnik stop jest do niczego i robi jakieś zwarcie czy moze kabel zólty z prądem co idzie do tego czujnika jest gdzieś lkko uszkodzony?

Edytowane przez Mateusz100
  • Haha 1
Opublikowano

Instalacja w tych ciągnikach jest bardzo prosta , musisz przedzwonić który kabelek to który . Później sprawdzić czy przerywacz sprawny i czy dobrze podpięty . Najlepiej rozciągnąć dodatkowa masę na stałe do każdego odbiornika skończy się wtedy odwieczny problem" choinki " . Czujnik stopu sterowany jest masą, trzeba zobaczyć czy gdzieś korpusu nie dotyka . Miernik, multimetr  chociaż posiadasz ?

Opublikowano

Tylne lampy posiadają dwie masy , jedna do śruby mocującej lampę i druga w postaci wolnej wsówki na blaszce trzymającej żarówki. Dołącz  tam kabel do śruby na błotniku . Włącznik stop łączy prąd gdy jest ciśnienie w przewodach , nie zwiera do masy

Opublikowano
19 godzin temu, Mateusz100 napisał:

Witam mam problem z ursusem c 355 a dokładniej z instalacją postanowiłem wymienić tą kostke pod siedzeniem elektryczną i tak ze skrzynki bezpiecznikoow ida dwa kable do niej z prądem jeden czerwony do pozycji i jeden żólty do świateł stop... po podłaczenmie wszystkiego z tyłe pala się  kierunki jedna lampa i druga ale nei mrugają tylko sie pala dlaczego? kable 10 razy sprawdzałem i wszystko okej było... odłaczyłem ten żółty kabel ze skrzynki bezpieczników i niby okej jest ale po zrobieniu kierunków zamiast mrugać światła kierunku z tyłu to mrugają światła stop jedna i druga lampa i do tego dość szybko zbyt szybko o co chodzi z tym co jest? Nie możliwe jest to aby w tych lampach kable od kierunku i światła stop były odwrotnie podłaczone sprawdzałem nawet je ... a jak podłacze teraz ten żólty kabel to pewnie znów zaczną się świecić światła kierunku z tyłu na stałe i nie bedzie kienunków... pomoze ktos naprawdę siedze nad tym kilka dni i nie mam pojecia ten ciagnik to wogóle wszystko pomiesdzane ma kable też  jest możliwe ze ten czujnik stop jest do niczego i robi jakieś zwarcie czy moze kabel zólty z prądem co idzie do tego czujnika jest gdzieś lkko uszkodzony?

To że siedzisz kilka dni nad tak prostą instalacją, świadczy o tym, że nie masz o tym pojęcia!  

• Like 4
Opublikowano
3 godziny temu, mariuszd93 napisał:

Ale co tu można doradzić, jak ktoś nie potrafi ogarnąć 3 kabli i masy, 

To jest bardziej skomplikowane bo kabli jest 4 .😆Jak jest fachowa instalacja to przewody -  zielony  i niebieski są do kierunków a biorą swój początek z przełącznika kierunkowskazów,czerwony - pozycja -ze skrzynki bezpieczników ,żółty ( czasem czarny) poprowadzony jest od włącznika  świateł hamowania, bywa , że ma stałe zasilanie 30 w stacyjce + bezpiecznik.

Opublikowano
6 godzin temu, izydor6280 napisał:

kilka dni, coś mi się widzi że autor posta już od kilku tygodni z tym się zmaga, bo widziałem podobnego agenta na FB grupach

Nie nie kolego ja na zadnych forach nic nie pisze więc przepraszam hahah kolejna rzecz instalacja ogarnięta samemu bez pomocy po prostu ktoś kabel od bezpiecznikow połaczyl bezpośrednio do tej kostki a nie do czujnika stop i dopiero kolejnym kablem do kostki pod siedzeniem i dlatego ciagle dochodził tam prąd ciagnik niedawno kupiony wiec wiesz